用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基愛小學 幾多分入基愛?
go

幾多分入基愛?

我小朋友係SEN, 早前聽講座覺得呢間學校幾適合佢, 但唔知易入定難入, 因為小朋友仲係K1, 我都係study緊咩個升小既玩法... 有以下問題唔知有冇家長可分享?1. 派位幾分入到基愛?
2. 學校對SEN學生支援如何?
3. 用家們(家長, 學生)覺得學校點?
4. 升中成績是否理想?
5. 聞說呢間學校學習較輕鬆, 升中後會否難適應?

自行15分應該入到~我覺得對sen的小朋友基愛系一間不錯的學校~

AnEm 發表於 19-2-19 17:30
我小朋友係SEN, 早前聽講座覺得呢間學校幾適合佢, 但唔知易入定難入, 因為小朋友仲係K1, 我都係study緊咩個 ...

我鄰居小朋友是讀這間,聽媽媽講不是太谷,而且學校又有言語治療,我小朋友都是SEN, 都心儀這間學校

回覆樓主:

基愛2019年升中派位成績供參考

B1* 21 (19.63%)
B2A-1C* 1 (0.93%)
B2* 18 (16.82%)
NR 57 (53.27%)
無公布 10^ (9.35%)
總數: 107人^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六畢業生107人

2018/2019升中派位成績優異
(2019-07-09)
http://www.keioi.edu.hk/News_Lastest.php?id=361#

2018-2019年度小六升中派位成績公佈  

*今年派位理想,不少同學獲派其他地區名校,首三志願80%

學校名稱 獲派人數
*華仁書院(九龍) 1
*聖公會林護紀念中學 1
*沙田官立中學 1
*沙田培英中學 1
*聖傑靈女子中學 2
中華基督教會銘賢書院 2
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學 3
長沙灣天主教英文中學 2
寶血會上智英文書院 3
德雅中學 3
*循道中學 1
東華三院伍若瑜中學 1
*香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學 1
*港青基信書院(英文直資) 2
*啟思中學(英文直資) 1
聖公會聖馬利亞堂莫慶堯中學 5
佛教大雄中學 7
路德會協同中學 6
東華三院張明添中學 4
保良局唐乃勤初中書院 3
梁式芝書院 1
何明華會督中學 1
*聖若瑟英文中學 1
匯基書院 1
葵涌蘇浙公學 1
德貞女子中學 5
中聖書院 (直資) 7
惠僑英文中學 (直資) 4
創知中學 (直資) 1
五旬節聖潔會永光書院 1
中華基督教會扶輪中學 2
中華基督教會基協中學 2
獻主會聖母院書院 1
皇仁舊生會中學 1
樂善堂梁植偉紀念中學 1
余振強紀念中學 1
李惠利中學 1
官立嘉道理爵士中學 1
中華傳道會李賢堯紀念中學 1
聖公會諸聖中學 1
聖公會聖三一堂中學 1
明愛聖若瑟中學 1
港九潮州公會中學 1
棉紡會中學 1
九龍工業中學 3
聖公會聖匠中學 1
佛教葉紀南紀念中學 1
獅子會中學 1
樂道中學 1
廠商會中學 1

PDF版本
http://www.keioi.edu.hk/file_download/361_1562638572.pdf