用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 劉慈欣(三體, 流浪地球)
go

劉慈欣(三體, 流浪地球)

醒目開學勳章

請問適合高小學生看嗎?

有繁體版嗎?流浪地球戲唔知改左幾多,有些地方不太make sense

welcome 發表於 19-2-19 10:02
請問適合高小學生看嗎?
三體比較深,又長,建議先睇「球狀閃電」。另外,劉慈欣有些短篇,幾易睇,高小應該睇得明。

醒目開學勳章

emmyfok 發表於 19-2-21 08:03
三體比較深,又長,建議先睇「球狀閃電」。另外,劉慈欣有些短篇,幾易睇,高小應該睇得明。
...

謝謝你!

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-2-20 16:58
有繁體版嗎?流浪地球戲唔知改左幾多,有些地方不太make sense

三體繁體版, 我見博客來有

welcome 發表於 19-2-22 10:23
三體繁體版, 我見博客來有
thx, lib 有另網友介紹那本,得閒借來gup 下先

講故唔好博故:

https://www.hk01.com/議事廳/294291/流浪地球-科幻情節漏洞多-內媒-移動地球-點燃木星不科學

MrBeast 發表於 19-3-4 17:35
講故唔好博故:

https://www.hk01.com/議事廳/294291/流浪地球-科幻情節漏洞多-內媒-移動地球-點燃木星不 ...
國內媒體用科學既角度睇科幻片,當然漏洞多。如果佢哋有睇鬼佬科幻情片,會發現情節漏洞更多,佢哋可能會批評得更狠。

welcome 發表於 19-2-19 10:02
請問適合高小學生看嗎?
我只睇完第一本三體,第二本同流浪地球都只係睇咗一半。個人認為對高小學生,可能比較深。

王家爸爸 發表於 19-5-30 12:45
國內媒體用科學既角度睇科幻片,當然漏洞多。如果佢哋有睇鬼佬科幻情片,會發現情節漏洞更多,佢哋可能會批 ...
好似netflix 有得睇,真的覺得今時今日,人民知識水平高,老作唔得ga la.  好似interstellar 咁,搵教授check 下唔會教壞小孩

MrBeast 發表於 19-5-30 13:16
好似netflix 有得睇,真的覺得今時今日,人民知識水平高,老作唔得ga la.  好似interstellar 咁,搵教授che ...
Interstellar 話搵教授 check 下,其實只係廣告卓頭,套片唔單止有科學漏洞多,連人性既漏洞都有,例如男主角有仔女,回到地球時,只同個女傾其他野,完全無問候個仔。正常既編劇應該起碼寫主角向個女問阿仔點,然後個女話好好,用十秒鐘就交代到既野,編劇、導演、剪接、製片,全部無留意。

王家爸爸 發表於 19-5-30 13:41
Interstellar 話搵教授 check 下,其實只係廣告卓頭,套片唔單止有科學漏洞多,連人性既漏洞都有,例如男主 ...
我個腦比黑洞吸左所以spot 唔到它的漏洞