用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很挫敗 很沮喪
go

很挫敗 很沮喪  

為女兒申請N班,沒有一間有offer,連2nd interview 的機會也沒有。
一直在自我檢討女兒面試時的表現。每一次她都十分合作,對老師非常友善如親善大使般揮手打招呼、拜拜、飛吻。Circle time 時表現雀躍,投入參與。她只是還未懂得說話,面對老師發問時有一點害羞,但也有適當的反應。
我百思不解為何女兒連2nd interview 的機會也沒有。究竟收生的準則是什麼?
我在想是不是自己連累了女兒,老師看我不順眼所以不給機會我們?由小到大,我在求學方面都一帆風順,現在到女兒了,卻一開始便受挫,我真的感到很沮喪很自責,不知道如何是好。
你們可以指點一下我嗎?

macmac2017 發表於 19-2-17 01:03
為女兒申請N班,沒有一間有offer,連2nd interview 的機會也沒有。
一直在自我檢討女兒面試時的表現。每一 ...
我女都無offer,全部都係waiting list,不過我之後就逐間打去問,終於有2間都話有話收我個女我覺得唔講野較輸蝕,因我女都係唔肯講野
但我覺得有時都睇埋問卷同家長對答,始終n班係in家長多過小朋友

5tgb    發表於 19-3-16 06:48

介吾介意講報左邊幾間

樓主,報左邊幾間?我囡都唔講野,其他乜都做哂,係輸蝕,但都有學校收架

hazel.ymf 發表於 19-2-17 01:24
我女都無offer,全部都係waiting list,不過我之後就逐間打去問,終於有2間都話有話收我個女我覺得唔講野較 ...

女兒是七月B, interview 時才得歲半,老師戴著口罩對著她說話發問,她沒有害怕我已經感到安慰。她只是不說話,但有聽從指令,做對所有tasks。
至於我自己,老師無怎麼跟我說話,亦沒有問卷要填。自問自己和老公都身家清白,雖然不是專業人士,但職業也是屬於高收入那些。

有人說母親最好不要報是在職人士,學校比較喜歡full time mum,是真的嗎?

Andrewchan918 發表於 19-2-17 01:53
介吾介意講報左邊幾間

我住東區,都是大路,受歡迎那幾間。學券的非學券的也有。
名字就不好説了。

patsm 發表於 19-2-17 07:23
樓主,報左邊幾間?我囡都唔講野,其他乜都做哂,係輸蝕,但都有學校收架
...

我女在家會講少少單字,但面對陌生人就唔會講嘢。
唉,我唔係虎媽,亦經常提自己唔好變虎媽,但個女想讀N班已經被主流學校篩走,難道真係要訓練佢先有學校收?我而家企係十字路口。
國際學校又太貴,但如果真係無offer 似乎就只好行這條路。

5tgb    發表於 19-3-16 06:49

回覆樓主

你報了哪些學校?如果只報名幼,唔收也不出為奇,始終學位少,報名人數多,幾千人考,一定揀最叻(大B尢其佔優),有反應,有對答,醒目淡定。

同埋考名幼Pn ,7 月B係輸少少,但到考k1 又另一番景象,Pn 同k1 D問題其他差不多,一年後小朋友會講嘢會好D,老師可以全面評估到小朋友表現。

其實好多學校也收7 月B,只要不是target 最名的名幼,可以考慮eg harts, think, York, etc.....
York 基本上一定收,而且質素不錯。

Dadagaga 發表於 19-2-17 09:45
你報了哪些學校?如果只報名幼,唔收也不出為奇,始終學位少,報名人數多,幾千人考,一定揀最叻(大B尢其 ...

非常感謝你的意見。
我會報York, 不過東區返西區實在比較遠。
如果唔讀N,只去playgroup 去考K1, 我唔知夠唔夠training, 兩公婆都要返工,平時除左陪佢玩都無特別教佢嘢。

不要氣餒
揀啲冇咁出名嘅會有機會,只係可能其他人表現出眾d、 或有哥哥姐姐就讀。
繼續努力   

macmac2017 發表於 19-2-17 08:28
女兒是七月B, interview 時才得歲半,老師戴著口罩對著她說話發問,她沒有害怕我已經感到安慰。她只是不說 ...

Im a working mom too. Applied 6 schools. Two offers. Two Waiting Lists. Two Second-Ins.

係名幼先至有2nd interview

券校全部只in 一次. 所以一d 都唔大路

建議你報york同tutortime
很易入

回覆樓主

東區大部分既N班都唔需要2nd in架bo
仲有好幾間其實出席左就>90%會收

不過黎緊4月要交錢好多人都會放offer,到時打去問下我估有都有好多間會有位

5tgb    發表於 19-3-16 06:49

PN唔讀都冇所謂啦, in K1仲大把機會
我仔上當年又係冇offer, 得york同tutor time
最後我地8月個陣去扣門都有a.m PN收
越近開學越多位放出來的
不用灰心, 到最後人人都會有書讀

PN唔讀都冇所謂啦, in K1仲大把機會
我仔上當年又係冇offer, 得york同tutor time
最後我地8月個陣去扣門都有a.m PN收
越近開學越多位放出來的
不用灰心, 到最後人人都會有書讀

Don't be discouraged!  Pods Tin Hau / Harbour Heights may still take students for PM class.  And it's a very good school, can try contact them.

樓主如果住港島區可考慮Pods, 係
一間非常好學校,PN 我覺得打好語言基礎最重要。PN 考得唔好唔緊要,因為好多名幼或龍幼K1 先有得報名,PN 呢一年train 好對答,K1 再重新出發。(K1 Interview 識唔識對答變得好重要)

5tgb    發表於 19-3-16 06:50

macmac2017 發表於 19-2-17 10:54
非常感謝你的意見。
我會報York, 不過東區返西區實在比較遠。
如果唔讀N,只去playgroup 去考K1, 我唔知夠 ...

In K果陣PN先啱啱開學冇幾耐,唔會有讀PN就多啲training in K。

如果手上有waiting,會有機會wait到,大把人手握多過一個offer,始終會放位。

我同樓主情況一樣...東區全軍覆沒

5tgb    發表於 19-3-16 06:50