用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會否影響結果?
go

會否影響結果?

bb.fayli 發表於 19-2-21 01:30
請教一下各位,有冇小朋友試過k1至k2時轉過幾間幼稚園宜最後都有直私的offer?面試時有冇被問原因?thx
...

有呀。Pn-K1換1間,k1-k2換2間,k2-K3換1間,最後直私中奬率95%
面試無問過

MillieLin 發表於 19-2-21 08:40
有呀。Pn-K1換1間,k1-k2換2間,k2-K3換1間,最後直私中奬率95%
面試無問過

私直中獎率有95%,即係話你小朋友最少考左20間,可唔可以分享下邊20間,而邊間又失敗的?

回覆 MillieLin 的帖子

好想知中間的過程 , 真心請教 , 可唔可以詳細D講下 , 謝分享...!!

Ryan_baba 發表於 19-2-21 09:00
私直中獎率有95%,即係話你小朋友最少考左20間,可唔可以分享下邊20間,而邊間又失敗的?
...

亦有可能当入左final round无offer得waiting是0.5, 那么可能只是考了10间

...
中獎果19間點去選擇呢?? 1vs2.....vs19.....

...
可能係幾個仔女都有轉校, 再將中獎率累積加埋呢

bb.fayli 發表於 19-2-21 01:30
請教一下各位,有冇小朋友試過k1至k2時轉過幾間幼稚園宜最後都有直私的offer?面試時有冇被問原因?thx
...

某名小校長final round 見家長時有問我地係咪由k1開始已讀緊(我地答案係)但唔知佢點解咁問同埋係唔係人人都問,如答案唔係果陣會點。(唔方便講邊間,自己衡量吧)。最後我地有offer.

回覆 bb.fayli 的帖子

有朋友面試培橋被問到過

回覆樓主

小一面試嘖,面試不會問,但報名時會叫你從K1學校開始填,95%交K2成績表,5%交埋K1成績表。近年出生率已下降,小一競爭亦下降,二三線學校不是太難有offer,學費貴嘅更易。你估個個想交錢讀直私咩!直私將來擔心學位縮減就真!

...

...

考12間,1間waiting,1間3rd in reject
其他offer

MillieLin 發表於 19-2-21 11:54
考12間,1間waiting,1間3rd in reject
其他offer

可以分享邊啲學校?同埋點可以計到中獎率95%?

vivianz 發表於 19-2-21 11:23
回覆 bb.fayli 的帖子

有朋友面試培橋被問到過

培僑面試第一二輪都冇見家長,之前就唔知了.

ddtt347 發表於 19-2-21 11:31
小一面試嘖,面試不會問,但報名時會叫你從K1學校開始填,95%交K2成績表,5%交埋K1成績表。近年出生率已下 ...

睇咩幼稚園吧,名幼就是為左考直私而交緊六七千學費一個月.

Ryan_baba 發表於 19-2-21 11:56

可以分享邊啲學校?同埋點可以計到中獎率95%?

Waiting = 0.9, 3rd round = 0.5
Offer = 10
10 + 0.9 + 0.5 = 11.4
11.4 / 12 = 0.95 = 95%

猴子爸 發表於 19-2-21 12:11
Waiting = 0.9, 3rd round = 0.5
Offer = 10
10 + 0.9 + 0.5 = 11.4

明白晒

Ryan_baba 發表於 19-2-21 12:13
明白晒

我有考虑过,究竟Waiting = 0.9 or 0.5; 3rd in = 0.9 or 0.5。 2 个arguments, 但重点其实是看哪间学校。
有得3rd in的,通常是名校,例如YW, TSL之类,入得3rd round, 实力超班,照理应该是0.9, 但reject, 即是入读机会= 0, 又好像应该是0.5
Waiting = 看是哪间学校的waiting, 有一些真的是很大机会的,应该是0.9, 但有些是做个样话waiting, 永世都不会call你的,又好像应该是0.5
我计算时是有点踌躇的。
无论如何,95%是有迹可寻的

回覆 Sing13 的帖子

其實有部分特別嘅學生,二面之後係見過家長嘅。

有咩秘訣?