用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各英文小學 vs St Clare
樓主: SuperLoveMyGirl
go

聖方濟各英文小學 vs St Clare  

回覆 mcl203 的帖子

同意,SFA升深水埗區中學也不少,上智、聖母玫瑰、德雅與St Clare比,我會揀後者

SuperLoveMyGirl 發表於 19-2-17 17:00
請問你地會揀那間?

Clare

大家講到st clare中學好似只係保險,但又無了解過佢近年dse成績係點?

回覆樓主

其實直屬女龍同戰鬥機根本唔同戰場。

揀得SC就係覺得傳統女龍中,名氣唔多高,升三大確係唔算勁,但安全指數高,校風好,1b-c已足夠。

上得戰鬥機,目標當然係b1a中學,而小朋友亦係有能力一早發力,骨格精奇,全家落場配合,六年後期望更上一層樓。

但留意,記得hkpapa提過, sc dse進步中,當然十二年後係點無人知。

EggCroco 發表於 19-2-23 15:19
回覆 pekovian 的帖子

你看看我post的帖#31,St Clare primary有23%成功跳Band 1A 中學,你覺得在St Clare ...

你#31 post張圖睇唔到,麻煩你post多次

如果你問我,我覺得兩間學校既top 23%係有距離的。

利申:小女先後放棄左兩間既offer,唔存在陰謀論
再次利申:兩間各有各好,有辣有唔辣(其實間間都係)

EggCroco 發表於 19-2-23 15:21

同意,SFA升深水埗區中學也不少,上智、聖母玫瑰、德雅與St Clare比,我會揀後者 ...

反而我會揀上智、聖母玫瑰
咸魚青菜各有所好吧

mykate 發表於 19-2-23 14:18

同意!

用家意見最值得參考

pekovian 發表於 19-2-23 18:19
你#31 post張圖睇唔到,麻煩你post多次

如果你問我,我覺得兩間學校既top 23%係有距離的。

論23%, SC可能係23%,SFA便要46%~~~

St Paul CoEdu 5%
BPS 1%
St Paul Convent 3%
St Stephen Girl 5%
Ying Wa Girl 5%
St Francis Cannossian 2%

我也是用家

SFA 男仔應該好D, 有St Jo backup, 女仔睇data 應無40%band 1a (朋友女讀緊SFA說全級無40名無推薦信)

聖母玫瑰我不會選擇

EggCroco 發表於 19-2-23 20:25

BPS 1%St Paul CoEdu 5%

EggCroco 發表於 19-2-23 20:26

我也是用家

你女仲係幼稚園?

EggCroco 發表於 19-2-23 20:29

SFA 男仔應該好D, 有St Jo backup, 女仔睇data 應無40%band 1a (朋友女讀緊SFA說全級 ...

絕無此事,推薦信係升中學生有!

回覆 yuenkw 的帖子

咁我要同朋友講番, 佢女在40名邊緣, 擔心中, 因為她不會選擇聖母玫瑰

EggCroco 發表於 19-2-23 20:41

咁我要同朋友講番, 佢女在40名邊緣, 擔心中, 因為她不會選擇聖母玫瑰 ...

推薦信係睇 ranking,如你朋友女成績唔到,例如呈一考級50以外,卻要求SFA推薦去神級中學,SFA係唔會出比你,因成功機會太低。

正是, 即SFA 50名後難去神級中學, 所以St Clare 考top 23%應該容易過SFA考top 23%(以女仔計)

EggCroco 發表於 19-2-23 20:49

正是, 即SFA 50名後難去神級中學, 所以St Clare 考top 23%應該容易過SFA考top 23%(以 ...

以去年升中情況,除咗零星案例,呢個係事實!

既然SFA 50名後難去神級中學, 而St Clare 考top 23%應該容易過SFA考top 23%(以女仔計),所以女仔選St Clare 好D