用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> ...
go

<<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>   [複製鏈接]

識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1A, B同學派去 BAND 1C, 唔使問都知, A同學一家人雀躍興奮, B同學大感失望。

好喇, 中一上學期考試前, 兩家人相約見面, 得知A同學因學業壓力而情緒低落, 甚至要見社工, 相反, B同學雖然也有壓力, (這些壓力可能是踏入新階段而衍生), 但未至於要社工開解, 不過, AB兩位同學仍然非常努力讀書, 以應付第一次中學期考。

上學期考試完結, 新年假後, 兩位同學都已派成績表, A同學成績未如理想, 學生校內成績等級排名以1-3排列, 1是最優的一群, 可是, A同學只能排第3 級, 可想而知成績一定不好, 相反, B同學在其校所得等級是第1 級, 從兩位同學看來, 足以證明, 選校莫強求, 選擇合適自己小朋友的學校才是聰明家長。
   7    0    0    0

bb-blue 發表於 19-2-18 15:46
識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1 ...

要咁去比較,自尋煩惱~~~

王家爸爸    發表於 19-2-19 10:15
fionaytwong    發表於 19-2-18 21:05

回覆 bb-blue 的帖子

只係第一次考試,唔使咁快睇得咁重! 同埋好難咁比㗎喎,1C學校對手又點同1A學校對手比呢!?

應該引導A同學努力做好自己本份,名次既野大人細路都睇開D,始終天外有天 人外有人。冇可能永遠留係comfort zone,DSE始終要面對,最緊要大人細路調整自己心態。

識得兩位小朋友, 都係BAND1小學, 成績比上不足, 比下有餘, 選校時都選BAND1為主, 派位後, A同學派去 BAND 1 ...

我覺得根本無謂去比較, 因為有些人總覺得 在band 1A 考第尾,  總好過在band1C考第一, 當然這樣的想法都未必是正確。 所以便無謂去比較, 盡力讀書便ok了。 將來都是一齊考DSE。

回覆 bb-blue 的帖子

A 同學加油!不要氣餒!B 同學不要太沾沾自喜,成績要跌真係話咁易!

回覆樓主

在那學校讀書最終也是靠自己!最重要是年青人找到方向,培養好品格!

2jkidsfather    發表於 19-2-18 17:56

問題唔係比較, 重點係快樂成長, 無謂背負壓力讀書

明明就是在比較緊,用名次來推斷壓力指數。
根本睇唔開,考第幾前都有壓力; 睇得開,考包尾都無壓力。  

其實係咪強求 根本冇人知, 就算家長做曬功課都唔擔保, 不必攞兩個極端嘅case比較吧

回覆 la5711 的帖子

讀Band 1A 定Band 1C, 有時唔係自己去決定。明明最想入既唔係 Band 1A, 但點知間 Band 1A 收左,咁考Band 1C果日,小朋友又可能表現未如理想....重要睇組員,考官點比分,太多不能控制的因素在內。
名次真係好虛無,有進步先係最緊要。中學先剛剛開始,A 同學努力一定可以有大進步

la5711 發表於 19-2-18 16:51
明明就是在比較緊,用名次來推斷壓力指數。
根本睇唔開,考第幾前都有壓力; 睇得開,考包尾都無壓力。   ...

同意,用同一模式,去任何一間都會自制壓力~~~

回覆樓主

明白樓主用意,周圍都是比較,同學之間也有比較,最清楚孩子的是他們本身和父母,希望大家也能入到適合的學校,孩子健康成長!

關鍵係好多小朋友壓力源於父母, 我意思係提議大家, 為子女選校一定要衡量子女能力, 不要強求名校, 當小朋友力有不逮, 讀得唔開心有何意義

bb-blue 發表於 19-2-18 17:04
關鍵係好多小朋友壓力源於父母, 我意思係提議大家, 為子女選校一定要衡量子女能力, 不要強求名校, 當小朋友 ...

就算是A學生在B校也可能發生相同的問題。如能在b1a校級頭,將來是2科5**以上的材料, 再且忘記小學的偉績吧,S1一個月已把老本食得一乾二淨, AB 同學是在同一起跑線了,我都對阿女間學校好有懷疑,但我會選擇信任及自己去配合。

PS: 仍然有懷疑成班上堂玩得好開心。

明白的~~但覺得有少少文不對題. 首先大家都係B1學生, 都入B1A, B1C都不算是錯配, 選擇錯誤.
再次,  A學生入到B1A學校, B入到B1C 學校, 都是派位派入的.
假使A派入B1C, B同學派入B1A, 誰又會知道是什麼故事呢?

1A學校有成績唔好的同學,3C學校都有架!咁唔通讀低一格就一定考得好?考得好唔好同努力及適應有關,亂扣帽子,舉一D所有學校都會發生的事大做文章,等如無病呻吟,驚中左六合彩,唔知D錢點用同科。

入喇叭考第尾都係一種光榮

小曳人    發表於 19-2-19 07:48
YS_mommy    發表於 19-2-18 17:49

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,入唔到自行,要抽獎,呢個情況自然會發生,順睇彩數,但既然係band 1學校,output應該唔會太差,而比上不足、比下有餘嘅人,點解會揀1A學校?傳統名校就多神人,地區名校就谷到盡... 呢d唔係應該預知嘅咩?

睇見咁,我唔敢想像...班band 2仔入到band 1A學校會點..
恐龍家

其实我同意楼主的想法。当然不可以单以短期的成绩作定案,但一般经过些日子,大致都可以断症啦,而基本上也是取决于学生本身的性格。
假设学生不是性格特别坚毅,遇强越强的人(今时今日,新一代的心理质素如何,大家心照啦),
而你的孩子有机会遇到这样的选择,结果听“大众“话,什么“读名校做包尾都是光荣“之类的话,让孩子一直垫尸底,他肯定自信心受创的机会远高于突然醒悟爆发小宇宙的机会,到时变得自暴自弃,一直寻底,这里的“大众”也没人会可怜你的。

Band 2生入 band 1學校會點,可以參考下賭皇Stanley Ho 當年在QC 苦讀的經歷,就知道世上無難事了。
‹ 上一主題|下一主題