用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 開始 call wait list, 有人收到 call 嗎?
樓主: AAAS10
go

DGS 開始 call wait list, 有人收到 call 嗎?  

sell2japan 發表於 19-2-22 13:07
回覆 joeyxlma 的帖子

但今年有。
可能禁啱佢reserve排位紧貼?我諗都会有个list排心水reserve。

sell2japan 發表於 19-2-22 13:03
回覆 KCS-W 的帖子

相信只有 accepted 及reserved
咁成個waiting list 都好多人喎。相信有2nd in見Mrs Lau嘅同學應該有成200個呱,首輪公佈有offer嘅應該50+個,仲有近150人waiting?

Yanamami 發表於 19-2-22 13:09
可能禁啱佢reserve排位紧貼?我諗都会有个list排心水reserve。
Agree. 我都覺得如果得accepted 同reserve的話,應該出咗offer畀accepted嗰D,剩低所有reserve應該會按心水排好次序,之後有人drop offer就按該次序call人。

5tgb    發表於 19-3-19 07:04

回覆 Yanamami 的帖子

係啊!我地學校2nd in 都有十幾個,不過好明顯佢地要揀能文能武型

KCS-W 發表於 19-2-22 13:18
Agree. 我都覺得如果得accepted 同reserve的話,應該出咗offer畀accepted嗰D,剩低所有reserve應該會按心水 ...

一個月後就大局已定了,忍多陣

sell2japan 發表於 19-2-22 13:24

係啊!我地學校2nd in 都有十幾個,不過好明顯佢地要揀能文能武型 ...
正常老細都希望請个可以multi-task既員工~

因此令成績行先語言能力高的幾位落空,大失所望。

sell2japan 發表於 19-2-22 13:33

因此令成績行先語言能力高的幾位落空,大失所望。

唔一定係咁,據知,DGS一樣有收唔少主攻成績先行既~~~

回覆 mcl203 的帖子

本來我地都咁諗嘅!點知賽果令人意外啊!

sell2japan 發表於 19-2-22 14:04

睇完啲私小英文debate ,真係覺得自己未夠班,DGS眼中小學級一至十都冇乜分別,好難只用成績迷倒劉校長,尤其經過咁多年error n trail, 好難執錯女,佢覺得唔適合可以代表DGS 教學方法有機會是不能令小女增值,雖則好想入DGS , 客觀地看如果是正選收,我會開心好多,reserve 已是相配上有所不足了。

Cliokohonda 發表於 19-2-22 14:28
睇完啲私小英文debate ,真係覺得自己未夠班,DGS眼中小學級一至十都冇乜分別,好難只用成績迷倒劉校長,尤 ...
高手家長真犀利,聽到你一個分析勝過爬完整版EK 升中派位
不過是不是入到DG的女生就不可同日而語、還看他朝啊!

sell2japan 發表於 19-2-22 13:24

係啊!我地學校2nd in 都有十幾個,不過好明顯佢地要揀能文能武型 ...

你學校咁堅,kts定私小?

sell2japan 發表於 19-2-22 14:52
高手家長真犀利,聽到你一個分析勝過爬完整版EK 升中派位
不過是不是入到DG的女生就不可同日而語、 ...

對自己狀況無厘頭的睇法而已,如果我女能有直私小的語文能力,就不會這樣悲觀,數理文商跟課程去邊間中學死讀死做差不了多小,語文是要突然醒果一下,越遲起身,越事倍功半。

Mustrek    發表於 19-2-22 20:50

回覆 Cliokohonda 的帖子

其實reserve 入到都唔簡單,無謂咁執着。

5tgb    發表於 19-3-19 07:05

sell2japan 發表於 19-2-22 14:04

會否是去年師姐們抽飛率高?這也會是關鍵呢!

Mustrek 發表於 19-2-22 18:29
會否是去年師姐們抽飛率高?這也會是關鍵呢!
唔会既~~叻既都通常有multi-offer, 好平常,亦預左~

Cliokohonda 發表於 19-2-22 14:28
睇完啲私小英文debate ,真係覺得自己未夠班,DGS眼中小學級一至十都冇乜分別,好難只用成績迷倒劉校長,尤 ...

師兄,邊到有得睇私小英文debate? YouTube?想學嘢~~~

Ak112318 發表於 19-2-22 15:06
你學校咁堅,kts定私小?
廁所備受爭議附小,今年真的很堅。

gigayan 發表於 19-2-22 19:43
師兄,邊到有得睇私小英文debate? YouTube?想學嘢~~~

youtube search talent cup 2015 eng debate  

Yanamami 發表於 19-2-22 18:53
唔会既~~叻既都通常有multi-offer, 好平常,亦預左~
唔怕你有multi-offer,唯獨怕你有某間offer

5tgb    發表於 19-3-19 07:05