用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有問題唔識想請教
樓主: sweetapplebb
go

有問題唔識想請教 [複製鏈接]

little_kid 發表於 19-2-27 14:49
真的?佢係唔怕跌嘅人。雖然無乜用,但見佢有興趣,所以無cut 到。

有d"用”係intangible既~例如:減压(升中压力可能亦会影响表現)、增加自信(好难做到既动作終於成功)、識到唔同既朋友圈、跟人与别不同(人人都係游水跑步時,你做其他活动)、升中面試有話題、强身健体……唔係一定要有中学青睞先叫有用既~我宗旨你:只要你想学,有兴趣,我-定俾你学,否則幾有用都好,你唔enjoy都係貼錢買难受。

little_kid 發表於 19-2-27 14:49
真的?佢係唔怕跌嘅人。雖然無乜用,但見佢有興趣,所以無cut 到。
我係ice rink 見到咋,有些會穿padded 庫,唔怕跌就好,我自己跌親都痛得好金(雖然冇傷)

IloveJJ 發表於 19-2-27 15:33
小朋友有興趣就應該俾佢繼續,唔好樣樣睇升中,唔理小朋友感受,到時小朋友唔開心,升到中學都會反叛。
...

同意唔好太功利,但又唔可以hea 學,有興趣加有進步先得,要減壓就自己狂踩十個圈就得,唔洗花$上堂

Yanamami 發表於 19-2-27 15:33
有d"用”係intangible既~例如:減压(升中压力可能亦会影响表現)、增加自信(好难做到既动作終於成功)、識到 ...

當做運動,減下壓。

IloveJJ 發表於 19-2-27 15:33
小朋友有興趣就應該俾佢繼續,唔好樣樣睇升中,唔理小朋友感受,到時小朋友唔開心,升到中學都會反叛。
...

佢每個週末也期待去上課,有時會用呢樣活動迫佢做哂功課温習好先去學!

MrBeast 發表於 19-2-27 15:40
我係ice rink 見到咋,有些會穿padded 庫,唔怕跌就好,我自己跌親都痛得好金(雖然冇傷) ...

我直情怕跌散我副老骨頭,咪搞我!

Yanamami 發表於 19-2-27 10:08
乜野活动,去到全港性有牌,係实力同坚毅既表現。正所謂台上-分鈡台下十年功,代表人地有付出时间精神+天 ...

每一個項目只有三個人有獎(金、銀、銅),真係吾易攞,而且好多校際比賽,好多時學校只可以派一人參加一項比賽呢!
我想知其實直資學校係睇有冇ECA ,定有冇獎?填表是否只寫有獎項的活動?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-27 14:23
咪話有得in係級1x囉!
無得in,有級5無活動,級4x有活動,但唔係勁
問咗6個家長,都只知咁多,原來都唔多人考。
唔係2個考,係2個有得in啫。我知有4個無得in,其中一個係我仔囉!

睇下有無理解錯誤:

問咗6個,2個有得in,4個無;
有得in嘅係1個級1x,無得in嘅有1個級5,1個級4x。。。咁應該仲有3個不詳?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-27 16:55
兩個有得in都係1x
四個無得in,一個級5,兩個級40,仲有1個唔知名次但學界游水奪金。
...
咁即係話keep住1x有so。。。

cclemon2009 發表於 19-2-27 16:53
每一個項目只有三個人有獎(金、銀、銅),真係吾易攞,而且好多校際比賽,好多時學校只可以派一人參加一項 ...

有禁多比賽,游水有四式;田徑有長、短跑、跳高跳遠,仲有各种樂器比賽、唱歌跳舞辯論朗誦……直資當然希望收到考DSE会叻又可以係学界攞獎,讀得又玩得,然後先到只係讀得或只係玩得既学生,為校争光。無獎既活动,人地又点知你可唔可以為校爭光?

cclemon2009 發表於 19-2-27 16:53
每一個項目只有三個人有獎(金、銀、銅),真係吾易攞,而且好多校際比賽,好多時學校只可以派一人參加一項 ...
要看什麼中學,通常去簡介會感覺到要乜類刑學生

Yanamami 發表於 19-2-27 17:37
有禁多比賽,游水有四式;田徑有長、短跑、跳高跳遠,仲有各种樂器比賽、唱歌跳舞辯論朗誦……直資當然希 ...
我感覺真係叻的學生是比較multi task,  又玩得又讀得, 只精一邊的應該唔會長遠同埋配合唔到未來社會的要求.

HaYi 發表於 19-2-27 21:39
我感覺真係叻的學生是比較multi task,  又玩得又讀得, 只精一邊的應該唔會長遠同埋配合唔到未來社會的要求. ...
睇下现代婦女又要做人女、老婆同阿媽就知一人做幾份工係要分身有術啦!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-2-27 17:04
舊年我見嚟學校既師兄,係2x名,有課外活動,又有級10內(有課外活動)收咗 ...
咁舊年同今年數據又可以reconciled喎,即係話30名內有啲eca有得in,今年級5無得in係因為太齋,淨得成績冇eca,級4x成績又未達標
‹ 上一主題|下一主題