用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應該如何開始給零用錢?
go

應該如何開始給零用錢? [複製鏈接]

我仔小二,打算開始比佢帶零用錢返學,但又唔想只是每個月固定比特定金錢佢,想佢好似賺錢嘅方法儲零用錢。請問有冇方法可以提議下!(emoji)(emoji)
   3    0    0    0

angel-papa 發表於 19-2-19 08:12
我仔小二,打算開始比佢帶零用錢返學,但又唔想只是每個月固定比特定金錢佢,想佢好似賺錢嘅方法 ...

小二咁快帶零用錢回校?有需要嗎?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-19 23:30
學校有小食部,中午同學一起去買零食,好開心。

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-19 23:30

我小-就开始俾。P1 每周-蚊,P2每周两蚊……P5-个月俾廿蚊,P6-个月廿五蚊。(屋企提供哂所有零食文具,有时佢貪得意去小食部買魚蛋或其他零食,就要儲夠錢先食到)俾零用既同时成日同讵灌輸乜係想要,乜係需要。

我仔小二,打算開始比佢帶零用錢返學,但又唔想只是每個月固定比特定金錢佢,想佢好似賺錢嘅方法 ...
之前試過幫手做家務來賺零用錢,之後發現小朋友可能唔俾錢,就唔幫手做家務。如果固定每個月固定零用錢,又好似出糧咁
所以改做“獎學金”模式,每個學期結束,全家人一起review 半年的得失進步,巧立名目各種獎學金,獎勵各種好行為,好似幼稚園的豬肉獎小朋友好開心!

之後所有“獎學金”袋入一個信封,我幫手保管。每次有需要時,搵我拎錢出來。通常我唔會過問細節,不過如果數目太大,太頻密,就會問清楚再俾。佢哋有自由度,又可以under control.

ar_mak 發表於 19-2-19 23:19
比D錢個細路,然後帶D錢返學,但就唔用得,放學再拎番屋企,儲番埋佢. 唔會每月出糧,比日薪.

呢個行為好似走水 ...

我可以俾佢喺學校用㗎!佢可以買零食食! 如果佢自己用晒就冇。想訓練下佢啲自制能力。

Yanamami 發表於 19-2-20 00:09
我小-就开始俾。P1 每周-蚊,P2每周两蚊……P5-个月俾廿蚊,P6-个月廿五蚊。(屋企提供哂所有零食文具 ...

都好喎!

angel-papa 發表於 19-2-20 00:23
都好喎!
小五俾佢开始自己袋八達通,講明只用係交通上,唔可以買野食。

ar_mak 發表於 19-2-20 00:57
解決方案:佢自己張八達通,就用來支付自己和同學的交通費;同學的八達通,就用來支付他們共同的野食上. ...
唔会,因為係我接送番放学

回覆樓主

我一向唔支持「打賞制」,要俾佢知道家務係應份做,唔通媽咪煮飯又有錢收?
我小一下學期開始俾零用錢,佢會拎黎買玩具零食或者同堂弟一齊玩商場啲車仔。有啲文具如果佢整唔見就要佢出錢買番(試過唔見擦膠,要買,佢好肉痛),等佢學習看管自己既物品。有啲大份既玩具貴啲,佢就知自己要儲錢先買到,唔會郁啲就買其他細又無謂既玩具。
教小朋友理財從來不易但個人認為應該先教洗錢和儲錢先再教賺錢。

sinam 發表於 19-2-20 08:57
我一向唔支持「打賞制」,要俾佢知道家務係應份做,唔通媽咪煮飯又有錢收?
我小一下學期開始俾零用錢,佢 ...

另外我地仲會教佢捐錢,學校步行籌款或者非洲兒童果啲,教佢有餘有能力就可以幫人,咁佢又會諗下自己有幾多,可以捐幾多。
無錯,讓佢知道賺錢辛苦係重要既但佢大個要面對世界(如中學做暑期工)都一定會知,反之,洗錢態度同樂於助人既心更需要由細教起。

呢個係我自己意見...

小二不會給零用錢, 只會比零食同水,
免得过佢有錢亂買野食,
我都係到高中學校比外出食飯至比午飯錢
用淨佢會儲起, 車资每星期補給

回覆樓主

我小一開始俾,每星期$10,教佢儲蓄、奉獻/捐款及自己用,如果佢要買東西,例如玩具或文具要先問我們,我想從小教他理財。

TwinWong 發表於 19-2-20 09:17
小二不會給零用錢, 只會比零食同水,
免得过佢有錢亂買野食,
我都係到高中學校比外出食飯至比午飯錢

我原本都係咁諗,我以前細個都係咁。
不過依家啲同學仔好多時小息都去買零食⋯我見到又好想要⋯。而且學校數學有教金錢計算,感覺如果佢有真實嘅經驗,會容易領會啲。

angel-papa 發表於 19-2-20 09:55
我原本都係咁諗,我以前細個都係咁。
不過依家啲同學仔好多時小息都去買零食⋯我見到又好想要⋯。 ...
啊囡的同學細細個就好易有零用錢,
依家已月頭有錢, 轉頭清,
教到小朋友理财係好,
但容易得到難珍惜

TwinWong 發表於 19-2-20 09:58
啊囡的同學細細個就好易有零用錢,
依家已月頭有錢, 轉頭清,
教到小朋友理财係好,
Depends睇家長除俾錢外仲点教咯~我女-上中学我就成个月飯錢千幾銀俾佢,好ok呀~阿公好豪爽,成曰另加零用俾佢地,都好有分寸。我大女高中时就係用阿公俾既零用去補习,話唔洗我出喎~

Yanamami 發表於 19-2-20 10:26
Depends睇家長除俾錢外仲点教咯~我女-上中学我就成个月飯錢千幾銀俾佢,好ok呀~阿公好豪爽,成曰另加零用 ...

我囡就成日叫我唔洗再比飯錢佢
之前的仲有用淨 補習又不想去
話哂佢時間 哂我錢
‹ 上一主題|下一主題