用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 year 10 過去真係咁遲?
樓主: muimui2
go

year 10 過去真係咁遲?   [複製鏈接]

Year 9 開始讀喺易入些好既中學同多位d,而且適應上會更好,至於考唔考到好既中學要睇小朋友,我識一個讀2A中中既小朋友都考到100名內既英國中學讀Year 9,Year 10真喺少位,但都喺睇孩子本身能力吧!

brother4 發表於 19-2-20 15:43
不是只看成績,重要小朋友肯去先!另外性格等也重要,因冇皇管容易學壞/欺凌要懂得處理。。。
...

對呀 這個亦係我想佢大啲先過去嘅原因,總覺得唔可以為左入高排名嘅學校而要佢早過去。所以想知多啲如year 10先過,個難度會係點呢?

舉個例,如小朋友成績維持不變,agent 意思係佢year 8過去可以入到高ranking 嘅學校,但如year 10先過就唔得。

呢點我都好明白,只係想預算下year 10嘅難度會高成點? 會唔會連200內嘅學校都入唔到?

我都知世事難料,所以想了解多啲,好作準備

佑心 發表於 19-2-20 15:49
Year 9 開始讀喺易入些好既中學同多位d,而且適應上會更好,至於考唔考到好既中學要睇小朋友,我識一個讀2A ...

多謝你嘅資料呀!

我就係想拎個參考,雖知每位小朋友都不同,但agent 講嘅數字的確令我有點吃驚。我當然知道好學校難入 但無諗過門檻高到咁。你嘅資料都好有參考價值,謝謝

muimui2 發表於 19-2-20 15:25
想請教下,其實我都無乜概念,如果我唔係target 名牌大學,只係想揾間學習風氣好,純樸嘅中學,係咪唔需要 ...
我就覺得要睇返小朋友性格、成績...喺香港讀得好好,成績好,要入一間排名高嘅學校,aim 去top嘅大學,好正路
但如果小朋友普普通通,唔想太大壓力,去英國諗住愉快學習,體驗下外國學習,我就未必會用排名去揀學校。好似上面回應要操成績,不如留返喺香港喇

回覆樓主

其實真係要睇year 10 時學校有幾多學位,好學校在year 10 冇乜位可能得一兩個位所以競爭較大。
我女year 9 考到的學校和year 10 係有分別。我覺得排名可以是一個考慮因素但是學校適唔適合自己的仔女更重要。

muimui2 發表於 19-2-20 15:52
多謝你嘅資料呀!

我就係想拎個參考,雖知每位小朋友都不同,但agent 講嘅數字的確令我有點吃驚。我當然 ...

我無揀英國中學經驗,唔知入好中學原來有這麼高要求。

正如上面jm們的分享,每個孩子何時適合去留學有不同考量。當中包含家長期望,孩子的性格及家庭經濟能力等,各有不同。

真係條條大路通羅馬,現實係唔一定要跟agent 口中的常規都有機會入到不錯的學校。

hongkeikei 發表於 19-2-20 18:42

我小朋友在香港英中讀完F.4, 因預期DSE 中文通識唔 ...

謝謝你嘅資料。

好彩有上唻問問,方法其實仲有好多。的確有好多嘢要考慮,金錢 / 小朋友意願 等都需要諗。

你小朋友條路係另一個好好嘅role model, 我可以參考下。因為我自己偏向佢大少少先過,可能係女仔佢又一向痴身啦,我想俾多啲心理準備佢,唔想佢太細個過去。

佢喺香港其實都應該會讀得ok,  不過我哋想佢出去闖下,俾多條後路佢,唔駛一定留喺香港發展。所以你小朋友嘅經歷好值得我參考,謝謝你。

muimui2 發表於 19-2-20 10:25
本身想俾個女幾年後year 10過去,但最近問左一個agent, 佢話year 10 過去嘅話好難入好嘅學校。佢話我小朋友 ...

你是想在香港讀完中二?定中三過去讀 Year 10?

kls12 發表於 19-2-20 19:54
你是想在香港讀完中二?定中三過去讀 Year 10?

最初想讀完中三先過去讀year 10

你個agent最想你即刻報名今年就過去添呀,否則世界末日呀。最多人過去系去讀Y9 & Y10,我舊年10月就同我仔左今年讀Y10,大把選擇,只要你有能力,Y9 & Y10主要看數學/邏輯同英文多d。

小時了了    發表於 19-2-21 13:36

yuyueng 發表於 19-2-21 13:29
你個agent最想你即刻報名今年就過去添呀,否則世界末日呀。最多人過去系去讀Y9 & Y10,我舊年10月就同我仔 ...

哈哈,形容得好,最初聽到佢咁講,嚇死我。好彩上唻拎下意見,發覺year 10 係難,但都唔係佢講到咁無可能。其實淨聽agent 講真係唔得,佢哋有利益衝突,巴不得你即刻報名,所以做功課真係好重要!

3b 發表於 19-2-20 14:50
佢仲話如想入top 100, 要喺香港band 1 英中考頭5名先得,係咪真係咁難?

******************************** ...

肯定不是

回覆樓主

其實啲ranking, 好大情度喺跟學校嘅學術成績排。排名越高,某情度上,操得越勁,否則又點入top10 大學呢?
如果成績一般,其實英國有好多好學校,只不過,啲agent 只sell 佢哋手上比commission 高嘅學校。
有時間,去下海外升學展覽,好多學校都有派老師,甚至校長會自己來。同佢地傾下,你就會知多啲。有啲小型學校比較注重全天侯發展,學術冇甘谷,甘當然排名冇甘高。

醒目開學勳章

回覆樓主:

明天英國文化協會在會展有展覽, 你可以去睇下

早一年去嘅錢夠幾年暑假去英國summer school 啦嘩。

本身想俾個女幾年後year 10過去,但最近問左一個agent, 佢話year 10 過去嘅話好難入好嘅學校。佢話我小朋友 ...

揀英國學校我目標都係100名以內,year 9去係因為想多一年適應期才預備Gcse, 特別science, 外國一早分phy/chem/bio, 我女理科不強,想佢多些時間了解。而且不是每間學校都有year 10位/或較少位,所以決定早些去。

我大仔都係Year10, 如果有經濟能力就Year9, 可以早些適應, 等Year10快些準備GCSE. 我唔會担心Year10找不到好學校,只担心Year10要追趕Year9巳教的課程,因為GCSE要考埋Year9。

hongkeikei 發表於 19-2-20 18:42

我小朋友在香港英中讀完F.4, 因預期DSE 中文通識唔 ...
想問香港邊度有一年igcse讀?

賣樓agent任何市況都會叫你盡快入市
機會一瞬即逝

升學agent呢?

BATIKA 發表於 19-3-16 11:16
想問香港邊度有一年igcse讀?
Check pm
‹ 上一主題|下一主題