用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐
樓主: stmo
go

小學午餐   [複製鏈接]

我哋5年級可以自己出街食,或者學校飯堂可以即日訂飯盒,20蚊左右一個。隔夜飯餸如果小朋友肯再食多餐,就煮多些,留起一份,第二日飯壺帶去學校。如果趕時間,就seven 買個三文治。

stmo 發表於 19-2-20 22:42
囡囡今年五年班,今晚突然講,原來一直以來學校的午餐都唔太岩佢食,基本上每餐佢都係食白飯

聽完真係幾心 ...

早上煮左帶返學校, 我已經煮左4年半, 阿仔都係五年班。

little_yolky    發表於 19-2-21 16:07
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MrBeast 發表於 19-2-21 13:48
wellcome 都有360 升級版
升級版應該好食d,有次朋友搞個event 都是用美,心,我覺得不錯
...

有d餐如海南雞飯和叉燒飯,佢話好好味。其他唔係太差,我都鼓勵佢係學校食。除非差到寧願食白飯或者以淚洗面,否則想d細路貼地d,唔敢招呼到太好。

little_yolky 發表於 19-2-21 13:39
因為家姐要食減肥餐, 一定要帶飯, 阿妹呢, 就被迫一齊帶, 其實佢食訂飯無所謂的。佢就真係失禮人, 佢好鐘意 ...

亞妹真係幾可愛    

Jane1983 發表於 19-2-21 14:50
有d餐如海南雞飯和叉燒飯,佢話好好味。其他唔係太差,我都鼓勵佢係學校食。除非差到寧願食白飯或者以淚洗 ...

都係㗎,除非有特殊需要。
將來讀中學、工作都未必有得選擇食自己喜歡或滿意,要學吓接受自己唔鍾意㗎。
我仔都曾經投訴過,亦同我講過學校冇餐啱食,所以只叫咗2碗湯飲,陰公,啲湯邊有渣,有都唔多啦! 於是我同仔講,唔可以只叫湯,一定要在多項選擇選擇自己較能接受的午餐,最多唔啱食嗰日返嚟同媽咪講,第二晚整返啲佢想食嘅餸。

IloveJJ 發表於 19-2-21 10:19
咁炆豬肉,梗係用豬腩啦!唔通用排骨咩?

我真係唔食豬腩,成舊脂肪,好難放入口

S-Kwok 發表於 19-2-21 15:18
將來讀中學、工作都未必有得選擇食自己喜歡或滿意,要學吓接受自己唔鍾意㗎。
...

我小朋友有食物敏感,我煮左4年半了

LeeCC 發表於 19-2-21 15:37
我小朋友有食物敏感,我煮左4年半了

辛苦了

b3410 發表於 19-2-21 13:56
我哋5年級可以自己出街食,或者學校飯堂可以即日訂飯盒,20蚊左右一個。隔夜飯餸如果小朋友肯再食多餐,就 ...
但係連續兩日食同一樣嘢, 咪好可憐囉。

...
吓? 我連C6個飯盒都要整埋喎, 有一次唔整俾佢食, 佢出街諗咗半粒鐘都唔知食乜, 最後買腸粉、魚旦, 所以我就算暑假都要5:00起身煮, 因為C6出門早, 我唔食佢都要食架, 我要煮到佢退休呀。家姐都話中學都要帶飯, 我叫佢睇定D先, 可能中學D飯好食呢。

...

係呀,外面的人或者日後的處境未必可以好似屋企咁就佢,反差太大,驚d細路長大頂唔順呀!

佢而家做錯嘢,如果重覆再錯,我都會嚴厲話佢,等佢習慣吓做錯要比人鏟。仲要佢承認錯誤和道歉,要佢皮厚d,捱得世界。

little_yolky 發表於 19-2-21 16:12
吓? 我連C6個飯盒都要整埋喎, 有一次唔整俾佢食, 佢出街諗咗半粒鐘都唔知食乜, 最後買腸粉、魚旦, 所以我就 ...
中学帶飯就少好多朋友啦!成个孤独精禁唔好啦!上智既話,中-都全部出街食。同学间吹下水增進感情呀~

Yanamami 發表於 19-2-21 16:20
中学帶飯就少好多朋友啦!成个孤独精禁唔好啦!上智既話,中-都全部出街食。同学间吹下水增進感情呀~ ...
係呀, 佢好獨家村架, 所以上次俾你嚇一嚇, 依家都唔知報唔報dream school好。依家反而係佢想報呀。

little_yolky 發表於 19-2-21 16:07
但係連續兩日食同一樣嘢, 咪好可憐囉。

皇帝式享受咩?屋企無人識錫住阿媽㗎?朝朝早五点起身煮,無人識心痛你,禁奉旨既?我女会話夜晚煮多d得啦!禁辛苦~你真係好有本錢做韓國人家嫂~

little_yolky 發表於 19-2-21 16:23
係呀, 佢好獨家村架, 所以上次俾你嚇一嚇, 依家都唔知報唔報dream school好。依家反而係佢想報呀。:thinkin ...
中学既好朋友係-世㗎,唔好禁独家村好喎……

Yanamami 發表於 19-2-21 16:23
皇帝式享受咩?屋企無人識錫住阿媽㗎?朝朝早五点起身煮,無人識心痛你,禁奉旨既?我女会話夜晚煮多d得啦 ...
唔好咁講, 我都會發颷架。咁我一早起身煮四份午餐, 好辛苦丫嘛, 又要整小食, 所以早餐成日都想食面包就算, 咁火腿芝士三文治烘底都唔係好差啫, 點知, C6又話, 乜又係三文治呀, 食咗兩日lu喎, 佢哋好悶架, 不如食番茄蛋花湯烏冬啦, 佢哋鐘意。我即刻發颷, 係咪做死人唔駛本呢!

Yanamami 發表於 19-2-21 16:23
皇帝式享受咩?屋企無人識錫住阿媽㗎?朝朝早五点起身煮,無人識心痛你,禁奉旨既?我女会話夜晚煮多d得啦 ...
個C6上次仲投訴, 話D雞好多骨要lue, 話下次唔該起骨喎, 話骨最好唔好多過三舊。

Ahbee02    發表於 19-2-23 18:35

Jane1983 發表於 19-2-21 16:15
係呀,外面的人或者日後的處境未必可以好似屋企咁就佢,反差太大,驚d細路長大頂唔順呀!

佢而家做錯嘢, ...

捱唔住真係好蝕底。
捱到比人鬧下 過陣就冇事 咁先襟撈

little_yolky 發表於 19-2-21 16:29
唔好咁講, 我都會發颷架。咁我一早起身煮四份午餐, 好辛苦丫嘛, 又要整小食, 所以早餐成日都想食面包就算,  ...
係你会entertain佢地班大帝先会有禁既待遇,我只会Sun煮精美早餐,閒日飲杯奶食个包算。个女有170cm高,抵啦!

‹ 上一主題|下一主題