用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校summer camp
go

國際學校summer camp

如果想睇下國際學校模式啱唔啱小朋友,summer camp有冇幫助?有冇邊間學校summer camp recommend?

Lupdoy 發表於 19-2-19 17:03
如果想睇下國際學校模式啱唔啱小朋友,summer camp有冇幫助?有冇邊間學校summer camp recommend?

...

國際學校搞的 summer camp,未必和學校本身正規課程咁似,
有些國際學校,summer camp 是特別編比 local school student 學英文。
summer camp 亦未必是學校自己老師教,因為大部分老師一放假就搭飛機返老家。
所以,除了可以體驗校舍,參加 summer camp 未必可以真正了解學校課程和運作。

回覆樓主

同意,summer camp 同平常正規上課很不一様。冇助你了解國際學校。

回覆樓主

ESF summer camps 朋友個仔上過sports camp話好好玩。

阿仔以前讀ESF小學,小學暑假時上過一次ESF 英文summer camp, 話太易兼好悶,係俾啲唔識英文嘅local school 學生上,完全唔啱ESF 學生。

回覆樓主:

我女轉IS 之前, 上過ESF summer camp, 主要想佢有一個全英學習環境. 一星期五天, 上了一個多月.不過, 係唔會令你了解國際學校課程的.

wwwong712 發表於 19-2-21 10:14
我女轉IS 之前, 上過ESF summer camp, 主要想佢有一個全英學習環境. 一星期五天, 上了一個多月.不過, 係唔 ...

agree , cannot comparable to normal I school

Lupdoy 發表於 19-2-19 17:03

...

HKIS, CIS, GSIS 都有summer camp,口碑不錯.  MIT 每年summer 來港在CIS 亦有summer camp.

多謝各位回覆, 咁去SUMMER CAMP只可以TRAIN下英文, FOR 之後INTERVIEW用, 哈.