用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐
go

小學午餐  

囡囡今年五年班,今晚突然講,原來一直以來學校的午餐都唔太岩佢食,基本上每餐佢都係食白飯

聽完真係幾心痛!佢正系發育時期,齋食白飯邊夠營養!

但系我系在職媽咪,無時間送返!請問坊間會唔會有姨姨接job,幫手整午餐,然後送去學校!

5tgb    發表於 19-3-1 17:29

醒目開學勳章

stmo 發表於 19-2-20 22:42
囡囡今年五年班,今晚突然講,原來一直以來學校的午餐都唔太岩佢食,基本上每餐佢都係食白飯

聽完真係幾心 ...

媽媽早上煮俾囡囡用保溫盒帶飯可行嗎?

自己帶飯壺,人人都係訂飯或帶飯。

我小朋友自己帶飯的

但認識朋友或同學有以下2種做法

1  同學本身2姐妹每天由工人姐姐煮飯送飯,同學俾錢搭食,工人姐姐煮3個飯盒,放學同學自己回家洗飯盒後,送乾淨飯盒去同學屋企俾工人姐姐,佢地住樓上樓下的

2  4個同學仔夾錢,其中2個媽咪負責每星期輪流煮飯送飯,負責第二天送飯的家長放學收曬4個飯盒回家洗,早一個星期寫好餐單問其他家長意見,無份送飯的2個家長夾多些錢

stmo 發表於 19-2-20 22:42

聽完真係幾心 ...
冬天用保溫飯壺, 夏天煮日式便當, 媽媽每天5:00起身煮, 風雨不改。我都係working mom。請EE煮其實都唔會好幾多, 只有媽媽至會了解小朋友既確切需要及口味。

2jkidsfather    發表於 19-2-24 16:39

ar_mak 發表於 19-2-20 23:51
我計緊煮一餐要買要送要洗要切,需要出幾錢一餐自有人肯做???我估要30蚊起跳勒. ...
30蚊都賺唔到幾多了, 除非買D無咁靚既食材煮。我自己煮, 唔計柴、米、油、鹽, 都要15-20蚊一餐, 如果請人煮, 好難。如果係包伙食既EE, 其實又同訂飯水平差唔多而已。

LeeCC 發表於 19-2-21 06:15
我小朋友自己帶飯的

但認識朋友或同學有以下2種做法
咁好彩請到位煮嘢好食既工人姐姐。

回覆樓主:

雖然學校飯盒麻麻,但如果小朋友日日食白飯,咁佢對街外食嘢係有要求,搵姨姨整亦可能差無幾。自己帶飯,買個好少少的保暖飯壶,中午都ok熱。

little_yolky 發表於 19-2-21 08:32
30蚊都賺唔到幾多了, 除非買D無咁靚既食材煮。我自己煮, 唔計柴、米、油、鹽, 都要15-20蚊一餐, 如果請人煮 ...

係呀 ,食材都唔平架,學校訂飯的價錢都唔夠我成本呀

IloveJJ 發表於 19-2-21 09:39
係,我都係自己煮仲貴過學校個飯。

我已經唔系樣樣用咩貴價有機食材,普通新鮮野咋,可想而知飯商用咩食材

little_yolky 發表於 19-2-21 08:29
冬天用保溫飯壺, 夏天煮日式便當, 媽媽每天5:00起身煮, 風雨不改。我都係working mom。請EE煮其實都唔會好 ...
請教日式便當,是否要攤凍曬先入盒?甘咪要好早整好?

LeeCC 發表於 19-2-21 09:46
請教日式便當,是否要攤凍曬先入盒?甘咪要好早整好?
所以咪要5:00起身囉

而且, 唔可以好似冬天咁慢慢整, 有D常備菜要整定, 第二朝加熱5分鐘再攤凍, 慳返D時間, 最長係攤凍既時間。不過, 我個人覺得日式便當好食好多。

IloveJJ 發表於 19-2-21 09:36

我响BK見人搵過,你邊區呀?過去問下!
係呀, 人哋煮, 又要睇實成本, 你又會驚非洲豬、打針雞、有毒菜.......

adrio    發表於 19-2-22 09:54

LeeCC 發表於 19-2-21 09:43
我已經唔系樣樣用咩貴價有機食材,普通新鮮野咋,可想而知飯商用咩食材
...
佢哋大量入貨, 又平D既。