用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> ...
樓主: bb-blue
go

<<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>   [複製鏈接]

我的小朋友已經中學生,而且很喜歡中學生活,非常感恩

簽名被屏蔽

bb-blue 發表於 19-2-18 23:06
明白,觀點舆角度,我只是分享我小朋友同學case, 對我黎講冇意義,因為已經升中,只希望其他家長慎重而巳, ...

如果A同學在校內是成績好就沒有自殘傾向? 除非校內老師或同學有奚落或欺凌成分,否則個別案例很難說服揀b1a校是問題所在,我大女中英數全級合格率是50%,但我只知有同學約阿女一齊補習,如果怕炒完考試會影嚮情緒,極力推介轉來QES  

little_yolky    發表於 19-2-21 12:29

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:24
如果A同學在校內是成績好就沒有自殘傾向? 除非校內老師或同學有奚落或欺凌成分,否則個別案例很難說服揀b ...

我好想大女考得差時有挫折感,可惜成班都係肥佬當正常,合格係學霸。

little_yolky    發表於 19-2-21 12:29

其實學生有自殘傾向,非1A學校專有,祗是1A學校會給人做文章,3C學校就無人提咁解而己。每個家庭都有自己的問題,並不是選低一格、半格的學校就可解決問題。要追究學校的家長,其實是生人勿近,因為他們有什麼問題都會掛在別人身上,自己永遠無責任架!

醒目開學勳章 貢獻勳章

mch411 發表於 19-2-18 17:35
入喇叭考第尾都係一種光榮
光榮之後呢?
真係要個仔每日返學學唔到野,然後放學去補習?咁嘅生活,光榮?

sorry... 我係一個反思中嘅家長...
恐龍家

bb-blue 發表於 19-2-18 15:46
識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1 ...

又係升中入讀之後話好難頂?
家長選校前無做足功課啫,1A學校個朵唔係流,傳統名校競爭更甚。

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:24
如果A同學在校內是成績好就沒有自殘傾向? 除非校內老師或同學有奚落或欺凌成分,否則個別案例很難說服揀b ...
50%合格率可能出卷出得深 ...

mch411 發表於 19-2-18 17:35
入喇叭考第尾都係一種光榮
到時. .
恐怕只會認係喇叭仔,唔會四圍講考第尾... 有苦自己知...

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:33
我好想大女考得差時有挫折感,可惜成班都係肥佬當正常,合格係學霸。
学校禁做又何必?我女学校都唔会禁harsh. 俾信心学生好过挫敗佢地。

Yanamami 發表於 19-2-19 08:30
学校禁做又何必?我女学校都唔会禁harsh. 俾信心学生好过挫敗佢地。
但亦有人欣賞學校咁做是鞭策學生進步

Cliokohonda 發表於 19-2-18 23:33

好多1A學校也取這策略,中一打散傲氣,知恥近乎勇,小朋友知差要努力、家長知炒要吡$補習!

這些情況人人不同,樓主A同學的例子,所言不假,身邊朋友仔也有幾個,但佔比絕少!

迎接中學的心理準備及預期好重要,基於中學及小學的同學水平絕對不同,考試分也大不相同,小學冇95分以上當炒,中學揸住6x分已經在主車羣當中,可以去還神,如果沒有早些作心理準備,大人及小朋友也辛苦,得情緒病,一D也不奇!

舉例一科中文,高分低分根本是取決寫字快及慢,如果將焦點放在底子好壞、不去對症下藥改善字速,只有逃避中文,小六準備升中的,練定隻手及字速。。。

卷不是很深,是太小功課,很多學生唔識溫,一個學期的數學功課少過30題,有補底但是由校外老師教,測考幾低分都沒有壓力,非常開心!有點擔心溫水煮蛙,所以我要自己比壓力。

同意✖️2,出得咁深何苦呢?!

亞囡學校也不會,基本上有溫下書就合格。。。

小曳人 發表於 19-2-19 07:53
光榮之後呢?
真係要個仔每日返學學唔到野,然後放學去補習?咁嘅生活,光榮?
你咪理, d家長好享受呢,我前掛先安慰下朋友唔好甘緊張一定要band 1,
差比人咒到落地獄仲要燒春袋甘滯

樓主 , 謝謝你的提醒 , 讓家長再反思一下。

雖然只是個別個案,但也正好提醒我們。

這道理縱使是時有所聞,但一到小六進入了這遊戲,在不斷爭取的過程中 ,有時會有所迷失。
這個案剛好再喚醒我們。

回覆樓主:

小學已經係咁玩咖,一線小學考頭60-70都屬B1學生,2,3線小學考30-40就屬於B1學生,咁上到B1a-B1c中學一樣啦…大概知道水平,我先生成日用大機構比喻B1,山寨廠比喻B3

sukitelfold 發表於 19-2-19 08:52
好多1A學校也取這策略,中一打散傲氣,知恥近乎勇,小朋友知差要努力、家長知炒要吡$補習!

這些情況人人 ...

阿女話小學唔溫書去考試都至小85 分,
中學唔溫會0 分。
我之前也有提過UT maths range 80 .
b1C抽入頂多就20個,。一級144人,70人炒,所以我由始至終唔會覺得小學b1a喺特別聰明 。 同校升的另一*小學級三*同學. 又係炒幾科,炒係一個反省機會,自暴自棄或是學生互相扶持就是b1a 及b2 學校學生心理上既分水嶺。

sukitelfold 發表於 19-2-19 09:00
同意✖️2,出得咁深何苦呢?!

亞囡學校也不會,基本上有溫下書就合格。。。
基本上及格唔难,要高分先难既卷先係好~

Cliokohonda 發表於 19-2-19 09:16
阿女話小學唔溫書去考試都至小85 分,
中學唔溫會0 分。
我之前也有提過UT maths range 80 .
老老实实,S1第-次考不能作準。小学生第-次考中学卷,盲头烏蠅,下学期或S2 1st term先知真实情况。我唔会太上心S1第-次考試。連我女中学老師都不知俾幾多鼓勵,話第-考算ok, 只要掌握到中学学习模式同答題技巧就会好。我女第-次History考試有11/50無答到,寫字太慢,識都無时间寫,衰-次咪知要摩打手,無礙吖~
‹ 上一主題|下一主題