用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐
樓主: stmo
go

小學午餐  

S-Kwok 發表於 19-2-21 16:36
捱唔住真係好蝕底。
捱到比人鬧下 過陣就冇事 咁先襟撈

係呀   ,尤其我無百億家業比佢繼承。佢始終要自己面對個世界。

little_yolky 發表於 19-2-21 12:21
你哋學校可能好D? 我哋學校D餸真係我都揀唔落手架。

仲有, 乜你咁架, 我爸爸當年都朝朝起身煮新鮮 ...
好似都係果d? 有美心有帆船……不过年年家長、同学可以試食然後投票揀。而家女中学果间仲平过小学,$21-餐,叫Danny's.

Yanamami 發表於 19-2-21 16:40
係你会entertain佢地班大帝先会有禁既待遇,我只会Sun煮精美早餐,閒日飲杯奶食个包算。个女有170cm高,抵 ...
咪係囉, 食面包搽果醬有乜問題。阿妹好麻煩, 史雲生湯烏冬都投訴, 話點解無料既 雞蛋三文治都唔願食, 話要煙葱蛋三文治。切到一粒粒, 好鬼嘥時間丫嘛。天氣凍咪諗住食飯做早餐囉, 快快哋加隻荷包蛋, 跟手又話要飲碗面豉湯, 你估去餐廳咩? 呢樣嘢家姐好D, 整乜佢都無乜投訴, 對食要求唔多。

ar_mak 發表於 19-2-21 16:42
你呢個方法幾好,乖果日就煮廿蚊一餐佢食,唔聽話呢就食15蚊,如果激到你彈下彈下果日,就索性扮唔知醒,咪等佢 ...
咁多年, 我只係試過一次病, 發燒起唔到身, 一人俾20蚊佢哋買飯咋。如果激親就唔駛煮飯, 我諗我日日都唔駛煮了。15蚊一餐同20蚊一餐, 佢哋食唔出架, 多D就食得出。

ar_mak 發表於 19-2-21 16:42
你呢個方法幾好,乖果日就煮廿蚊一餐佢食,唔聽話呢就食15蚊,如果激到你彈下彈下果日,就索性扮唔知醒,咪等佢 ...

我真係會阿仔激嬲我嗰日會無咁好餸,或者煮啲佢唔鍾意食嘅餸。   其實,我覺得阿仔開始大,要開始理解任何關係都要大家維繫、彼此付出。 你乖啲、錫阿媽多啲, 阿媽自然有多啲心神諗好餸

crysta2l    發表於 19-2-22 12:48

little_yolky 發表於 19-2-21 17:39
咪係囉, 食面包搽果醬有乜問題。阿妹好麻煩, 史雲生湯烏冬都投訴, 話點解無料既 雞蛋三文治都唔願 ...
我好記得阿妹游水比賽,我隨囗嗡話:快-秒就可以升好多个排位~佢-句KO我:你游吖~自此我唔敢出声。-秒!唔易吖~你C6同女禁多声氣,嫌三嫌四,證明佢地完全無体諒你既难处……

little_yolky    發表於 19-2-22 08:51

IloveJJ 發表於 19-2-21 23:43

話明五層腩,點會成舊脂肪呢?雖然little yolky話佢唔食咁 ...

成層脂肪喎,因為我怕肥,所以我唔食囉。

little_yolky 發表於 19-2-21 17:39
咪係囉, 食面包搽果醬有乜問題。阿妹好麻煩, 史雲生湯烏冬都投訴, 話點解無料既 雞蛋三文治都唔願 ...
幼兒發展sensories 是重要一環,大部分人只重視大小肌,其實味嗅覺都是,妹妹這方面好可以幫佢一把,eg, 可以暑假一起煮飯仔,培養佢興趣,spcc 有年問沖all wah tin, u never know。另外間接地等佢知道有幾多功夫,有時去快歺店我會解釋點解會叫菇low肉,因爲太多功夫自己唔會做

Yanamami 發表於 19-2-21 18:18
我好記得阿妹游水比賽,我隨囗嗡話:快-秒就可以升好多个排位~佢-句KO我:你游吖~自此我唔敢出声。-秒! ...
我倒覺得,無論幾平凡的事也可以做得最好,將平平無奇的材料變成美食先係高人。

MrBeast 發表於 19-2-22 08:38
我倒覺得,無論幾平凡的事也可以做得最好,將平平無奇的材料變成美食先係高人。

...

睇到笑咗,講咁易咩。我工人就黎回鄕探親,我好快演繹點樣將良好食材煮到一pat嘢,跟住拉隊出街食  

little_yolky    發表於 19-2-22 09:30

ar_mak 發表於 19-2-21 18:23
透過食物去表達情感既深刻認知,係多年前既劇集. 韓尚宮透過食物去給長今作出教導. 諗諗下又係喎,阿媽講既野 ...
係唔會痾返出嚟。
試過幾次, 我煮鯖魚, 阿妹勁唔鐘意食。唔係因為我偷賴, 煮鯖魚係勁多工序兼麻煩, 只係鯖魚好有營養, 但幾次阿妹都原封不動咁攞返嚟, 佢寧願食白飯...............所以發脾氣煮佢哋唔鐘意食既嘢, 佢哋係唔會消化, 只會攞返俾你。

Jane1983 發表於 19-2-22 08:52
睇到笑咗,講咁易咩。我工人就黎回鄕探親,我好快演繹點樣將良好食材煮到一pat嘢,跟住拉隊出街食  :igive ...

可以start w 出前一丁,煮耐dd就已一pat 野,辛辣面就要耐少少,之後可以試cauliflower w cheese (if have an oven), easy n yummy.

https://www.bbc.com/food/recipes/cauliflower_cheese_55471

ps 有冇看陳美齡本書? 我都是向佢偷C咋

MrBeast 發表於 19-2-22 09:01
可以start w 出前一丁,煮耐dd就已一pat 野,辛辣面就要耐少少,之後可以試cauliflower w cheese (if have ...
pps, 萬丈高樓平地起,星期日e加小朋友會自己煎旦做早餐

Jane1983 發表於 19-2-22 08:52
睇到笑咗,講咁易咩。我工人就黎回鄕探親,我好快演繹點樣將良好食材煮到一pat嘢,跟住拉隊出街食  :igive ...
ppps, 能將 mundane tasks 變成樂趣是好事哦

MrBeast 發表於 19-2-22 08:25
幼兒發展sensories 是重要一環,大部分人只重視大小肌,其實味嗅覺都是,妹妹這方面好可以幫佢一把,eg, 可 ...
可以暑假一起煮飯仔,培養佢興趣 =====> 唔駛培養, 佢話佢個志願係做廚C。佢依家個個禮拜日工人姐姐放假, 都會幫手洗米煮飯。過時過節, 佢想食乾煎蝦碌, 會幫手剪蝦so同挑蝦腸。

咪就係因為佢鐘意, 唔會覺得麻煩, 所以咪要求囉。佢又唔諗下, 煮飯仔可以慢慢整, 朝頭早係要同時間競賽。佢都知道屋企唔會整咕low肉, 因為佢話:媽咪唔捨得嘥咁多油炸嘢。

little_yolky 發表於 19-2-22 09:09
可以暑假一起煮飯仔,培養佢興趣 =====> 唔駛培養, 佢話佢個志願係做廚C。佢依家個個禮拜日工人姐姐放假,  ...
多油炸
我都係咁解釋,不過e加有光波爐,不過不過我唔想屋企又多舊野,先冇提議。

有要求是好事哦,好好培養哦