用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 year 10 過去真係咁遲?
樓主: muimui2
go

year 10 過去真係咁遲?  

hongkeikei 發表於 19-3-16 17:29
Check pm

同想問香港邊度有一年igcse讀?

回覆樓主:

你一開始就入top100..佢所有野都未預備好,新環境,新朋友,所有英語教學,咁挍法吾夠3個月都要返黎啦。你根本就想谷。咁不如留香港。

為小朋友好,放眼世界,搵間近既,陪佢慢慢習慣,入左year 9.習慣左.year 10再轉都ok.

過來人分享,轉左環境真係要一段時間去習慣,pick up..迫到個細路反晒感為乜呢

snoopy0 發表於 19-6-21 09:22
你一開始就入top100..佢所有野都未預備好,新環境,新朋友,所有英語教學,咁挍法吾夠3個月都要返黎啦。你 ...

唔好意思,我諗你激動左少少。

首先,我小朋友並無好似你咁講「反哂感」,佢都未過去,我只係計劃緊,何來反感?

如果你意思係入top 100中學就係「谷」,小朋友實反感嘅話,我諗又太過武斷。呢度過去讀top 100 學校嘅人都唔少,大家唔知對方小朋友本身如何,又點可以斷言一定係谷?

我出文嘅原意係,是我不了解一間top 100 私校嘅程度其實大概係等於點樣,所以想問問意見。如果你話top 100 私校,等同於香港 DGS / DBS 嘅程度,咁我會自行衡量是否適合我小朋友。

老實講香港學校程度不差,好多直資津校嘅程度都好高。我想知嘅係,英國本土top 100 其實大概係點嘅呢? 會唔會排99 嗰間都勁過香港名校嘅程度呢? 如果你有呢方面嘅資料,歡迎分享。

回覆 muimui2 的帖子

我囡讀緊全英60~70排名既中學,排名高過kingswood, year 9入,學校英國算喺谷既,但year 9暫時好輕鬆,放學都可以參加好多課外活動,做完功課仲有好多時間上網,year 10師姐,我囡話都有時間上網,參加課外活動,year 10師姐應該喺1c 全級頭5~頭10入,我女 year 9真喺相對易好多,朋友個女1b全級考中間都想考今年year10,但都考唔到

佑心 發表於 19-6-21 10:44
回覆 muimui2 的帖子

我囡讀緊全英60~70排名既中學,排名高過kingswood, year 9入,學校英國算喺谷既,但y ...

謝謝你,資料好有用。

snoopy0 發表於 19-6-21 09:22
你一開始就入top100..佢所有野都未預備好,新環境,新朋友,所有英語教學,咁挍法吾夠3個月都要返黎啦。你 ...

對於新環境既適應能力,我相信因人而異,不同既性格,社交能力,學習能力,even外表,全部都有影響,Y10至過去英國留學既都唔少。

新環境新同學,全英語教學有你所講甘得人驚咩?

year 10 去太早了

其實year 8/9/10/12去都可以,最重要是自己考慮小朋友的情況,不需要人云亦云

hongkeikei 發表於 19-2-20 18:42
我無揀英國中學經驗,唔知入好中學原來有這麼高要求。

我小朋友在香港英中讀完F.4, 因預期DSE 中文通識唔 ...

請問喺香港點樣轉IGCSE? 係咪轉去英基呢?

我都想知邊度1年制igcse可考6科? 請pm可以嗎?
我的寶貝女朗朗在5月25日早上7:40分出左世.仍然是全人奶bb,唔肯飲奶粉的體重記錄
5/25 --2.7kg   43cm         6/1   --
6/5   --2.76kg                   6/11 -3.02kg
6/18 --3.3kg                     6/28 -3.75kg
7/5   --4.1kg   58cm         8/5   --5kg
10/4 --6.06kg                  12/6 -- 6.46kg
無磅好耐啦,費事磅,反正都係xs碼,我個女食得行得睡得玩得排牙仲好駛得,又好精力過d大人,足以累死你,磅數仲算d咩呢

請問邊到可以讀一年制igcse?

iGCSE 基本上自己在香港報考試也可,當然有學校幫手會更方便。

至於一年制的課程其實類似補習班日校,網上應不難找到。因有太多人PM我問學校名,我已覆了不少。
為保留私隱在此恕不再介紹及逐一回覆,請諒。

hongkeikei 發表於 19-7-11 05:03
有幸及多謝較早前 hongkeikei 回覆我有關係香港就讀1年GCSE資料,  該教育機構名係以下嘅帖內 4) 坊間開辦全日制 GCEAL 課程私立機構其中一間

HKDSE (JUPAS) Vs GCEAL (Non JUPAS) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&fromuid=1539350
#5 嘅 4) 坊間開辦全日制 GCEAL 課程私立機構

Hi, the main entry should be Y7 or Y9. There will be some spaces at Y10.

del....

以前會覺得太細出外讀書對小朋友未必好,始終留係身邊可照顧好D,而且太細就離開身邊,怕日後親情會淡D。但最近就反而覺得囝囡如果可以在外地落地生根,對佢地可能更好,所以早D去,讀到夠鐘攞居留權,都好吖