用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學大考主科唔合格是否會留班?
樓主: asd456
go

請問中學大考主科唔合格是否會留班?

bobbob 發表於 20-2-5 13:40
你女唔係讀is咩?都要咁谷?

唔係講我女,係講有名人家長分享自己經歷,親友的評論而已。

我鍾意栽培,唔鍾意催谷。

bobbob 發表於 20-2-5 00:01
有啲家長以為入咗一條龍小學就一天光晒,分分鐘要捱足12年,仲大壓力

唔係一條龍嘅學生都身懷武功嘅咩,我成日聽見某幾位直資粉(emoji)家長,不停讚好直龍,甚麽資源多師資好,又唔使做功課,語文水平強勁,成績又1B又直指1A,應該入咗就一天光晒㗎喎~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-2-5 14:18
唔係一條龍嘅學生都身懷武功嘅咩,我成日聽見某幾位直資粉(emoji)家長,不停讚好直龍,甚麽資源多師資好, ...
洗唔洗幫埋你祈福呀?你好似影射緊某happy school一條龍喎,ek好多粉
其實你女都讀緊神直,駛乜問人?

bobbob 發表於 20-2-5 15:07
洗唔洗幫埋你祈福呀?你好似影射緊某happy school一條龍喎,ek好多粉
其實你女都讀緊神直,駛乜問人 ...

我都係係EK偷師學野咋,自己果個又讀普通中學,太叻嘅佢無本事讀㗎~~~

回覆 IloveJJ 的帖子

都係。我小朋友轉咗新學校,撞番好多舊老闆、舊同事、以前工作上的acquaintances 和舊同學。佢地都係投胎勝利組,順利到不得了,有d人的仔女從來都係自然而然讀某d學校。我地係要努力和奮鬥的...

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-4 21:10
唔緊要啦,辛苦會有回報的,打好個底將來入大學就冇咁辛苦。
加油
...

我成日就是這樣想,但我囡又未識這樣想,成日抖氣。

JJDBB 發表於 20-2-5 17:20
我成日就是這樣想,但我囡又未識這樣想,成日抖氣。

我諗呢啲真係要小朋友自己經歷下,佢至會有深體會。

我由小學已經洗我仔腦,話佢知一分耕耘一分收穫,成績绝對影響佢將來,所以唔好介意辛苦/介意付出。
有啲人淨係見到人哋成績好/派位好,覺得人地好彩,但又冇諗過响你哋玩嘅時候,人哋查實已經付出好多時間同努力。

我仔就深深體會過,當年為升中呈分試佢付出好多,連星期日都要去上堂,我同佢講知道佢辛苦,但你付出唔會白費,今日辛苦啲打好底子,將來升中就會舒服好多,結果呈分試時我仔成績亮麗,亦入到心儀中學,升中後成績更名列前茅,中三亦順利選科,令佢更體會到响競爭型社會,不進則退。黎緊DSE 都要繼續努力, 因為機會只會留比有準備嘅人。

回覆 JJDBB 的帖子

都有同感,依家叫佢多d溫習,將來必會多d收獲,但佢總係同我唱反調

妹妹頭 發表於 20-2-5 17:50

都有同感,依家叫佢多d溫習,將來必會多d收獲,但佢總係同我唱反調 ...

你囡囡學校已經多功課,其實已經係溫習咗,你仲要佢多啲溫習,比佢抖下氣啦

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-5 17:48
我諗呢啲真係要小朋友自己經歷下,佢至會有深體會。

我由小學已經洗我仔腦,話佢知一分耕耘一分收穫,成 ...

佢已經有經歷左,但好似無咩感受,今次考試可能跌完會態度好些,我覺得佢越來越怕難,其實數學佢有人可以問,又吾去問,只是發脾氣……唉!好想有人同佢講一分耕耘一分收穫,我由小講到大。

妹妹頭 發表於 20-2-5 17:50

都有同感,依家叫佢多d溫習,將來必會多d收獲,但佢總係同我唱反調 ...

個個都已經唱反調了

妹妹頭    發表於 20-2-5 20:07

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

岩岩今日上網,超超超多功課,真係10科,每科至少幾樣,仲要係deadline係下星期,佢話又要開turbo了。

妹妹頭 發表於 20-2-5 20:06

岩岩今日上網,超超超多功課,真係10科,每科至少幾樣,仲要係deadline係下星期, ...

學校老師真系無考慮吾教又要識做,又系超多功課,數學本來自己自修下學期課程,現在比學校功課打亂了!

我地都係,阿女開始補習姐姐教下學期數學,依家要做番之前既數功課,又多,要努力d至得

妹妹頭 發表於 20-2-5 20:13

我地都係,阿女開始補習姐姐教下學期數學,依家要做番之前既數功課,又多,要努力d至得 ...

我們補習要睇viedo,數已經無補停左,得英文同中文大班,已經通知留家睇片

妹妹頭 發表於 20-2-5 20:06

岩岩今日上網,超超超多功課,真係10科,每科至少幾樣,仲要係deadline係下星期, ...

陰公豬,十科咁多功課。

我仔今日都上網睇左,好幾科都有功課,不過佢手腳快應該唔難,佢話明日要開工了

JJDBB 發表於 20-2-5 19:38
佢已經有經歷左,但好似無咩感受,今次考試可能跌完會態度好些,我覺得佢越來越怕難,其實數學佢有人可以 ...

如果攪得掂就由得佢啦,成绩跌完態度好左証明佢會緊張自己,比啲時間佢。

JJDBB 發表於 20-2-5 20:11
學校老師真系無考慮吾教又要識做,又系超多功課,數學本來自己自修下學期課程,現在比學校功課打亂了!
...

數學就算有人教,都要自己思考同做多啲,書嘅題解係要自己思考同花啲時間,想成績好就唔可以怕難。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-2-5 22:35
如果攪得掂就由得佢啦,成绩跌完態度好左証明佢會緊張自己,比啲時間佢。
...

佢緊張自己的,只是見佢人越大,比較無奈。不過佢有樣野好,佢好少抄人功課,如果數學吾識,佢會叫同學教。數學升上F4就無去補習了!可能疫情完了再揾。