用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐
樓主: stmo
go

小學午餐  

IloveJJ 發表於 19-2-22 11:04
原來你係覺得腥,我哋唔覺,所以好簡單!

做少D工序, 佢哋都會食得出架。

唔好話鯖魚咁大件事, 用電飯煲煲飯做少個工序, 佢哋都食得出。

Yanamami 發表於 19-2-22 10:20
係!但变成曰日,24/7, 360/yr, 乜樂趣都变成tedious.
就算我鐘意煮, 都真係覺得攰。

今日咪同家姐講, 網友媽咪話升中要同同學仔so so, 所以唔好帶飯, 一齊出街食好。佢即刻話:吓? 中學唔可以帶飯呀?!

IloveJJ 發表於 19-2-22 11:23
咁你哋要咁麻煩,佢哋先會咁麻煩啫。我老公以前同奶奶住,食乜生果都要剝皮,提子都要,我先唔睬佢,蘋果 ...
係呀, 我C6都係咁麻煩架!

當年同佢拍拖時, 買咗條魚諗住蒸俾佢食, 點知佢話唔鐘意lue骨, 叫我起骨蒸!成條魚嚟丫嘛, 仲要起肉。我心諗做乜佢屋企咁鬼麻煩。後來入咗門, 99都無起骨!佢居然同我講:我講下啫, 點知你跟住做啫。

IloveJJ 發表於 19-2-22 11:25
整到咁嘴刁,其中一個壞處就係好難出街食,我媽媽就係咁,間間都話唔好食,只可以响屋企煮,你話煩唔煩?
...
都唔係既, 我哋都成日出街食。我哋好隨便的。如果唔係1-5點捱工人D餸。不過, 過時過節D家族飯局, 去茶樓食就真係堅唔好食。我好唔鐘意出街食中餐, 我唔明點解要出街食唔响屋企自己煮。

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:18
一部蒸焗爐最好,又蒸又焗又healthy fry,燉埋湯都得,唔識煮野仲啱,啲魚呀、菇呀、牛仔骨呀,就咁落啲鹽 ...
我呢輩當年就national 電飯煲走天涯

little_yolky    發表於 19-2-22 12:23

little_yolky 發表於 19-2-22 11:32
都唔係既, 我哋都成日出街食。我哋好隨便的。如果唔係1-5點捱工人D餸。不過, 過時過節D家族飯局, 去茶樓食 ...
e加真的揾食gan 難,冇乜特色野

little_yolky 發表於 19-2-22 11:11

今日咪同家姐講, 網友媽咪話升中要同同學仔so so, 所以唔好帶飯, 一齊出街 ...
呢個係考你演技的時候

little_yolky    發表於 19-2-22 12:22

little_yolky 發表於 19-2-22 11:11

今日咪同家姐講, 網友媽咪話升中要同同學仔so so, 所以唔好帶飯, 一齊出街 ...
唔係唔可以,有d孤獨離群禁啫~

IloveJJ 發表於 19-2-22 12:46
如果你做咗奶奶,咁多人飯局,你會想煮嗎?就算我奶奶唔介意煮,我哋都唔想佢咁辛苦。
...
叫99煮? 咁大不敬既嘢無試過响我腦海浮現過喎!我意思係, 三個身抱輪流煮。

IloveJJ 發表於 19-2-22 12:47
係,我都聽過電飯煲整到好多野。
近年多d花款,當年都是公仔麵觀頭咋

IloveJJ 發表於 19-2-22 13:11
有無試過電飯煲海南雞飯?好方便喎!我改咗用蒸焗爐整,一樣得

旦糕就試過一次不過唔係好成功,唔做尢自可,原來要用好多旦和糖,之後我就叫它做三高