用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有問題唔識想請教
樓主: sweetapplebb
go

有問題唔識想請教

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-26 13:13
無乜課外活動,係咪成績好好先?咁如果成績好好又唔同。
不過家長話我知,級5都無得in聖保羅,唔通級5都仲 ...
級5去聖菠蘿男女啦,去乜嘢聖保羅呢

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-26 14:20

應該都有考卦?
好簡單,睇下你哋今年有乜同學有得in,再睇下有乜共通之處再決定,不過有得升做乜唔搏?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-26 15:02
咪就係1x有得in, 級5無課外活動無得in囉!
咁級1x嗰個有無好強eca先?級5完全無eca?

Jane1983 發表於 19-2-17 14:18
同意樓上講。如果除讀書零興趣班零課外活動,係適合抽獎多d。

朋友個女同樓主講的一樣,小學時叫佢學樂器 ...

借位請教,學的興趣班係咪學校有嘅活動如:合唱團,田徑,游泳,朗誦先有用?跳芭蕾舞,花式溜冰呢類係咪無乜用呢?

回覆 little_kid 的帖子

我想要校際攞奬先有用。有錯請指正

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-26 17:11
就係囉!
全級得2個人考?數據太少好難deduce到過pattern喎

little_kid 發表於 19-2-26 18:24

借位請教,學的興趣班係咪學校有嘅活動如:合唱團,田徑 ...
大前提是有冇戰績,學校有隊幫到攞獎當然加分,但我估神校唔會turn down asia no 1 skater

little_kid 發表於 19-2-26 18:24

借位請教,學的興趣班係咪學校有嘅活動如:合唱團,田徑 ...
ps, 有近親msc, 有年invite 去看校內ballet 表演,咁我相信學校某程度上都重視,(加唔加分就唔知),if u ask me ballet vs skating, i would pick skating personally

乜野活动,去到全港性有牌,係实力同坚毅既表現。正所謂台上-分鈡台下十年功,代表人地有付出时间精神+天份,係值得学校欣賞既地方。就算唔係全港性,-个学生參加好多唔同活动,亦有1A成績既話,係人人都-样每日只有24小时情況下,多少代表呢个学生time management好,学习效率高,同-个成績比佢好dd, 只專注学業既比較,相对係醒神精靈,学校都喜歡呢d学生。

Yanamami 發表於 19-2-27 10:08
乜野活动,去到全港性有牌,係实力同坚毅既表現。正所謂台上-分鈡台下十年功,代表人地有付出时间精神+天 ...
老師話齋, 其實一級入面頭10名只係平均分差0.X分, 其實無乜分別。

MrBeast 發表於 19-2-27 09:49
ps, 有近親msc, 有年invite 去看校內ballet 表演,咁我相信學校某程度上都重視,(加唔加分就唔知),if u  ...

我小朋友學緊skating, 只是興趣,沒有參加比賽。如果要操練,佢又可能失興趣! 哈哈!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-27 13:15

問咗6個家長,都只知咁多,原來都唔多人考。
咁另1個有in嘅係乜成績?其餘2個無得in嘅又乜成績?

little_kid 發表於 19-2-27 12:20
我小朋友學緊skating, 只是興趣,沒有參加比賽。如果要操練,佢又可能失興趣! 哈哈!
...
操練vs興趣,fine balancing act. Figure skating 初學或許要跌好多次,我估都唔係個個捱得到

MrBeast 發表於 19-2-27 13:22
操練vs興趣,fine balancing act. Figure skating 初學或許要跌好多次,我估都唔係個個捱得到 ...

真的?佢係唔怕跌嘅人。雖然無乜用,但見佢有興趣,所以無cut 到。