用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 感到驚訝
go

感到驚訝  

有朋友說知道有家長改動副本成績表好冇品格

young8888 發表於 19-2-17 05:09
有朋友說知道有家長改動副本成績表,例如B-變B,c-變c+,好冇品格:0(

呢D刑事罪,可以坐監!可以告發佢。

有朋友說知道有家長改動副本成績表,例如B-變B,c-變c+,好冇品格:0(

太過份了!
我去直資註册時,學校要求帶所有成績表正本,書記仲當面逐張同D副本核實,當時我仲心諗乜咁認真,你现在一說,我才明白咁認真是有原因的。

相當驚訝x2.

其實改左都無用, 每間小學的A, B, C標準不同, 有學校90分先有A, 有學校85分就有A, 中學收生唔會只睇小學成績表, 反而會用教育局 rank order決定收邊個同學. 呢樣無得改.

王家爸爸    發表於 19-2-17 10:56

Big_Gal 發表於 19-2-17 10:43
其實改左都無用, 每間小學的A, B, C標準不同, 有學校90分先有A, 有學校85分就有A, 中學收生唔會只睇小學成 ...
可能係操行……好多学校要起碼B, 禁佢B-咪塗左个減号想过骨……

其實改係無用既,原因係:如果學校重視小學既成績表,一定會認真對,根本走唔到雞。如果學校唔重視小學既成績表,開頭唔會認真對,之後亦都唔會認真考慮小學成績呢個因素,所以無必要造假,反正無人會睇。

Big_Gal 發表於 19-2-17 10:43
其實改左都無用, 每間小學的A, B, C標準不同, 有學校90分先有A, 有學校85分就有A, 中學收生唔會只睇小學成 ...
講得啱,大部分學校都係先用教育局既次第做篩選,所以次第前啲先係重點。

王家爸爸 發表於 19-2-17 10:54
其實改係無用既,原因係:如果學校重視小學既成績表,一定會認真對,根本走唔到雞。如果學校唔重視小學既成 ...
短視吧……可能諗住起过到自行有得in个門檻……

Yanamami 發表於 19-2-17 11:15
短視吧……可能諗住起过到自行有得in个門檻……
自行有得in既門檻,其實係次第決定,而個家長入唔到去考試局既電腦改次第。

王家爸爸 發表於 19-2-17 11:20
自行有得in既門檻,其實係次第決定,而個家長入唔到去考試局既電腦改次第。 ...
所以之前我估係咪改操行由B-变B.....

Yanamami 發表於 19-2-17 10:48
可能係操行……好多学校要起碼B, 禁佢B-咪塗左个減号想过骨……
有其子必有其父?

回覆樓主

記得五年前去大角嘴聖芳濟交表時,排係我前邊兩個人,交表時同和正表不相符。包括操行和grading 不對,我見書記有Mark 落log book 做記錄。

王家爸爸    發表於 19-2-19 12:00
CACACAROL    發表於 19-2-18 11:40

簽名被屏蔽

MimiCactus 發表於 19-2-17 13:00
記得五年前去大角嘴聖芳濟交表時,排係我前邊兩個人,交表時同和正表不相符。包括操行和grading 不對,我見 ...
好瘀……禁做真係無乜意思~

早幾年,甚至有家長改派位證,×××中學改成×××書院,B3改成B1. https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150709/bkn-20150709175932988-0709_00822_001.html