用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> ...
樓主: bb-blue
go

<<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>   [複製鏈接]

bb-blue 發表於 19-2-18 17:04
關鍵係好多小朋友壓力源於父母, 我意思係提議大家, 為子女選校一定要衡量子女能力, 不要強求名校, 當小朋友 ...

未試過,如果肯定力有不逮?況且第一次考試只是試槍,未能作準。不能因此判斷父母是否揀錯學校。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

誰不想自家孩子在B1A名校名列前矛?想孩子不要承受太大的壓力,很大程度來自家長的看法。
我細仔在某名校就讀,我同他說,只要取得中上的成績已可,跟他一起訂一個他能做到的目標,再慢慢來,幸好,他尚能達標

簽名被屏蔽

無論轉去邊間學校, 同學都要適應, 亦要教導小朋友唔好太注重名次, 更重要係老師教嘅, 佢明唔明? 考試成績未如理想, 問題在那裏?
揀邊間學校, 有時唔係家長或學生可以決定. 要教小朋要睇開D, 只係一個考試, 仲有好多機會.

如果教D野太深, 或者覺得呢間學校唔適合, B1A 學校學生, 絕對可以轉到另一間好學校. 加油!

jli008 發表於 19-2-18 18:50
主要是看學校是家長選還是孩子選, 另也看孩子是為了考試強谷出來還是為了學習打好基礎出來,當然還有部份人 ...

孩子選既就一定唔會錯?咁神奇~~~

cowkingb 發表於 19-2-18 16:58
回覆 la5711 的帖子

讀Band 1A 定Band 1C, 有時唔係自己去決定。明明最想入既唔係 Band 1A, 但點知間 Band ...

明明最想入的唔係band 1 A-->
既然唔想入,做乜事要揀自行或統一派位?斷估band 1A唔會唔揀會派到吧,唔好講到好似被逼入的

LeeCC 發表於 19-2-18 19:10
既然唔想入,做乜事要揀自行或統一派位?斷估band 1A唔會唔揀會派到吧,唔 ...

咁唔係你肯揀間 1c 做自一或乙一,就一定入到或者派到嫁 ma, 既然學生係 band 1, 最重要當然係 maximise 入 band 1 學校既機會, 唔通揀完間 band 1c 就排 band 2 學校, 唔覺意碌左入去咪大件事

其實好多有心人會設計一D虚擬場境去誤導別人選校,作為家長,必須小心分辨,以免中人圈套。

5tgb 發表於 19-2-18 19:40
其實好多有心人會設計一D虚擬場境去誤導別人選校,作為家長,必須小心分辨,以免中人圈套。 ...
你既說話似乎有骨, 我在此聲明, 我個小朋友已經讀緊中學, 無必要作故事呃人, 而我篇野係百分百事實, 絕無虛構

啱睇就睇, 唔啱睇請便, 做人要有口德, 小心禍從口出
再次聲明, 我目的只係提醒各位家長為子女選校要考慮清楚小朋友能力, 量力而為

bb-blue 發表於 19-2-18 20:32
啱睇就睇, 唔啱睇請便, 做人要有口德, 小心禍從口出
再次聲明, 我目的只係提醒各位家長為子女選校要考慮清 ...
自己都明白啱睇就睇的道理,為何阻止帖友立體看事物的自由呢?

LeeCC 發表於 19-2-18 19:10
既然唔想入,做乜事要揀自行或統一派位?斷估band 1A唔會唔揀會派到吧,唔 ...

我指既唔係自行或統一,係直私!只是發表個人意見,無需咁緊張!我從無意思講到小朋友要被迫入讀咩學校。只是無奈!

5tgb 發表於 19-2-18 20:38
自己都明白啱睇就睇的道理,為何阻止帖友立體看事物的自由呢?
我冇阻止任何人發文權利,不過你要攪清楚一點,就算我係作故仔,都唔可能呃到其他家長雪亮眼光,更唔可能因為我一小段文章可以令其他家長放棄心儀Band 1中學而令我有得益卦

更何況我從未提及任何學校名稱,唔好咁小人之心啦

5tgb雖然敢言,但絕無冒犯之意。討論平台什麼人也有,同一件事,由不同人陳述,都可能大相徑庭。事件中的家長自己是否說真心話都說不定啦,何況旁觀者?
要避免好心做壞事,最好就是正、反意見都有,讓帖友自己衡量。

回覆樓主

我相信這篇討論是出於好心
大家看完當多個考慮因素便好
大家也是為孩子的!(emoji)(emoji)

簽名被屏蔽

5tgb 發表於 19-2-18 21:10
5tgb雖然敢言,但絕無冒犯之意。討論平台什麼人也有,同一件事,由不同人陳述,都可能大相徑庭。事件中的家 ...
明白,觀點舆角度,我只是分享我小朋友同學case, 對我黎講冇意義,因為已經升中,只希望其他家長慎重而巳,始終小孩快樂成長重於學歷,坦白講,A同學要見社工,因為有自殘傾向
‹ 上一主題|下一主題