用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各英文小學 vs St Clare
樓主: SuperLoveMyGirl
go

聖方濟各英文小學 vs St Clare   [複製鏈接]

回覆樓主:

小兒剛喺 SFA 畢業,現升讀一傳統英中。
有家長問該校中文科知何?有分享如下:
小兒小學時代大部份時間考測中文科都係攞A~B,今個學期喺中文科、中史科、PTH 的exam, 三科都可考取幾前列的成績。

白明以上只係剛升中後其中一個學期、<非常片面>的情況,其實總結唔到 d 咩,小朋友成長期間變數幾大,相信兩三年後 picture 會再清d。

只想講,喺呢間小學讀得好,升讀大部份一綫主流英中都不愁學術上銜接的問題!

St Clare

SuperLoveMyGirl 發表於 19-2-17 17:00
請問你地會揀那間?
真心話, 要睇你小朋友的本身, 否則去到一些好谷的學校, 結果換來的是傷害了你和小朋友的關係, 甚至小朋友心理會受到影響.

想借位一問....st.clare vs TSL ?

minia 發表於 19-2-21 20:37
回覆 naicha 的帖子

謝謝你的分享, 可以講一下SFA 的學習模式嗎?一直聽返黎既講法係好谷好谷, 只著重學 ...

而家係點真係唔知, 我都做咗嘢好多年
純粹我個CASE就係咁:
英文係教快3年, 小四讀中一英文, 小五讀中二, 小六讀中三
SFA好著重文法, 細個唔係完全理解到, 但會迫你背晒佢
到上咗中學後期, 個人慢慢開竅, 就會突然明白晒D文法點解咁用

功課我記得以前同其他兄弟姐妹比較算係多, 但唔會做到好夜(而家年代可能唔同了)
以我一個咁懶的人, 去谷的學校係受惠的哈哈, 有人鞭策我會好D

MimiMimi1316 發表於 19-2-21 20:10
回覆 naicha 的帖子

咁學校培訓學生中文能力足夠嗎?學生中文成績如何?

其實SFA係強在中英數主科都做得好, 英文特別好咁解
數據我就冇了, 只可以話我自己中文幾好, 上到大學又撞番好多小學同學, 即係足以入U的中文程度?

回覆 Yeahly_ly 的帖子

St Clare, 校網靚

yuenkw 發表於 19-2-21 20:37
小兒剛喺 SFA 畢業,現升讀一傳統英中。
有家長問該校中文科知何?有分享如下:
小兒小學時代大部份時間考測 ...

請問老師有愛心嗎?

EggCroco 發表於 19-2-22 16:59

St Clare, 校網靚

Thanks 再上去到6年班考得好可以轉同區女校?

6289 發表於 19-2-22 17:09
請問老師有愛心嗎?

小學唔同幼稚園,尤其天主教,整體係要小朋友明事理、守紀律、有錯必罰,初小尤其嚴格,越高年級老師規管會越鬆。
小朋友長大後同老師關係不錯,到而家 SFA有活動,個別老師都有 whatsapp 邀請小兒以 old boy 身份出席。
升中開學日,舊生亦會相約回校探望老師。

Yes

EggCroco 發表於 19-2-22 20:51

Yes

我有一個疑問,如果有多直屬位,好處都是升番直屬,校網其他band 1 學校有幾好都無乜得益。升中不同升小。
考得前,係咪真的會放棄直屬位,升中乙部唔揀直屬?如果唔選直屬乙一,除非自行時心儀學校已收(都是7月先知)大抽獎所有band 1 生係跟隨機number,不是你考得前就中硬第一志願。所以揀St Clare 都以升SCGS 為目標。

我都是升中新手,如我理解錯誤請糾正。

yuenkw 發表於 19-2-22 19:39

小學唔同幼稚園,尤其天主教,整體係要小朋友明事理、守紀律 ...

Thank you!

回覆樓主

聽聞St Clare跳船能力唔高,要好top果批先得,不過我無數據,期待有人分享。

至於校網,有直屬中學既話校網唔無最重要既考慮(先理解直屬中學升中方法),叻果批通常自行入其他1A名津(即唔洗在意校網),所以最緊要考慮SC中學係咪你杯茶。

又講SFA校網,大部分SFA學生會升讀網外學校,佢地既實力根本唔洗在意校網既限制,即使係校網內B1女仔學位都好充足。

回覆樓主

我認為兩間學校vs,校網唔係最大考慮,應該諗下想要邊種style,父母對升中既期望,有backup既重要性。

到左考中學,你會見到有d學校有一批批學生入圍有得in,隔離版用軍團黎形容,SFA就係其中一間。

pekovian 發表於 19-2-23 10:11
我認為兩間學校vs,校網唔係最大考慮,應該諗下想要邊種style,父母對升中既期望,有backup既重要性。

到 ...

有直屬中學係唔應該用黎同無任何聯繫小學去直接比較,根本家長升中心態係完全唔同,小學教育方向亦以12年為目標,無須好似非聯繋小學升中要全攻型。大部分直小生亦唔少選舉直上,並非坊間所誇大式叻既必走,SC中學可能係輸蝕在位置。

至於SFA升中,亦唔少升讀本區中學~~~

bj1315 發表於 19-2-22 23:13

我有一個疑問,如果有多直屬位,好處都是升番直屬,校網其他 ...

同意!

我自己覺得:
大部分人推薦 st clare, 都係基於佢升中的安全。有幾多人會認識考慮教學,中文水平或其他方面(我唔係話有咩唔好,而係大家似乎唔多關心)

選擇 st clare, 要預咗升直屬中學。
Top 20 可以大機會轉讀高一線,但大家似乎要考慮,在 st clare 要考到 top 20 都唔係想像中咁輕鬆。
(St Clare 兩測兩考,除默書外,每個學期,4主科都分別有幾次CA~P5 & P6 會冇CA)

如果覺得讀 st clare 會冇咁辛苦,就要有升番直屬的心理準備。

mcl203 發表於 19-2-23 10:57
有直屬中學係唔應該用黎同無任何聯繫小學去直接比較,根本家長升中心態係完全唔同,小學教育方向亦以12年 ...

咁叻的,又真係都會走。。。都好正常

pekovian 發表於 19-2-23 10:11

到 ...

仲有邊間係軍團?

回覆 pekovian 的帖子

你看看我post的帖#31,St Clare primary有23%成功跳Band 1A 中學,你覺得在St Clare 做top 23%容易D,定係在SFA做top 23%易D呢?
‹ 上一主題|下一主題