用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 拔萃男書院面試2019
樓主: Kellygao
go

拔萃男書院面試2019  

回覆樓主

Dbs 幾時會結果公布啊?

miaooo 發表於 19-2-26 18:31
Dbs 幾時會結果公布啊?

听说是3月底4月初

losoco 發表於 19-2-21 09:42
3月2日,3星匯聚

DBS, SPCC, SJC

真係好可惜

回覆樓主

今日DBS interview好多人,同埋根本都唔使跟信時間入去,早左45分鐘入去都得,約半個鐘見完

sweetlollipop 發表於 19-3-2 19:26
今日DBS interview好多人,同埋根本都唔使跟信時間入去,早左45分鐘入去都得,約半個鐘見完
...
考既嘢重要好簡單,相信只係比面派對。

回覆樓主:

係,唔駛跟時間,好流水作業feel。5分鐘準備同冇得準備冇分別,因為篇英文實在太多,可能就係想考大家臨場應變。阿仔話喺門口坐佢隔離個男仔拎住兩篇野,兩手捽眼,好似喺度喊咁。可能因為面試只佔15%, 學校心中已有一堆人選了。

貓神太 發表於 19-3-2 20:37
係,唔駛跟時間,好流水作業feel。5分鐘準備同冇得準備冇分別,因為篇英文實在太多,可能就係想考大家臨場 ...
點解喊?文章太深?
只比睇文章5分鐘... 我都覺得係想考臨場表現。朗讀完老師會立即問問題...未必夠時間理解文章同心理準備去答問題。

cowkingb 發表於 19-3-2 20:58
點解喊?文章太深?
只比睇文章5分鐘... 我都覺得係想考臨場表現。朗讀完老師會立即問問題...未必夠時間理 ...

唔知呀,可能太緊張。阿仔話佢跟本睇唔切啲野,阿sir仲要佢讀最尾果幾段,即係冇睇過嘅(emoji)考天才。問嘅野又冇問返文章嘅野,好似傾閒計咁。睇黎陪跑居多^^

貓神太 發表於 19-3-2 20:37
係,唔駛跟時間,好流水作業feel。5分鐘準備同冇得準備冇分別,因為篇英文實在太多,可能就係想考大家臨場 ...

原來好多人呀!我仔同民生撞咗時間, 就係見得15個% , 都應該係陪跑 , 尋晚仲掙扎去邊間, 仲驚自己揀錯。

見到你哋咁講,個心好過一些, 多謝你哋!

加油!

祝大家都入到心儀嘅中學啦!

貓神太 發表於 19-3-2 21:12
唔知呀,可能太緊張。阿仔話佢跟本睇唔切啲野,阿sir仲要佢讀最尾果幾段,即係冇睇過嘅(emoji)考天才。問 ...
老師有問我仔關於篇文章既內容,但只有一條問題⋯⋯中文只係朗讀咋。

其實係咪一take 過,無二面呢件事呢?

IloveJJ 發表於 19-3-2 21:14
你仔有得in DBS?

好累啦!

下晏又趕去 張永慶中學數學比賽。 細仔終於 肯去比賽啦! 係第一個 校外嘅正式比賽…… 點知返嚟話 有一半唔識。 真係好 ,等佢見識下街外水平, 咪做井底之蛙。

IloveJJ 發表於 19-3-2 21:14
你仔有得in DBS?

你仔英華嗰邊點呀? 幾時會有消息?

RE: 拔萃男書院面試2019

剛剛問仔仔,他說英文老師只要他朗讀第一段,也只問第一段裏面的問題.中文朗讀時有一個字不會唸,老師還教他怎麼念.至於其它部分都很簡單,沒有問題

cowkingb 發表於 19-3-2 21:18
老師有問我仔關於篇文章既內容,但只有一條問題⋯⋯中文只係朗讀咋。

其實係咪一take 過,無二面呢件事呢 ...

佢話英文完全冇問關於文章嘅野,但問左幾條日常普通問題。之後中文朗讀完問返關於文章嘅野,再連繫生活嘅,再比多一張有字嘅紙佢讀字。 成個過程佢話感覺好趕下^^ 可能人太多。

Application form只寫“application results will be released in early April” 好似講到冇second in 咁。 我都想知, 往年呢轉面試會唔會再有second in 呢?

貓神太 發表於 19-3-2 21:30
佢話英文完全冇問關於文章嘅野,但問左幾條日常普通問題。之後中文朗讀完問返關於文章嘅野,再連繫生活嘅 ...
今日真係好多人...

回覆樓主

我阿仔讀完英文文章,冇問返內容,問下其他問題,中文俾字佢讀,但阿仔話啲字見都未見過,所以都唔識讀,成個過程好快見完,唔知有冇second in 呢?

貓神太 發表於 19-3-2 21:30
佢話英文完全冇問關於文章嘅野,但問左幾條日常普通問題。之後中文朗讀完問返關於文章嘅野,再連繫生活嘅 ...

情況同你一樣

BBcarrie 發表於 19-3-2 22:00
我阿仔讀完英文文章,冇問返內容,問下其他問題,中文俾字佢讀,但阿仔話啲字見都未見過,所以都唔識讀,成 ...

自問仔仔中文水平都高,但5個中文詞語有2個唔知點讀,好彩最後問個4字詞點解佢識。佢話中文都深,其他ok。