用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> ...
樓主: bb-blue
go

<<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 19-2-21 18:34
我輸左,兄弟你上
咁我哋同葉副校討論既時候你又唔敢答咀?見到前老師就鵪鶉。

王家爸爸 發表於 19-2-21 19:53
咁我哋同葉副校討論既時候你又唔敢答咀?見到前老師就鵪鶉。

大哥,我認識的蘇校長,是曾在九龍窩打老道工作的。

王家爸爸 發表於 19-2-21 19:49
B2A揀高主教其實係有可能既,你睇下高主教既DSE成績(第三頁),比舊年差,同前兩、三年差唔多,只係B2A水 ...

DSE 同今年升中有咩關係?可以預見收b1生不足?

B2A揀高主教其實係有可能既,你睇下高主教既DSE成績(第三頁),比舊年差,同前兩、三年差唔多,只係B2A水 ...

可能同機率之分?你又知一定係個學生水平一定B2A?
可能,係人都知升中有萬樣可能性,b1A 一樣會收一些成績唔達標既b2-3. 咁講個個都吹到神算啦!

你比較睇唔起高主教學生,今年確實有入醫入牙醫入GBS,唔係100% band 2學生完全冇讀書叻的學生,你好似講到高主教band 2隻集中瑩,成日人一問band 2 自行你9秒9話RC

王家爸爸    發表於 19-2-25 12:11

RoseRose1980 發表於 19-2-21 20:12
你比較睇唔起高主教學生,今年確實有入醫入牙醫入GBS,唔係100% band 2學生完全冇讀書叻的學生,你好似講到高 ...
唔係喎,我記得王家爸爸好似都幾鍾意RC, 聖馬可, 同埋聖類斯呢幾間㗎

王家爸爸    發表於 19-2-25 12:11

老周 發表於 19-2-21 20:41
唔係喎,我記得王家爸爸好似都幾鍾意RC, 聖馬可, 同埋聖類斯呢幾間㗎
王家爸爸好似都幾鍾意RC>>口裏話鍾意RC,但成日叫band 2自行入 高記,高記校長真係多得佢唔少,又話高小讀書叻人人要跳船,吹到RC無一個讀書叻留下RC, 睇唔起留下高主教學生

RoseRose1980 發表於 19-2-21 20:57
王家爸爸好似都幾鍾意RC>>口裏話鍾意RC,但成日叫band 2自行入 高記,高記校長真係多得佢唔少,又話高小讀書叻 ...
其實如果你問我, 我都覺得2a生, 自行入rc機會唔大嘅 但可能有少少機會 試諗下 中西區1b生, 多数會揀啲咩學校 我覺得最多人揀嘅係kc+港华, 小部分會自2揀rc,即是話 大部分都係1c生揀,咁變咗範圍係1c生最多, 所以如果2a生面試好好,可能有少少突圍嘅機會

王家爸爸    發表於 19-2-25 12:14

老周 發表於 19-2-21 21:19
其實如果你問我, 我都覺得2a生, 自行入rc機會唔大嘅 但可能有少少機會 試諗下 中西區1b生, 多数會揀啲 ...
高主教自己都要收自己小學band 2生,自行仲選band 2 生做乜? 嫌自己band 2 生唔夠生專登自行收band 2生整低自己學校令自己永不番生咩

RoseRose1980 發表於 19-2-21 21:26
高主教自己都要收自己小學band 2生,自行仲選band 2 生做乜? 嫌自己band 2 生唔夠生專登自行收band 2生整低 ...
其實我都覺得機會唔大嘅, 只有少少可能性

IloveJJ 發表於 19-2-21 22:42
咁又唔好咁嬲,其實中西區B2生無乜可揀,咪搏下囉!考啫,無話會收呀嘛!
...
搏一搏, 唔使咁頻撲

IloveJJ 發表於 19-2-21 22:42
咁又唔好咁嬲,其實中西區B2生無乜可揀,咪搏下囉!考啫,無話會收呀嘛!
...

唔明點解唔叫人選st louis? 佢仲大機會入啦, 自行可以不是中西區

goodboy1 發表於 19-2-22 10:34
我哋無迫阿仔補習。不過,見級頭同狀元都補,唔知有無影響啫!

佢哋應該係補答題技巧,操卷求高分,有清晰目標~~~

老周 發表於 19-2-21 21:34
其實我都覺得機會唔大嘅, 只有少少可能性

都要視乎學生來自邊區,和意向如何。若例如學生本身屬灣仔本區,係B1位充足下,建議一名B2頭自行選高記係還可以,需知B2生係近年統一選B2中學係近乎必入既,係自行求高一格既選校方法,去搏一間B1C中學還算合理,雖然機會平平,但傳統中學收生同地區中學部份係有少許差異~

灣仔本區B2A頭或許已係全港B1組別,似乎比全港平均率高頗多,家長護校心態太熱情了,去否定本區B2生既潛力~

論轉船,B1C直屬家長轉船率係比B1A高,未必係甚麼看輕,呢D係現在普遍父母既追求登頂既心態,情況仍出現係B1A直小,只係佢地仲可以有幾多個選擇~

王家爸爸    發表於 19-2-25 12:16

mcl203 發表於 19-2-22 12:13
佢哋應該係補答題技巧,操卷求高分,有清晰目標~~~
考試要補答題技巧,是尊重考試的做法。你咪試下單手扭軚泊車,看能否考到車牌?有時唔係勁就得,要跟規則去做至得架!

RoseRose1980 發表於 19-2-21 20:57
王家爸爸好似都幾鍾意RC>>口裏話鍾意RC,但成日叫band 2自行入 高記,高記校長真係多得佢唔少,又話高小讀書叻 ...
鍾意同做5毛係兩回事,就係鍾意所以先推介。RC無一個讀書叻留底,唔係我講既,你睇清楚啲先好,唔係亂吹。

mcl203 發表於 19-2-22 12:27
都要視乎學生來自邊區,和意向如何。若例如學生本身屬灣仔本區,係B1位充足下,建議一名B2頭自行選高記係 ...
舊年都仲有灣仔B2A頭問我揀唔揀RC好,我叫佢揀RC加TSK,最終都入到RC。

5tgb 發表於 19-2-24 06:48
考試要補答題技巧,是尊重考試的做法。你咪試下單手扭軚泊車,看能否考到車牌?有時唔係勁就得,要跟規則去 ...

唔明你想表達D乜。若引用考車牌去解釋,一已係用錯例子,二係似乎你唔明白考車牌既指定動作~~~
‹ 上一主題|下一主題