用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有問題唔識想請教
go

有問題唔識想請教

有人同我講中學面試要填學過d乜,有證書證明。我女而家P3,佢對咩都無興趣,咩興趣班都無參加,係屋企有時會自己畫公仔。有無人有經驗人話我知,我係唔係一定要叫佢學一樣野?
唔學會有咩壞處? 我對這方面唔多了解,睇下有無人解答我,謝謝!
我同阿女講去學英文會話,佢都唔肯。

課外活动学到既野,書本俾唔到。而家学校都講求多元智能,齋讀書讀到再叻,都好似剧扒無配菜禁,唔夠色香味俱全。不过如果為升中,無兴趣夾硬学又係無意思。試下参加下校內既有既活動,如女童軍之类,玩下运动或跳舞,又或者參加下朗誦辯論之类。中学都想收d学生又讀得(考好DSE)又玩得(代表学校出賽,為校争光)嘛,唔係坊间禁多兴趣班、泳会、田徑会、樂团……就唔会其门如市啦。

吾好怪我直接,如果小朋友從小吾參加任何興趣班,浄係番學,就吾好諗考中學,跟政府派位就得。
政府派的亦不是不好,甚至可能很適合你小朋友。

5tgb    發表於 19-2-27 06:00

回覆樓主:

同意樓上講。如果除讀書零興趣班零課外活動,係適合抽獎多d。

朋友個女同樓主講的一樣,小學時叫佢學樂器話悶唔想練,運動球類體操游泳,唔係話驚就話教練惡,最後因為成績好,都上到band1女校。但佢女而家見到d同學,成績好之餘,亦週身刀張張利。言談中都有後悔,同埋厚面皮怨亞媽無逼佢

無學野,可以參加制服團體活動,做服務

我都想女多少學d興趣班,但係佢連最重要既英文都唔參加。逼就無意思啦唔係佢原意有興趣。
如果佢唔學野,到時真係按政府派位了。
你地考中學意思係自行同私校面試,筆試嗎?
政府派位就唔使面試,筆試?
thx

sweetapplebb 發表於 19-2-17 14:59
我都想女多少學d興趣班,但係佢連最重要既英文都唔參加。逼就無意思啦唔係佢原意有興趣。
如果佢唔學野,到 ...

讀官津中學, 自行階段可揀2間中學, 不過要進行面試, 唔會筆試, 及提交小五小六, 甚至有D中學要求小四成績表。 以及其他課外活動證書之類, 不過都係成績行先, 成績越好, 取錄機會越高。

就算乜都冇興趣, 小四小五小六參加制服團隊, 服務性崗位如班長, 風紀, 圖書館理員, 或者義工等等。令心儀中學睇到小朋友唔係只有讀書一面!!

自行階段係增加自己主導權, 如果自行落選, 就跌落大抽獎階段㗎喇!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有樣嗜好是好,子女是否肯練習,比心去做,父母又是否願意陪行,適當時候支援。othewise, 貼錢買難受,一張沙紙未必對升中很大影響。

jc2009    發表於 19-3-1 15:45

明白,謝謝大家!

小朋友不想學,迫都無用~我細女都係甘~咩都無興趣~除了打機,睇電視~

5tgb    發表於 19-2-27 06:01

sweetapplebb 發表於 19-2-17 12:54
有人同我講中學面試要填學過d乜,有證書證明。我女而家P3,佢對咩都無興趣,咩興趣班都無參加,係屋企有時會 ...
其實唔計升中, 咁宅都唔係幾好。

IloveJJ 發表於 19-2-18 11:02
經歷緊升中,發覺如果目標係直資學校,課外活動的確好重要,唔止係有,係要強,同校去申請直資的,即使級 ...

請問什音樂朗誦?係點架?是一個考試來嗎?

IloveJJ 發表於 19-2-26 12:04
唔係,係話佢有音樂突出表現,朗誦冠軍啫

oic, 謝謝,咁請問如果有參加活外活動,但只是當興趣班咁學,但又無特別突出的活動成績,咁係咪都係無用?同無學無分別?

醒目開學勳章

kwokbobo 發表於 19-2-26 12:08
oic, 謝謝,咁請問如果有參加活外活動,但只是當興趣班咁學,但又無特別突出的活動成績,咁係咪都係無用? ...
我覺得有學好過無學,就算無獎攞,過程中總有得益

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-18 11:02
經歷緊升中,發覺如果目標係直資學校,課外活動的確好重要,唔止係有,係要強,同校去申請直資的,即使級 ...
其實真係未必,係你唔好彩啫,識人無乜課外活動(無攞過獎),一樣考到神直,你target嗰2間識人無乜eca強項都入到(其他男神校就真係要啦),到頭來似乎成績緊要啲

5tgb    發表於 19-2-27 06:01

bobbob 發表於 19-2-26 12:16
我覺得有學好過無學,就算無獎攞,過程中總有得益

我都明白,現代的小學生生活已很忙,如果活動要有成績,其實要花時間、心血去練,我不想迫小朋友去學,只想揀樣佢喜歡的活動學下,但如果學下又唔取出活動好成績,好似有d浪費