用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各英文小學 vs St Clare
樓主: SuperLoveMyGirl
go

聖方濟各英文小學 vs St Clare   [複製鏈接]

pekovian 發表於 19-2-23 10:11
我認為兩間學校vs,校網唔係最大考慮,應該諗下想要邊種style,父母對升中既期望,有backup既重要性。

到 ...

我女上年就係 st clare vs SFA, 最後都係揀左SFA, 係st clare 升中應該無乜出路,除非好top, 最大路係上返st clare, so far係SFA讀左一年, 軍團同埋木人巷嘅感覺係真的,不過老師其實好有愛心,考得唔係幾好,老師會同我女講,「相信自己,你有能力架」,chur嘅只是家長。 多考測,所以每次範圍就少左,下年開始得三考,反而唔係幾想儲埋一堆範圍好似其他學校咁(emoji)。

雖然有時好辛苦都會唸起其他考到嘅學校,不過講真,SFA平均水準係極高,考第尾都五會差。相反我考慮過係st clare嘅話我一定keep五到個狀態會跟住hea。或者甘講,睇埋家長係邊類型嘅家長會更好。

kleenexjessica 發表於 19-3-3 13:00
我女上年就係 st clare vs SFA, 最後都係揀左SFA, 係st clare 升中應該無乜出路,除非好top, 最大路係上返 ...

同意,打好底先係皇道。
靠龍校、靠校網、靠掹車邊入到間所謂 band 1 甚至b1A中學都不難,入到點生存到先係課題。

kleenexjessica 發表於 19-3-3 13:00
我女上年就係 st clare vs SFA, 最後都係揀左SFA, 係st clare 升中應該無乜出路,除非好top, 最大路係上返 ...

咁St Clare都谷 ge, 唔算hea 学校

我有朋友打了6年木人巷最後去了間和st clare 差不多級數的中學,當然sfa 生底子好是事實,不過未過青春期都唔好咁老定。
我見在ek sfa 的用家大多在初小都話唔辛苦,你咁快就覺得木人巷,小心收尾嗰幾年(ie 高小)

yuenkw 發表於 19-3-3 13:54
同意,打好底先係皇道。
靠龍校、靠校網、靠掹車邊入到間所謂 band 1 甚到1A中學都不難,入到點生存到先係 ...
過左馬路就神仙,再見步行步,學無前後達者為先

MrBeast 發表於 19-3-3 14:31
過左馬路就神仙,再見步行步,學無前後達者為先

咁又係,始終係小學版,升中之後點過,who cares.

MrBeast 發表於 19-3-3 14:25
我有朋友打了6年木人巷最後去了間和st clare 差不多級數的中學,當然sfa 生底子好是事實,不過未過青春期都 ...

我木人巷嘅意思係,已經比一般教快教深好多,你會見到遍地90幾分好閒,個個都武功了得,同一般津校,或者普通直私差好遠。其實SFA嘅賣點一向係呢度,根本毋容置疑。

MrBeast 發表於 19-3-3 14:25
我有朋友打了6年木人巷最後去了間和st clare 差不多級數的中學,當然sfa 生底子好是事實,不過未過青春期都 ...

我就無甘多朋友,不過以我向高年級嘅家長取經,sfa畢業生去邊間中學讀初中都五會有問題,因為小五已讀中一中二嘅野,上到中學可以更輕鬆搞掂公開試。同埋如果每年放榜有留意新聞,其實各神校嘅狀元總有一兩個係SFA升上去。

不過留意返,SFA 嘅體藝係無其他名校配套甘好,課程亦非常飛快,小一二還可以,上左小三多左科學同外語,如果想集中係音體藝發展要留意一下係咪自己杯茶。

ruudi82 發表於 19-3-3 14:02
咁St Clare都谷 ge, 唔算hea 学校

Sorry 我五係甘意思,(emoji)我意思係我係hea嘅家長,被人催先郁,純粹個人選擇(emoji)

kleenexjessica 發表於 19-3-3 16:58
我就無甘多朋友,不過以我向高年級嘅家長取經,sfa畢業生去邊間中學讀初中都五會有問題,因為小五已讀中一 ...

咁又係,反叛唔肯讀至少有個底。我地呢d唔谷得就唯有dou 第二條路,打全人溫情牌

kleenexjessica 發表於 19-3-3 16:49
我木人巷嘅意思係,已經比一般教快教深好多,你會見到遍地90幾分好閒,個個都武功了得,同一般津校,或者 ...
從未置疑,程度高可用少林寺比喻,同學個個武功高强就以木人巷比喻

MrBeast 發表於 19-3-3 18:01
從未置疑,程度高可用少林寺比喻,同學個個武功高强就以木人巷比喻

我會揀st Clare 但唔可以當龍校而hea 讀,升中時自行博高一線,乙部抽獎乙一英華,乙二st Clare 做保險線。橫掂無論讀st Clare or SFA 都要認真努力讀書,行以上講嘅路我認為會容易些博入b1A 英華(不過除非唔喜歡入英華則另計,讀SFA 出路事實上會闊一些)。

suzuki12 發表於 19-3-3 23:25
我會揀st Clare 但唔可以當龍校而hea 讀,升中時自行博高一線,乙部抽獎乙一英華,乙二st Clare 做保險線 ...

你提到女英華,上年ssp net 也可申請,印象中sfa 只有幾位入了

suzuki12 發表於 19-3-3 23:25
我會揀st Clare 但唔可以當龍校而hea 讀,升中時自行博高一線,乙部抽獎乙一英華,乙二st Clare 做保險線 ...

可以放直屬作乙二做保險線?自己學生不選直屬作乙一係放棄了直屬位,同其他學校band 1 生一樣,無優勢。來緊St Clare 三班畢業,係咪可以多位到放咁多位去乙二。

我以前年代學校就講到明唔選St Clare 乙一搏唔到唔駛旨意諗住叩返學校。我相信間間直屬學校也如此

回覆樓主:

其實名中神中,有d係sfa上嘅吾出奇,一般好top嘅學生係st clare, sh, tl嘅龍校考過去每年都有,或者未到升中小學時都插左班,所以都吾係sfa先升中派得好或插到班,只係sfa家長因為冇直屬中學,所以特別努力係插班升中嘅野,而龍校生中學都係band1,小學時可以選擇愉快學習或全備戰型,我會選st clare, 同學背景同升中校網有英華,應該比sfa校網好

1162694sd 發表於 19-3-4 08:23
其實名中神中,有d係sfa上嘅吾出奇,一般好top嘅學生係st clare, sh, tl嘅龍校考過去每年都有,或者未到升 ...
我係父親, 有一仔一女, 明顯地對兩人期望唔同; 想兒子可以出人頭地, 女仔就開開心心..所以阿仔入左間比較谷的學校, 女兒選了St Clare希望佢可以冇咁大壓力升中....就算將來讀唔成書, 我都可以養佢過世(或者有老公養)

WinonaBB    發表於 19-3-4 15:01
mannewliv    發表於 19-3-4 14:47
‹ 上一主題|下一主題