用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教伴讀方法
樓主: 千語mami
go

請教伴讀方法 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

蝦米豬 發表於 19-2-19 22:47
沒看中文書一段時間忘了中文字?是否讀英文幼稚園?

不是英文幼稚園,如果是的話我便不用煩惱英文了

千語mami 發表於 19-2-20 12:01
不是英文幼稚園,如果是的話我便不用煩惱英文了

我女都唔係讀英文幼稚園, 只係學術淺o既學卷校, 如果只靠學校課本教o既, 我諗到畢業都只會識A-Z和apple, orange呢d簡單生字。不過即使學卷幼稚園, 學校都鼓勵親子閱讀, 每1,2星期都會借中英圖書各一本, 就算家長只係用學校呢d有限圖書資源去伴讀, 堅持3年, 小朋友都一定學到唔少中英文生字。所以我覺得都係視乎家長放幾多心機去培養小朋友閱讀興趣和習慣, 事在人為, 閱讀能力/興趣同讀咩學校冇乜關係 。

Elenalan 發表於 19-2-19 17:10
我伴讀時口語和書面語都會用,其實伴讀要有趣,用乜語言(書面語/口語)唔係重點,故事內容都係次要,最重要 ...
thanks for your advice. 我諗我都要學下你咁。英文我講到連小四既大女都會坐埋黎聽;講中文時我老婆都笑我

taiyeung 發表於 19-2-19 22:03
我女最近睇緊Princess in Black,睇完英文睇中文,覺得咁樣好得意(原來本書中文故事係咁架),睇得津津有 ...
謝謝你,中英文版Chapter book 真係可以試下

993rs 發表於 19-2-22 13:21
謝謝你,中英文版Chapter book 真係可以試下

尼幾日我拎左之前買落套captain underpants出黎,估唔到我女又睇得好開心,我同佢講有小朋友仿效作者畫漫畫,我女心思思又想試,開左本簿黎畫,多謝你share

P.S. 我女之前有創作下d故事,亦喜歡畫畫,諗唔到可以結合兩者畫漫畫

回覆樓主

回樓主正題,我都係working mum,每晚比先生更夜收工,好明白黃金一小時要做好多野,但伴讀一定係每晚必做。

不過小朋友唔可以只靠果少少既伴讀時間,要自己培養閱讀習慣,有intrinsic interest先會自動自覺睇書。

我女每朝比大人早起,自己梳洗後會坐sofa靜靜睇書等食早餐。放學後做完功課會睇書,等我夜晚返黎同我share,講返故事俾我聽。去學野要搭地鐵都會睇書,平時我地出街都會叫佢帶一兩本書,等佢養成書不離手既習慣。

Elenalan 發表於 19-2-19 17:31
文房出版嘅快樂讀本低年級系列係最初階嘅橋樑書,有漢語拼音,K3小朋友都啱睇(如果已完成至少一個青田認字 ...

你介紹既書好好,等我留意下先

我今日去圖書館都借左十幾本台灣繪本,係南門書局出版,同你介紹既書好似,好開心仲要係剛上架新書,我係第一手

回覆樓主:

我由小朋友1歲開始培養閱讀習慣,佢歲幾時已經好喜歡睇書。3歲半前我純用口語講故事,仔細描述下啲圖畫,開心親子活動。到k1下學期(3歲半)開始睇《基礎漢字500》來認中文字。認到一定字量後,當我地睇繪本時遇到佢識既字時,我會指住啲字鼓勵佢試下讀出來。K2 X'mas認晒全套500個字後,伴讀繪本時我開始慢慢加入指讀(也會解釋),有時也會鼓勵佢讀一句半句。到K2下學期因為太想喜歡太想睇某一套漫畫,而我又成日唔得閒同佢睇,於是就演變到佢自行閱讀中文書了

scgift 發表於 19-2-24 08:45
我由小朋友1歲開始培養閱讀習慣,佢歲幾時已經好喜歡睇書。3歲半前我純用口語講故事,仔細描述下啲圖畫,開 ...

英文方面,一樣係一歲開始閱讀,我讀完會用中文解釋,零認字。主要睇+聽廖彩杏書單,純粹磨耳朵+培養睇英文書既興趣。3歲前開始自學phonics, 到K2 X'mas後開始由ORT stage 3開始指讀+中文解釋,再用Floppy Phonics鼓勵佢自己讀出來。因為從小磨耳朵既關係,佢好快已能順利運用phonics去拼讀,到K2暑假已能自行閱讀ORT stage 6。佢讀英文係靠phonics,好多字佢拼到就知點解。睇得多拼讀得多就慢慢認得多左英文字。

而家K3, 中文方面已能自行閱讀大部份童書,近月開始睇報紙。英文ORT睇到stage 7, 因為少睇所以進度好慢

scgift 發表於 19-2-24 08:46
英文方面,一樣係一歲開始閱讀,我讀完會用中文解釋,零認字。主要睇+聽廖彩杏書單,純粹磨耳朵+培養睇英 ...

我個小朋友明顯係中文閱讀能力強過英文好多,不過我又冇所謂,反而覺得中文底子打得好更重要。佢而且中英文書都會自己睇,但我仍然會伴讀(中文全指讀+解釋、英文佢讀一頁我讀一頁+有需要時中文解釋)。佢係條小書蟲,去街經過圖書館既話一定要入去睇陣書。只要佢喜歡書喜歡閱讀就好,年紀仲細,慢慢再平衡中英閱讀能力

taiyeung 發表於 19-2-23 23:05
回樓主正題,我都係working mum,每晚比先生更夜收工,好明白黃金一小時要做好多野,但伴讀一定係每晚必做 ...

我想問下你地小朋友大約每日花幾多時間睇書?

我個仔實在太多野玩,計埋 bed time story,佢都未必日日睇

993rs 發表於 19-2-25 14:25

我個仔實在太多野玩,計埋 bed time story,佢都未必日日睇 ...

大約2個鐘,當中30-45分鐘伴讀

我地為左keep住有新鮮感,每星期去圖書館借大量既書,小朋友會對書有渴求,就會自動睇書(其實咁做都辛苦架)

好幾間小學interview都會要求小朋友睇書,從中觀察佢地既閱讀態度同專注力,有d學校仲要講故事、朗讀或問內容,我女尼方面都做得好好,真係日子有功!

開頭我諗「咁急咁快做乜?寧願囫圇吞棗都要一日兩咁chur?」

再睇落去,原來為認字唔係為閱讀

咁不如睇字咭,一個鐘可睇好多張咭,再大D就睇字典,咁會較有效率

993rs 發表於 19-2-25 14:25

我個仔實在太多野玩,計埋 bed time story,佢都未必日日睇 ...

我小朋友每天大概看2小時書,1-1.5小時是我伴讀時間。
‹ 上一主題|下一主題