用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很挫敗 很沮喪
樓主: macmac2017
go

很挫敗 很沮喪   [複製鏈接]

回覆樓主

一定會wait到pn位的!
而且pn讀邊間不是太重要,因為k一定重新大洗牌!

只要不是名pn,唔識講野只要肯做task就收,一般pn要求唔高,家庭背景不是考慮因素。加油!

macmac2017 發表於 19-2-17 08:28
女兒是七月B, interview 時才得歲半,老師戴著口罩對著她說話發問,她沒有害怕我已經感到安慰。她只是不說 ...

我女都係7月b,除左間熱門學校中意收超大b之外,in得嘅都有offer,佢in個時得16m左右,都係唔識講野,所以應該冇關係,你收reject定waiting,如果waiting不妨打去學校問下,或者寫求位信,陸續應該好多人會放位

鑽石仔 發表於 19-2-18 09:41
一定會wait到pn位的!
而且pn讀邊間不是太重要,因為k一定重新大洗牌!

其實我怕in 到P N嗰啲K會直上,到時都冇位放出嚟俾人申請,例如L H,據我所知讀咗PM, K係直升 我係六月尾B,一間waiting 一間冇second in ,得york 同zenith有Offer,但呢兩間基本上有申請就收

我地8月B,搞笑嘅係以為係safety school 就 waitlist,以為難入就反而有offer。女兒interview 都唔識講野,但我都係覺得PN 學校係都係睇家長多過睇學生。。。

熱門學校都唔係話只收大B嘅,不過大B一定有着數。

回覆 asukav6 的帖子

得一間是waiting, 打去學校問有冇 wait list no. 學校話冇, 再問叫咩名, 就話即使有位都未必call到我女。
即係 reject....

macmac2017 發表於 19-2-17 01:03
為女兒申請N班,沒有一間有offer,連2nd interview 的機會也沒有。
一直在自我檢討女兒面試時的表現。每一 ...

我估你報晒名幼,York,St Nicholas, 啟思都多數收。我個係細仔都係得York 有offer.我無要到因為得兩個鐘同playgroup無乜分別。我五月打去迦南, SJS 同mankind 都可以In. 你可以遂間打去問有沒有得In.唔使咁灰呀。

今朝一次過讀晒各位的留言。首先非常感激各位媽媽的意見和鼓勵!
我始終希望個女可以讀 N 班,因為想佢語言能力好d,social skills 好d先再去考 K1。
身為working mum已經唔太多時間陪個女,想搵間好少少嘅學校畀佢等佢打好d個底。

我會為女兒重新出發,再繼續搵學校。
大家都要加油!

macmac2017 發表於 19-2-17 10:54
非常感謝你的意見。
我會報York, 不過東區返西區實在比較遠。
如果唔讀N,只去playgroup 去考K1, 我唔知夠 ...
坑口好似開咗新分校

回覆樓主:

其實有d n班3月先in,仲有機會架,好好努力實揾到學校

janicewong888 發表於 19-2-18 13:58
其實我怕in 到P N嗰啲K會直上,到時都冇位放出嚟俾人申請,例如L H,據我所知讀咗PM, K係直升 我係 ...

LH嗰d係要直升k, 但都會有人有龍校offer就會走,所以點解我話k會大執位!唔好咁灰心!我囡囡6月中B,pn好彩地都有好offer! 今年k都有心水offer! 所以唔好咁灰!加油

係呀,其實N 班考唔到心水幼兒園唔緊要,我上年小朋友(七月B)所有名幼都waiting. 今年再考K1 成績好好多,所以唔洗灰心呀!

macmac2017 發表於 19-2-18 14:56
今朝一次過讀晒各位的留言。首先非常感激各位媽媽的意見和鼓勵!
我始終希望個女可以讀 N 班, ...

樓主加油!

我家小朋友10月B, 好多名幼連報名都唔俾報,PN 只係㨂屋企附近,用心教導一年,K1 都有名幼龍幼offer, PN 考唔到心儀唔駛灰心,K1 俾心機考好學校。

macmac2017 發表於 19-2-18 14:33
回覆 asukav6 的帖子

得一間是waiting, 打去學校問有冇 wait list no. 學校話冇, 再問叫咩名, 就話即使有 ...

唔一定邊間先?

N 班真係著重大B, 多過能力
我個講說話慢過同齡平均應該有兩個月,  歲半健康院評估只係緊緊合格.
佢去面試, 面試一半ok, 一半我自己都覺得佢表現差
但因為係大B, 全部學校都收
不過我全報券校, 其中一間仲要係少人報以作保險

唔係自己教唔好或者BB 表現. 只係學校想收比較易照顧的

"唔係自己教唔好或者BB 表現. 只係學校想收比較易照顧的"

有同感,其實都幾令人沮喪。收易照顧的,難照顧的就留番給家長,而其實難照顧的未必不是可造之才。教育的本義真的就是捨難取易嗎?

gagogo 發表於 19-2-19 13:19
"唔係自己教唔好或者BB 表現. 只係學校想收比較易照顧的"

有同感,其實都幾令人沮喪。收易照顧的,難照顧 ...

易入咪一樣被人話學店...自己取捨吧, 我自己覺得適合便好

回覆 fadgare 的帖子

認同, 易入嘅, 肯收細B嘅, 就俾人話"係人都收", "識呼吸嘅都收", 何必要咁樣標籤間幼稚園? 人哋都一樣有教授知識, 唔係白賺你學費....

回覆 macmac2017 的帖子

其實言語間你好似覺得係因為小朋友無講野所以無offer嗎?
我仔細B,interview時得1歲18日大左右。佢都肯定係無講野
interview時咁複雜既指令更加唔會跟到

但我唔會覺得人地唔收我個仔係因為佢有咩問題
亦唔會覺得係我有問題
你預期一個1歲小朋友好叻嗎? 咁叻既話, 間學校收你既都唔知可以教乜?小朋友都識左
所以間學校唔收,係因為間學校唔適合你同小朋友

作為家長可以自己繼續開開心心同小朋友相處,教佢,同佢玩
N班而已,有無得讀有乜所謂?
講真,入左都係上3小時堂,同同學玩下咁(聽人講,番學後大部份時間仲可能小朋友會病左番唔到學)
呢D平時放假或放工你有心陪小朋友既都會做到
同埋你係報邊幾間? 有沒再搵你心儀學校去問下?
報好top個D要預左自己唔會係the lucky one

Yunnie 發表於 19-2-19 14:14
回覆 macmac2017 的帖子

其實言語間你好似覺得係因為小朋友無講野所以無offer嗎?
突然經過,睇到樓主既post,其實我女係12月b,今年報k, 上年考n班時,只得十個幾月大,當時完全未識講野,但報邨校其實都有offer,我認同呢位家長既意見,唔講野唔代表唔收。同埋其實緣份遊戲,眼緣都好重要。呢個時候,應該再打電話去爭取有冇位,冇既咪報私人個d.. 但我個女上年都未返n班就要in k, 其實一樣有offer, n班真的不是必須,我都係在職媽媽,其實想教既,點都會搵到時間教。加油。
‹ 上一主題|下一主題