用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐
樓主: stmo
go

小學午餐   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-2-22 09:16
多油炸
我都係咁解釋,不過e加有光波爐,不過不過我唔想屋企又多舊野,先冇提議。
咦? 乜光波爐可以炸咕low肉舊肉咩? 我屋企有喎。

IloveJJ 發表於 19-2-21 23:43

話明五層腩,點會成舊脂肪呢?雖然little yolky話佢唔食咁 ...
我唔係因為血壓問題, 自從阿妹我take it easy之後, 血壓又落返120喇。我係由細到大唔食豬肉, 18歲後至開始食, 不過, 都係唔會食任何白色肥既部份, 買返屋企有少少都會片走佢, 所以練到刀法幾好。我諗我前世可能係回教徒嚟。

MrBeast 發表於 19-2-22 08:38
我倒覺得,無論幾平凡的事也可以做得最好,將平平無奇的材料變成美食先係高人。

...
我媽媽就係咁樣既人。

MrBeast    發表於 19-2-22 09:28

little_yolky 發表於 19-2-22 09:20
咦? 乜光波爐可以炸咕low肉舊肉咩? 我屋企有喎。
燒/炸/ hong, 都係高溫煮法,差不多la, 唔試過點知唔得(唔得記得話返我地知

MrBeast 發表於 19-2-22 09:26
燒/炸/ hong, 都係高溫煮法,差不多la, 唔試過點知唔得(唔得記得話返我地知 ) ...
咕low肉有層面衣coat住喎, 所以我以為唔得, 除非唔要層面衣。

little_yolky 發表於 19-2-22 09:24
我媽媽就係咁樣既人。
mark 哥提到大長今,也是好好eg,若果本身的故事唔係咁悲慘,我都會rec 套戲

Jane1983 發表於 19-2-22 08:52
睇到笑咗,講咁易咩。我工人就黎回鄕探親,我好快演繹點樣將良好食材煮到一pat嘢,跟住拉隊出街食  :igive ...
如果少煮嘢, 咁將D好食材稍調味, 再整熟佢就已經好好食, 放心。整西餐成功機會大D, 再唔係, 整日式咖喱飯, 失敗率係0。

MrBeast 發表於 19-2-22 09:01
可以start w 出前一丁,煮耐dd就已一pat 野,辛辣面就要耐少少,之後可以試cauliflower w cheese (if have ...

兩年前,又係姐姐回鄕。我以前識蒸魚,又諗蒸魚有幾難。結果初蒸唔熟,再蒸啦,食又發現有鳞 。我以前唔係咁差的。所以煮飯和游泳一樣,要拳不離手,曲不離口,操住至得。

little_yolky 發表於 19-2-22 09:32
如果少煮嘢, 咁將D好食材稍調味, 再整熟佢就已經好好食, 放心。整西餐成功機會大D, 再唔係, 整日式咖喱飯,  ...

要試吓,工人姐姐做咗10+年,佢呢一走,連埋星期六日,真係好耐。出去食唔得咁多。

little_yolky 發表於 19-2-22 09:29
咕low肉有層面衣coat住喎, 所以我以為唔得, 除非唔要層面衣。
介紹下bbc 有套 inside the factory, 講不同的食品工廠,有些工序因為工業化所以要作出一些改變

Jane1983 發表於 19-2-22 09:33
兩年前,又係姐姐回鄕。我以前識蒸魚,又諗蒸魚有幾難。結果初蒸唔熟,再蒸啦,食又發現有鳞  。 ...
正常不過,工多藝熟,所以要小朋友involve, 煮得唔好佢都有責任,冇得唔食

little_yolky    發表於 19-2-22 10:06

Jane1983 發表於 19-2-22 09:35
要試吓,工人姐姐做咗10+年,佢呢一走,連埋星期六日,真係好耐。出去食唔得咁多。
...
可以試下意大利粉、沙律+煎魚、日式咖哩飯呢D, 比較易上手, 又快又易又好食

Jane1983 發表於 19-2-22 09:33
兩年前,又係姐姐回鄕。我以前識蒸魚,又諗蒸魚有幾難。結果初蒸唔熟,再蒸啦,食又發現有鳞  。 ...
廚房有無磅, 大概一兩(37G)蒸一分鐘既標準就差唔多。

little_yolky 發表於 19-2-22 10:05
可以試下意大利粉、沙律+煎魚、日式咖哩飯呢D, 比較易上手, 又快又易又好食 ...

謝謝,乜都要試吓  

MrBeast 發表於 19-2-22 09:09
ppps, 能將 mundane tasks 變成樂趣是好事哦
係!但变成曰日,24/7, 360/yr, 乜樂趣都变成tedious.

MrBeast    發表於 19-2-22 12:15

IloveJJ 發表於 19-2-22 10:21
鯖魚好多工序?我剩係解凍,落鹽同黑椒,焗完已經好似出要拉麵店咁啦喎!有咩工序?你係咪講超市嗰啲鯖魚?定 ...
............鯖魚呢D青皮魚, 因為腥咪較重, 所以工序比較麻煩。
1. 首先, 緊係解凍啦。然後, 用日本酒浸15-20分鐘, 去除腥味
2. 倒咗D酒, 跟住最好响皮度界刂幾刀, 因為佢會縮得好勁。然後, 用約80度熱水碌, 等D腥既魚水沖出

然後就可以煮。我多數整梅子鯖魚, 或者味噌鯖魚。不過阿妹都唔鐘意, 佢只食鹽烤鯖魚, 因為佢鐘意香口嘢。

MrBeast    發表於 19-2-22 12:23
‹ 上一主題|下一主題