用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 year 10 過去真係咁遲?
go

year 10 過去真係咁遲?   [複製鏈接]

本身想俾個女幾年後year 10過去,但最近問左一個agent, 佢話year 10 過去嘅話好難入好嘅學校。佢話我小朋友讀開中文小學,如果year 9或year 8 過去,就有機會入到200名以內嘅學校喎。

我都知越細過去越易入到好學校,但有啲問題想請教大家:
(1) 佢講到讀中文小學,year 9 過去都未必入到200內學校,是真的嗎?
(2) 我唔係話非出名學校不入嘅家長,心目中target 100以內的學校(如kingswood),但按agent 意思,好似無乜可能咁,請問大家經驗係點?
(3) 我知讀中文小學實唔夠名校/國際學校嘅小朋友叻,但我小朋友嗰間小學都唔差,是直升band 1 英中嘅,咁嘅情況係咪都如agent 所講咁唔樂觀?
   14    0    0    0

muimui2 發表於 19-2-20 10:25
本身想俾個女幾年後year 10過去,但最近問左一個agent, 佢話year 10 過去嘅話好難入好嘅學校。佢話我小朋友 ...

甘你找第二個Agent 吧!
Grade 7, 8, 9, 10, 11, 12都有人成功入讀不錯的學校,幾時過去要看資金及你想要甚麼。早過去英文較好,也容易認識到英國朋友。遲過去數理基礎較好。

kls12 發表於 19-2-20 12:02
甘你找第二個Agent 吧!
Grade 7, 8, 9, 10, 11, 12都有人成功入讀不錯的學校,幾時過去要看資金及你想要 ...

我琴日聽到都好surprise, 但因我只係剛找資料,認識不多,所以想上唻向各位請教下!

本身想俾個女幾年後year 10過去,但最近問左一個agent, 佢話year 10 過去嘅話好難入好嘅學校。佢話我小朋友 ...
Agent有冇幫你女做初步評估,例如英文、數學試卷,知道大約去到邊個程度,然後至介紹合適學校?

muimui2 發表於 19-2-20 12:12
我琴日聽到都好surprise, 但因我只係剛找資料,認識不多,所以想上唻向各位請教下!
...

一般嚟講year 9係多位過year 10好多

如果會讀英中,其實可以完成中二先去,Year 9多位些少而且有一年習慣生活之後先努力GCSE課程。除非佢自己都好想提早去適應咁就Year 8入,認識下朋友。

yiphalook 發表於 19-2-20 12:33
一般喺講year 9係多用位過year 10好多

這個我明白

cfs 發表於 19-2-20 12:41
如果會讀英中,其實可以完成中二先去,Year 9多位些少而且有一年習慣生活之後先努力GCSE課程。除非佢自己 ...

agent 意思係,year 9 多人爭,想易啲入就year 8。但我自己就諗緊係咪有咁嘅必要。

佢仲話如想入top 100, 要喺香港band 1 英中考頭5名先得,係咪真係咁難?

回覆樓主

事實上,year 9 多位過year 10. 考唔考到top d 嘅學校,好視乎學生能力。因為通常考英數,英文無咁叻係會蝕底d.
幾時去最主要係睇孩子是否預備好。無得一概而論。聽過有case, 去到未完第一個term 已經要返hk.

yiphalook 發表於 19-2-20 12:30
Agent有冇幫你女做初步評估,例如英文、數學試卷,知道大約去到邊個程度,然後至介紹合適學校?
...

無呀,佢話佢認識啲學校,只要知你邊間讀同考成點就可以介紹學校俾你。請問係咪咁架?

回覆 muimui2 的帖子

樓主可否告知是邊間agent 這樣講?

醒目開學勳章

muimui2 發表於 19-2-20 13:10
agent 意思係,year 9 多人爭,想易啲入就year 8。但我自己就諗緊係咪有咁嘅必要。

佢仲話如想入top 100, ...
佢仲話如想入top 100, 要喺香港band 1 英中考頭5名先得,係咪真係咁難?

如果香港band 1A 英中考頭5名, 應該入到top50. 你搵第二間agent再問啦!

醒目開學勳章

muimui2 發表於 19-2-20 13:12
無呀,佢話佢認識啲學校,只要知你邊間讀同考成點就可以介紹學校俾你。請問係咪咁架?
...

連最基本嘅筆試(英文和數學)都唔做, 這間agent都好懶喎!

3b 發表於 19-2-20 14:50

******************************** ...

我小朋友無咁叻,只是中上成績,所以揾緊資料如year 10過去大概可以去到咩程度嘅學校。

揾揾下, 啲agent都話100以內嘅學校要求好高,有個話要全級頭5, 有個又話ukiset 要8-9分先得。咁搞法,成件事遠超我預算,無諗過會難到咁。

agent 建議要year 9 甚至year 8 過去先會易啲啲,仲諗緊,畢竟最初無預咁早,所以想拎多啲意見。

3b 發表於 19-2-20 14:52
連最基本嘅筆試(英文和數學)都唔做, 這間agent都好懶喎!

今日打左去好幾間agent 拎意見,有啲就叫考ukiset 先,有啲就叫小朋友上去做assessment 先, 有啲就淨係叫你俾成績表就得,真係五花八門

muimui2 發表於 19-2-20 13:10

佢仲話如想入top 100, ...

咁我又沒有揾Top100內比小孩,所以係咪名列前矛才可以考入果邊Top校,就吾知喇。
我覺得去留學唔係要名校,但求佢開心學習成長,放眼世界,最後成績如何,睇佢自己造化了。要Top喺香港已經係B1學校,咁佢唔需要走。

cfs 發表於 19-2-20 15:06
咁我又沒有揾Top100內比小孩,所以係咪名列前矛才可以考入果邊Top校,就吾知喇。
我覺得去留學唔係要名校 ...

想請教下,其實我都無乜概念,如果我唔係target 名牌大學,只係想揾間學習風氣好,純樸嘅中學,係咪唔需要睇top 100 以內嘅中學呢?我唔敢話自己全無要求,但我又唔係只睇成績,俾佢去外國都只係想佢開下眼界,唔好局限喺香港。我對英國學校無咁認識,只知跟大隊睇ranking, 雖知ranking 不代表一切,但揾唔到更客觀嘅指標,可以分享下你嘅經驗嗎?

回覆樓主:

只想開吓眼界,可考慮中學交流生/暑期夏令營/大學交流生。。。

brother4 發表於 19-2-20 15:35
只想開吓眼界,可考慮中學交流生/暑期夏令營/大學交流生。。。

開眼界嘅意思又唔係咁,交流生時間短,唔係我哋想要嘅嘢

muimui2 發表於 19-2-20 15:37
開眼界嘅意思又唔係咁,交流生時間短,唔係我哋想要嘅嘢

不是只看成績,重要小朋友肯去先!另外性格等也重要,因冇皇管容易學壞/欺凌要懂得處理。。。
‹ 上一主題|下一主題