用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦租屋
go

倫敦租屋

梁太2010 發表於 19-2-17 11:49
代朋友問,只一個女仔,近 South Kensington 附近,買2手樓好還是租屋好?

我估朋友囝囡應該打算入Imperial 所以有呢個問題。但外人會好難比意見,如果$多到買層四百萬港紙得二百平方尺studio flat, leasehold only,唔介意有機會樓價同英磅匯價因局勢不穩而跌(當然亦可能翻盤大升),咁當然唔怕買。South Kensington 係倫敦其中一個好貴嘅地段,業權好複雜,有freehold, leasehold 亦有不少有porter apartment 有 extra management fee, 不同地段又有不同council tax。收費五花八門,唔熟悉倫敦樓宇買賣好易中招,除非你好彩有個好agent。我亦因為囡在這區讀書,要近學校所以租金好貴,冇學校宿舍要成三百磅一星期,但始終買呢個地段樓太貴,有啱心水嘅又太遠,買嚟冇意思,所以打消念頭。

回覆樓主

同同學一齊租屋,大家有照應,唔駛一個人困在二百呎studio, 其實可能仲比較好。有千萬可以買2/3 bedrooms apartment 又近學校就當然另計,仲可以做埋包租公/婆。所以買定租好?只可說因應財力

Kensington 基本上係倫敦最貴。
買樓麻煩,租樓算,除非你係會住 5+ 年以上,咁或者可以考慮。

如有1mil GBP 嘅budget, 每年2厘嘅回報嘅 債券 可能已經夠交租,有必要買個包袱嗎?

回覆樓主

我老公之前都叫我睇倫敦亞女大學附近,啱啱有新樓盤但係五百幾呎一房千五萬,書枱位都冇,要用飯枱。

三年好快過,已經放棄,嚟緊九月夾其他同學租屋算喇。

梁太2010 發表於 19-2-17 11:49
代朋友問,只一個女仔,近 South Kensington 附近,買2手樓好還是租屋好?
central London 2手樓棲價貴, 租金亦不便宜
會否考慮Canary Wharf? 二手樓一房樓價400K-500K鎊, 月租租金1300-1700鎊
由Canary Wharf去Gloucester Road by Tube, 30 分鐘
Canary Wharf是金融區, 好多商場, 購物方便, 而且經常有保安巡邏