用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 AFS Host Family
樓主: cgefamily
go

AFS Host Family [複製鏈接]

我其實是在最後階段才收這個女生,AFS話好難搵host,加上我有計劃想個仔一樣出外交流一年所以才答應。
AFS 都唔會有方法改變一個小朋友的個性,到底佢又唔係比我哋麻煩,所以AFS都幫唔到。當然,當初AFS(香港/日本)都應該在初步就要細心考慮一個申請人(性格/英語能力)是否適合這個計劃。

好明顯我個Case係雙方都冇得益。
(所以我話中伏)

多謝各位分享回應。

god bless you

cgefamily 發表於 19-3-2 12:47
我其實是在最後階段才收這個女生,AFS話好難搵host,加上我有計劃想個仔一樣出外交流一年所以才答應。
AFS  ...

樓主,真心講你好好人,真心讚賞你
以我上次聽AFS交流生講座資料所知,AFS 嘅 host family 接待家庭係"義工"(住宿無收錢)不特止,反而要付出好多時間、心機、耐性、錢等,同"39唔識7''無任何血緣或親戚關係嘅外國陌生青少年係屋企住10個月,少啲"使命感"及"愛心"真係好難去完成呢個mission impossible!

樓主分享嗰位日本女交流生比較膽小怕羞唔主動,又真係好難怪你嘅熱情俾佢冷淡沉默撲滅。依家3月初,AFS 交流只剩~4個月,都希望樓主及日本女交流生係剩餘日子有點點兒得著。

我記得鄰居幾年前家裡住了一個歐洲來的男仔,佢吹管樂,host family的爸爸知佢中意系戶外練習,每星期日一早帶他上附近的山上任佢吹一兩個鐘,我地行山見到佢,個哥哥好健談,同我地講佢鄉下d 野

小時了了 發表於 19-3-2 14:53
以我上次聽AFS交流生講座資料所知,AFS 嘅 host family 接待家庭 ...
我估最惨係楼主女係宿生,weekend先番屋企,个日本女仔要对住大人同哥哥……如果有阿女可以依附下,可能会好少少。

應該個女仔性格比較靜, 真心覺得如果去做長期居host 的交換生比去留學(時間較長, 居宿舍..)更難. 多謝樓主分享. 俾我地以後有機會去做交流生的多一點心理準備.

cgefamily 發表於 19-3-2 12:47
AFS  ...
俾一個陌生年輕人住10個月真要好大勇氣,愛心!大家唔夾又的確好難捱。AFS同事是否知道?有冇解決方案提出?日本女仔如果學校生活開心,還好D,如果學校都係唔出聲,交流真係無意義。

HaYi 發表於 19-3-4 13:56
應該個女仔性格比較靜, 真心覺得如果去做長期居host 的交換生比去留學(時間較長, 居宿舍..)更難. 多謝樓主分享. 俾我地以後有機會去做交流生的多一點心理準備

俾我地以後有機會去做交流生的多一點心理準備 >>> 十分認同!
其實呢,如果阿女願意出年去AFS交流,日本係我心水 1st 或 2nd choice

見 AFS Japan 呢條片https://www.youtube.com/watch?v=N9_qdV8UctU&t=333s 法國女生係日本做交流,無論寄宿家庭及法國女生都付出好大努力去磨合

cgefamily 發表於 19-2-28 20:40
我有旁敲側擊問過,佢好大反應:"I can speak complete sentence!"以後我都唔敢再問。
以佢個人來說英文程 ...
日本人既性格,首先,同我哋唔同,佢哋啲女仔既英文一般比男仔差。第二,佢哋比較細膽,怕自己講錯,怕得罪人,又怕事。你既旁敲側擊去問佢,佢好大反應亦都好日本人,原因係佢覺得被冒犯咗。其實正面啲睇,你最少學咗其他民族既性格特點。

回覆樓主

(emoji)

小時了了 發表於 19-3-2 14:53
以我上次聽AFS交流生講座資料所知,AFS 嘅 host family 接待家庭 ...
客氣了,我只是都想有多個人熱鬧吓,認識多個外國朋友,但最初想接個男生,可以同個仔交流吓,所以我唔係好偉大,甚至有點私心。

小時了了 發表於 19-3-4 17:12
俾我地以後有機會去做交流生的多一點心理準備 >>> 十分認同!
其實呢,如果阿女願意出年去AFS交流,日本係 ...

我這個相信是很個別的個案,而我很認同這個計劃的理念,但配對一個合適國家及接待家庭才是最大的成功關鍵。日本其實跟香港的生活環境和飲食模式很接近,容易適應,
但未必會有特別體驗。
我認識了2個分別去了挪威和亞根廷的AFS交流生,反而覺得是很難得的人生挑選戰。

cgefamily 發表於 19-3-7 19:07
我這個相信是很個別的個案,而我很認同這個計劃的理念,但配對一個合適國家及接待家庭才是最大的成功關鍵。 ...

我就係見到你嘅分享,我先至將日本由第4志願提升至第1、2志願(因為小女有學日文)。原本第一志願:瑞典; 第二丹麥; 第三芬蘭。

HaYi    發表於 19-3-7 21:41

b3410 發表於 19-3-4 16:24
俾一個陌生年輕人住10個月真要好大勇氣,愛心!大家唔夾又的確好難捱。AFS同事是否知道?有冇解決方案提出 ...
AFS 只着處理有嚴重問題的個案,例如常常無故缺課夜歸,跟host family嗌交。而佢哋應為相方相處有文化差異係好正常,佢唔講嘢,就多啲同佢傾...

小時了了 發表於 19-3-7 19:14
我就係見到你嘅分享,我先至將日本由第4志願提升至第1、2志願(因為小女有學日文)。原本第一 ...
其實要視乎你和你女兒對交流的期望,而語言並不一定是最大問題,只要性格開朗主動,都可以跟接待家庭溝通和相處。我的日本女生只學了3年的英語,已是當地學校的高才生,日本AFS亦相信她可以應付到,但其實跟我們的英話(特別是會話)還差很遠。最重要係佢唔係好想跟host family 建立關係多過言語障礙。

cgefamily 發表於 19-3-7 19:07
我這個相信是很個別的個案,而我很認同這個計劃的理念,但配對一個合適國家及接待家庭才是最大的成功關鍵 ...
朋友在阿根庭玩左個幾月, 個度人人都比較熱情平和, 我覺得如果小朋友去到應該都易入.

cgefamily 發表於 19-3-7 19:33
其實要視乎你和你女兒對交流的期望,而語言並不一定是最大問題,只要性格開朗主動,都可以跟接待家庭溝通和 ...
以前我同個日本客做生意, 佢是少數識D英文的老人家, 才可以做出口,   上次去日本在街問路, 個日本年青人好樂意幫手, 不過佢說佢不懂英文, 只在學中文(PTH) ! 結果真係用PTH 加我們一些破日文OK 左.  所以日本人仍是不太熱衷英文. 反而我覺得佢地肯去學中文都難得, 就如以前(20年前) 去法國, 法國人死口不說英文, 而家都唔會了.  
‹ 上一主題|下一主題