用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很挫敗 很沮喪
樓主: macmac2017
go

很挫敗 很沮喪   [複製鏈接]

唔需要自責或怪小朋友,看得太重,壓力好大,小朋友都會感受到架。in n已經咁灰,in k點算?放鬆點吧。唔要求名幼,其實正常唔難入。

回覆樓主:

家長不要自責,唔係小朋友的問題,而係當有好多表現較佳的大B時,學位自然會優先俾咗他們。大B (甚至超大B) 與非大b 呢個距離理論上會慢慢收窄,但樓主你要有心理準備考K1 、上到幼稚園、甚至考小一時你仍然會覺得分別頗大。你在進步,其他大B也在進步....
從考PN角度,先從競爭沒咁大的學校著手! 一步一步來!加油!

如果報名幼,面試吾出聲或者怕羞就已經輸左一半,仲有pn要留意家長同小朋友既互動同溝通表現,依個就係點解ftm比較著數,因為大多數學校都要家校合作在家都要幫手教小朋友學習。依家好多家庭放工同小朋友玩下就叫親子時間,其實吾夠架。

gagogo 發表於 19-2-19 13:19
"唔係自己教唔好或者BB 表現. 只係學校想收比較易照顧的"

有同感,其實都幾令人沮喪。收易照顧的,難照顧 ...
對大細B 其實差不多
1月出生大B, N班開學時已經足2歲8個月大, 甚至2歲9個月大
12月出生細B, 無論遲一年選擇讀K1 還是做超大讀N, 一樣系2歲9個月大.
大家留係家中時間好接近

N 班係託兒性質, 多於學習. 所以至無學券.

比較慘系中B

macmac2017 發表於 19-2-17 01:03
為女兒申請N班,沒有一間有offer,連2nd interview 的機會也沒有。
一直在自我檢討女兒面試時的表現。每一 ...

其實港島N位一直不足,7月B又不是大B沒有位不出奇。考慮York, Pods, 通常肯讀下午班就大D機會有位。到K1就多機會好多,學校多好多,加油!

有冇報太古ABC Pathways Int Kindergarten ? 有NET , 小朋友返得開心, 新校應該易入些!

回覆 chocotung 的帖子

天后靈糧教室會收超細B的, 可以試吓!

回覆樓主

樓主,俾多個選擇你! 你可以試吓鯉景灣grace garden international! 我個仔係16年12月細B啱啱19年1月(因為要足兩歲才可上學)正式開學PN班! 學費$5500一個月!

所有老師好好人,有NET做班主任,一班大約10人,不同國籍嘅小朋友都有!我每日都可以喺WhatsApp直接發問當日上學情況!每星期upload 所有嗰個星期影嘅相上app度!我相信出邊好多學校都係咁! 但係我估唔到鯉景灣呢間都會!

回覆樓主

樓主不要氣餒,當年我仔考PN時都考唔到心儀學校,好失望。我檢討過後發現自己太緊張,影響小朋友表現

考K1時抱著輕鬆心態,結果考到一間受歡迎的龍校

小朋友一年之間變化可以好大,加油!

macmac2017 發表於 19-2-17 01:03
為女兒申請N班,沒有一間有offer,連2nd interview 的機會也沒有。
一直在自我檢討女兒面試時的表現。每一 ...

我都係住東區,黎緊都要幫阿女報N班,我住筲箕灣好似唔係好多有N班報

回覆樓主

Pn 班本身位同選擇都較少

樓主小朋友係七月b
聽落性格比較慢熱
所以係比較難爭

但小朋友一年內可以好唔同

我小朋友當年情況相近
PN無心儀offer
但到k1都有幾個我滿意的offer

加油!

非常感謝大家的留言鼓勵及意見。早排病了加上工作繁忙所以未能逐一回應。
很多時覺得照顧小朋友很孤軍作戰,但這裡給了我很多安慰,知道很多媽媽也是在同一路上為小朋友努力奮鬥。

今天已證實女兒全軍覆沒......心情不好但總算作個了結。餘下的時間就是為女兒找一間肯收她又方便接送的學校。

每個小朋友都是獨特的。女兒的獨特暫時未有老師肯去接受和欣賞,這也是香港教育環境給我的挑戰。有教無類只是虛言.......

macmac2017 發表於 19-3-11 18:04
非常感謝大家的留言鼓勵及意見。早排病了加上工作繁忙所以未能逐一回應。
很多時覺得照顧小朋友很孤軍作戰 ...

這位媽媽不用氣餒。東區有很多沒有名氣的N班都不錯和有口碑的。一年後變化很大,到時再報心儀學校說不定也有好收獲。我仔仔現在讀的K也有幾位是從同一區不起眼的pn幼稚園轉過來,所以暫時考不到心儀的pn也不要緊!

註冊期過後東區會有幼稚園還有pn的學位,緊記打電話去問!

marsflys 發表於 19-3-11 19:09
這位媽媽不用氣餒。東區有很多沒有名氣的N班都不錯和有口碑的。一年後變化很大,到時再報心儀學校說不定也 ...

多謝您的建議和鼓勵。相信報K1 時女兒大概只是剛上N班。這樣的遊戲令人很疲憊,不過我會加油!

marsflys 發表於 19-3-11 19:12
註冊期過後東區會有幼稚園還有pn的學位,緊記打電話去問!

多謝您提醒!

這位媽媽加油,非常贊同妳說的,每個孩子身上都有自己與生俱來的天賦,一定會有學校和老師欣賞她,並且加以栽培!

其實一日未開學,什至開左學,都會call waiting 的。

等待係漫長。明白的。最緊要調整一下自己的心態

Btw, 寫晒求位信未呀?

jse2017 發表於 19-2-17 18:00
東區大部分既N班都唔需要2nd in架bo
仲有好幾間其實出席左就>90%會收
想問下邊幾間係出席左就好大機會收?自已用唔著,都想留黎比朋友參考下。謝謝
‹ 上一主題|下一主題