用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> ...
樓主: bb-blue
go

<<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-2-19 17:38
嘩,勁校出狀元,強~~~
我後知後覺嘛

Yanamami 發表於 19-2-19 20:13
我以為係“驚喜”多d.....只係全部合格就已經可以考3X

只此一次的錯覺, 之後習慣左, 譲她自己去尋找進歩空間

bb-blue 發表於 19-2-18 23:06
明白,觀點舆角度,我只是分享我小朋友同學case, 對我黎講冇意義,因為已經升中,只希望其他家長慎重而巳, ...

要快樂成長,關鍵唔係讀1A定1C學校,係個人點處理壓力,將來工作面對壓力又點?。即使在1A學校,成綪中下有乜問題?心態先係問題。

王家爸爸    發表於 19-2-20 09:42

簽名被屏蔽

選中學始終是人生大事之一,選一些較有挑戰性的,給孩子感受訂立及完成目標,至為重要。路途中會有不平坦,有很多人叫你放棄,噪音很多,但堅持才會成功。

mch411 發表於 19-2-18 17:35
入喇叭考第尾都係一種光榮

回覆樓主:

選校用Banding,是很初步的分類。B1讀英中,B2、3漸漸變讀中中。

每間學校張成績表評分都不同,好難作直接比較。

1.有些英文weighting重好多,有些主科同weighting
2. 有些學校重文科,有些學校重理科

要排名根本好無謂。只係一個學校內部指標去label學生。我對排名分批次(banding)好反感。

這種labelling, 事實係影響青少年的心理成長。

唔排banding, 講出嚟的確能夠企喺道德高位。 但係比較係人類進步嘅泉源, 標籤係知識同經驗嘅累積。 你去買橙,都識得揀專出甜橙嗰個牌子啦!D不法商人貼個假貼紙上去,你都會去報海關啦!如果青少年要負面去看此比較的現實,就是成年人未能給予正確教育的責任。

5tgb 發表於 19-2-20 08:20
唔排banding, 講出嚟的確能夠企喺道德高位。 但係比較係人類進步嘅泉源, 標籤係知識同經驗嘅累積。 你去 ...
道德高地有真有假,唔排banding,睇落個個平等,就好似食大鑊飯一樣,最終所有人一齊大鑊。

bb-blue 發表於 19-2-18 15:46
識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1 ...

尼两個cases吾系適吾適合問題,AB都有能力入1A校,而只系自己學校比名次,A同學學識可能比B好很多,將來公開試就知啦,我覺得band 2生博1(博高幾格)先算系吾合適

haihaimom 發表於 19-2-19 23:11
要快樂成長,關鍵唔係讀1A定1C學校,係個人點處理壓力,將來工作面對壓力又點?。即使在1A學校,成綪中下 ...
同意

goodboy1 發表於 19-2-20 18:52
【政府統計】【本報訊】政府統計處發表最新香港人口統計,去年年底香港人口的臨時數字為7,482,500人,比 ...
新移民無審批權,呢樣係當年港英政府種落既禍害,97年前透明度仲低。

Sheep06 發表於 19-2-18 16:19
我覺得根本無謂去比較, 因為有些人總覺得 在band 1A 考第尾,  總好過在band1C考第一, 當然這樣的想法都未 ...
其實同學B長大了會比較有自信,感到努力會有成果。反之,同學A可能會缺乏自信,覺得點努力都無乜用。
Band 1A 嘅學校好多學生都科科補長期補,就算考第一都要補習,除非同學A考試失手或未適應或本身很有潛能,一般推測佢可能會係中下游成績徘徊。 唔係佢無進步,只不過同學A進步嘅同時,其他同學都會進步。

最重要係自信心受挫,將會影響同學A將來讀書嘅表現

bb-blue 發表於 19-2-18 20:32
啱睇就睇, 唔啱睇請便, 做人要有口德, 小心禍從口出
再次聲明, 我目的只係提醒各位家長為子女選校要考慮清 ...

Take it easy.  因為你嘅post, 挑戰咗好多家長嘅思維!

Osiana 發表於 19-2-21 01:28
Take it easy.  因為你嘅post, 挑戰咗好多家長嘅思維!
希望樓主已經明白了推已及人的處事方式,看見樓主已經收斂了,可能己領收了自己的帖。以樓主出此帖時的心態,的確很難正面看事物,機變危,因為1A學校收得的學生,就是1C生,已有爆發的天賦,祗要家長從旁協助,爆發潛能是遲早的事。就是眼前的路,較不平坦,過了此段,又是光明大道了。

bb-blue 發表於 19-2-18 15:46
識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1 ...

感謝樓主的分享!也欣賞你的提醒,的確係好好的觀察及經驗分享!至於那些不同意的家長,你別太介懷!
希望你日後(如一兩年後)也繼續分享A&B學生之後的經歷,例如如何駕馭困難、心理素質、家長支援等。好讓我們家長參考,謝謝!

至於那些陰謀論看樓主的家長,樓主真的不用理會,啱睇就睇,唔啱睇就過主,就係咁簡單!

王家爸爸 發表於 19-2-20 21:16
新移民無審批權,呢樣係當年港英政府種落既禍害,97年前透明度仲低。
https://www.facebook.com/907020282671039/posts/2295401043832949?sfns=mo
坊間有說法指,既然根據《基本法》第22條,單程證的審批權由中國負責,每日 150 個配額亦係中國決定,香港人點反對,香港政府都冇嘢可以做㗎啦!

的而且確,單程證的審批涉及層層利益,中國高官會以每張150萬至200萬港元販賣單程證,亦是半公開的事情[1],要打破牠們的利益,一點也不容易。

但即使如此,港府亦非無事可做。《基本法》第154條同時保障了香港可實行出入境管制,所以喺我哋爭取到完全截停單程證之前,短期內港府絕對有權修改入境條例,對持單程證入境人仕施加合理及相稱的管制。

拋磚引玉,以下是我們認為一些可行且合理的建議:

政府可要求持單程證人仕入境時需持以下證件:

1)中港兩地所發的良民證
曾犯嚴重罪行、例如殺人[2]、的人仕,理應拒絕入境。這點理應沒有人會反對吧!

2)驗身報告
如患有傳染病、例如肺癆、應在治好後才到港[3]。根據衞生署資料顯示,每年約有一百名內地肺癆患者移居香港,成為公共衛生的威脅。

3)入息證明
申請人的在港配偶/親屬應有基本經濟條件支援申請人的生活。我們建議可參考美國,訂為貧窮線的 1.25 倍[4]。按最新數據,二人家庭的貧窮線是 $9800,即申請人的在港配偶/親屬應有$9800 x 1.25 = $12250 的收入,這是很基本和很合理的要求。

當然,這些只是港府可獨自執行的短期措施而非終極目標。長遠而言,我們仍然建議港府需與中國政府商討調整單程證的名額,及實施措施吸引家庭到大灣區團聚。

[1]販賣港單程證一張200萬 「河北王」落馬
https://hk.news.appledaily.com/international/daily/article/20160418/19576103

[2] 入境大樓火劫 主角施君龍獲居權
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130824/00176_072.html

[3] 醫健:超級抗藥肺癆威脅港人
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100321/00176_061.html

[4]  2019 Marriage Visa Income Requirements
https://www.boundless.com/immigration-resources/income-requirements-for-a-marriagebased-green-card/

MCLIAN    發表於 19-2-25 13:36
haihaimom    發表於 19-2-21 10:30
MrBeast    發表於 19-2-21 09:20
‹ 上一主題|下一主題