用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學功課量
樓主: TAIOU4
go

中學功課量

回覆樓主:

荃灣區名中學老師話,無邊個同學唔係做到十一、二點。

jk923 發表於 19-2-22 10:57
同一班時差都可以有分別,我女做功課都唔算好快手,但一般十點左右都預備去瞓,但都有家長向老師、學校提出 ...
可能因為你女時間分配得好。中學功課多數不會第二日就交,你女都日日清,就輕鬆啲。如果份份等到deadline才做,好多份撞埋一齊就難免做到半夜。

回覆樓主:

中學好多都係自己做, 家長好難理解到功課量. 有時晚睡不定是多功課, 可能一路督機一路做, 不多功課但做到好夜

簽名被屏蔽

cmchang0927 發表於 19-2-22 11:08
中學好多都係自己做, 家長好難理解到功課量. 有時晚睡不定是多功課, 可能一路督機一路做, 不多功課但做到好 ...

課程教得快,要備課去跟貼~~~

la5711 發表於 19-2-22 10:57
有3年去預備,都教唔切?  又唔見間間都要補?根本係學校課程規劃有問題。

有部份中學中6已近乎係操卷年,課程進度係可以唔同既~~~

mcl203 發表於 19-2-22 12:08
課程教得快,要備課去跟貼~~~

邊會備課咁乖

Yanamami    發表於 19-2-22 17:48

cmchang0927 發表於 19-2-22 12:18
邊會備課咁乖

或許上到高中係有需要,行軍迅速~~~

初中係某部份中學,所謂輕輕鬆鬆又一天,可能係家長唔講下既評論,求學神評級~~~

醒目開學勳章

la5711 發表於 19-2-22 10:57
有3年去預備,都教唔切?  又唔見間間都要補?根本係學校課程規劃有問題。

好多B1/B2去到S5都要補課,S6就操卷。荃灣區的中學去到高中,差不多大部分都要補課。

回覆 TAIOU4 的帖子

聽過學生自殺的講座,八成自殺學生來自單親或有問題家庭,
單親家庭兒童犯罪率更高。

我大女番石硤尾,細女番佐敦……日日番屋企上網,無乜功課……

cmchang0927 發表於 19-2-22 11:08
中學好多都係自己做, 家長好難理解到功課量. 有時晚睡不定是多功課, 可能一路督機一路做, 不多功課但做到好 ...
Exactly.只知佢搞呢搞路上網睇片成11点先瞓,但唔係做功課。