用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應該如何開始給零用錢?
樓主: angel-papa
go

應該如何開始給零用錢? [複製鏈接]

TwinWong 發表於 19-2-20 10:30
我囡就成日叫我唔洗再比飯錢佢
之前的仲有用淨 補習又不想去
話哂佢時間 哂我錢
所以俾零用唔係關鍵,重要係俾之时仲要教,唔係俾左就算。越早教越好~
題外話,性教育-样道理,越細教越易入腦越少尷尬。

回覆樓主:

我仔K2, 我一星期俾20蚊佢,佢負責買零食俾自己在家做茶點。有剩就俾佢儲起佢。1. 本身都會買俾佢,俾佢學「理財」2. 練習20以內加減數。我覺得都幾好。

Yanamami 發表於 19-2-20 10:37
所以俾零用唔係關鍵,重要係俾之时仲要教,唔係俾左就算。越早教越好~
題外話,性教育-样道理,越細教越易 ...
當然有教, 10蚊用2蚊, 100用20
佢仲比埋咭密碼我, 叫幫佢將儲起來的錢, 部份拎去幫入一首高息藍股
好过向SAVING 無息
性教育依家野, 我仲開通过佢, 我一早落藥夠18無得我理,
18前要檢點, 佢話拍拖唔洗急, 第日大把机會
佢仲話咩都會事先話我知, 佢隻风爭要飛得遠

b3410 發表於 19-2-19 23:58
學校有小食部,中午同學一起去買零食,好開心。

我仔小二,都有要求在學校買零食,但我拒絕了,怕他沒有節制。等他高小再考慮。
天助自助者,  別再怨天尤人

sumchanma 發表於 19-2-20 09:43
我小一開始俾,每星期$10,教佢儲蓄、奉獻/捐款及自己用,如果佢要買東西,例如玩具或文具要先問我們,我想 ...
我都係一樣咁比, 小一開始一周$10, 另外每日有比零食, 佢可以小息買野食或儲起佢, 唔見左書簿文具要自己比錢買, 而家小三喇, 佢無亂洗錢, 儲起唔少添, 有時仲話佢有錢用, 叫我唔使比都得

Yanamami 發表於 19-2-20 00:09
我小-就开始俾。P1 每周-蚊,P2每周两蚊……P5-个月俾廿蚊,P6-个月廿五蚊。(屋企提供哂所有零食文具 ...

小二開始,我們都有俾零用錢,每星期十元。但暫時不准他帶回校。

另外有一個奬賞計劃,逢星期一會放定五個一元在他的書枱上。如果他行為不當,例如亂發脾氣、說謊、散漫,便扣一元。

我們亦有教導他「要儲蓄,但不能孤寒做守財奴」。有時他很想買一件玩具,但超出我們資助的限額時,我們會提議他用零用錢自己補貼。

Mrs.Luckycat 發表於 19-2-20 11:23
我仔小二,都有要求在學校買零食,但我拒絕了,怕他沒有節制。等他高小再考慮。
...
过左十歲更难教,种子要早撒。

Yanamami 發表於 19-2-20 12:02
过左十歲更难教,种子要早撒。
係,初初有零用錢都有機會亂買野,只要之後明白點解,下次如何改善,慢慢就會越來越正路。
而且大人如何消費就是人版,平時出街shopping 大家一起有份參與,自然學到如何正確使用金錢。

ar_mak 發表於 19-2-20 16:49
為左看住個細路唔比佢亂用八達通,而要每日專登管接管送,其實真係得不償失. 除非是另有目的則當然作別論. ...
咁係本來就要每日接送邊個會為咗看管八達通而接送。

ar_mak 發表於 19-2-20 16:49
為左看住個細路唔比佢亂用八達通,而要每日專登管接管送,其實真係得不償失. 除非是另有目的則當然作別論. ...
You are just assuming thing......

b3410 發表於 19-2-20 16:53
咁係本來就要每日接送邊個會為咗看管八達通而接送。

十个趣!有d人諗野果然創意非凡
‹ 上一主題|下一主題