用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上課專心
樓主: IloveJJ
go

上課專心 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-2-21 11:03
醫生唔理專唔專心,只知成績好就唔需要食,當然指未有其他情緒問題而言啦!
我就認為如果有其他問題,我會 ...

我同醫生睇法一致(甚至成績差d也不應該即考慮食藥,我會搵alternative)。
況且係老師主觀覺得小朋友唔專心je。老師可能覺得坐得定眼望實老師先係專心,而我覺得發呆都係差唔多咁嘅款。你以為佢心散到靈魂出竅,佢可能腦部勁活躍processing緊d data

IloveJJ 發表於 19-2-21 11:33
咁你小朋友無俾老師麻煩嗎?老師無投訴嗎?
其實你阿仔應該去D新派直G學校讀, 佢哋老師唔介意小朋友challenge, 你睇下知蜂就知。

Elenalan 發表於 19-2-21 11:34
我同醫生睇法一致(甚至成績差d也不應該即考慮食藥,我會搵alternative)。
況且係老師主觀覺得小朋友唔專心 ...
所以, 我中學鍛練咗一項絕技, 我發呆時個樣好似諗嘢咁。C6經常問我做乜成日諗嘢。

Elenalan 發表於 19-2-21 11:29
咁你真係一個好乖嘅學生!
我以為做學生應該係咁, 我哋學校老師999.99%都好俾心機教書, 真係千足金嚟。只係可能限於佢哋既經驗同年代, 上堂好悶啫, 不過佢哋已經try the best, 所以我哋做學生都要try our best唔好合眼瞓。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-21 11:44
其實你阿仔應該去D新派直G學校讀, 佢哋老師唔介意小朋友challenge, 你睇下知蜂就知。 ...
嗰陣新派直資無乜得揀梗係收,而家間間都起碼千幾2千人見,有得揀你會唔會揀件硬嘢?

little_yolky 發表於 19-2-21 11:48
我以為做學生應該係咁, 我哋學校老師999.99%都好俾心機教書, 真係千足金嚟。只係可能限於佢哋既經驗同年代, ...

我從來都唔係老師眼中乖嘅學生,打交出貓逃學走堂都試過,尤其青春期覺得上堂實在太悶 唔係話自己啱,但自己曳過,多少都明孩子點解「唔乖」。上堂悶到坐監咁,我冇離位已經盡左最大努力

bobbob 發表於 19-2-21 11:51
嗰陣新派直資無乜得揀梗係收,而家間間都起碼千幾2千人見,有得揀你會唔會揀件硬嘢? ...
佢阿仔成績都好呀, 忍耐半個鐘唔發作, 應該得既。我覺得新派直G揀人唔會咁保守。

little_yolky 發表於 19-2-21 11:44
其實你阿仔應該去D新派直G學校讀, 佢哋老師唔介意小朋友challenge, 你睇下知蜂就知。 ...

可能等左6年,終於可以送走佢呢~~~

little_yolky    發表於 19-2-21 12:03
bobbob    發表於 19-2-21 11:58

IloveJJ 發表於 19-2-21 11:13
我研究咗6年啦!  
佢唔係做任何事都唔可以專心架,佢上堂要專心都得,不過就會駁老師咀,挑戰老 ...

其實駁咀挑戰老師, 都唔一定係思想「creative」, 好多時係相反, 因為太自我覺得自己諗法好o岩(雖然又俾佢證實到自己o岩), 當發現其他人唔係用自己方法去做去諗野, 就會覺得人地一定係錯或者自己果套最好(就算佢果套係最好都係conditional, condition改變可能有其他更好options而佢係睇唔到。

成日想駁咀唔一定係為左學術上有創新o既諗法或擴闊討論空間, 只係一時接受唔到別人同自己不一樣, 加上同理心不足。

我明, 因為我女都係咁, 而我...都係咁(再加上童年時我仲要係好易暴燥, 郁d就要求老師見家長, 而且仲覺得自己好打得(好易同人口角)!

Elenalan 發表於 19-2-21 11:55
我從來都唔係老師眼中乖嘅學生,打交出貓逃學走堂都試過,尤其青春期覺得上堂實在太悶  唔係話自己 ...
睇你平時D留言, 都估唔到你都好曳下喎.............

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-2-21 12:08
其實駁咀挑戰老師, 都唔一定係思想「creative」, 好多時係相反, 因為太自我覺得自己諗法好o岩(雖然又俾佢 ...
好認同你嘅講法,因為仔成日為駁而駁,但又唔係特別醒

Elenalan 發表於 19-2-21 12:08
其實駁咀挑戰老師, 都唔一定係思想「creative」, 好多時係相反, 因為太自我覺得自己諗法好o岩(雖然又俾佢 ...
我依家完全理解唔到點解我大女青春期要駁咀, 我細女上堂要遊魂, 你明唔明白我既感受?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-2-21 12:15
我依家完全理解唔到點解我大女青春期要駁咀, 我細女上堂要遊魂, 你明唔明白我既感受?  ...
其實生理影響咗行為,咁你有冇理解你2個女嘅感受?

little_yolky 發表於 19-2-21 12:15
我依家完全理解唔到點解我大女青春期要駁咀, 我細女上堂要遊魂, 你明唔明白我既感受?  ...

我明你兩個女, 因為我小學就係你細女咁, 中學就係你大女咁, 仲要係加強版。
我試過離家出走添呀, 呀媽日日都話當冇生過我。

我中學時D老師都唔鍾意我, 成日覺得我玩野, 我成績唔差, 初中都Keep到級十, 但總有一科唔合格, 原因係我大個先知我有一種phobia, 只要揭開果科本書, 我就心跳快手震, 身痕甚至出疹, (大個左呢種phobia都冇太明顯改善, 亦有影響工作)。你諗下, 考級十都可以有唔合格(當年Band 1女校), 果科o既老師咪憎死我lor, 覺得我係懶叻玩針對喇, 覺得我玩野, 點解其他科可以8,90分而佢果科只係3x-4x分。我想講孩子其實好多想法好多問題唔係佢解決到, 好多時都好孤獨, 尤其d大人只係睇到表面而去判斷佢。

little_yolky    發表於 19-2-21 12:53

IloveJJ 發表於 19-2-21 11:33
咁你小朋友無俾老師麻煩嗎?老師無投訴嗎?
佢自己玩,或者靈魂出竅,唔會搞同學。老師會提醒,間中投訴。高小,可能學的內容開始比較有趣,也慢慢懂事,自控力好很多,零投訴。

little_yolky 發表於 19-2-21 11:48
我以為做學生應該係咁, 我哋學校老師999.99%都好俾心機教書, 真係千足金嚟。只係可能限於佢哋既經驗同年代, ...
我女都好似你,好乖,上堂就算老師講到悶S都可以堅持到。而且好肯幫老師,如果老師D問題好白痴,同學都唔捧場佢會出手救場。標準好學生。

bobbob 發表於 19-2-21 12:24
其實生理影響咗行為,咁你有冇理解你2個女嘅感受?
我就係理解唔到呀!
‹ 上一主題|下一主題