用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH AM vs GHK AM
樓主: hkkh
go

LH AM vs GHK AM

natalie1111 發表於 19-2-18 15:14
其實好睇你鐘唔鐘意德小, 如果德小係你杯茶, 當然就揀德幼,
另外如果無back up, 你有無信心可以考到比德 ...

其實唔系靚龍系咪因為升小同中學比例上唔及其他龍?

另外,比德小好嘅學校其實多唔多?

kbi 發表於 19-2-18 15:19

如果重視幼稚園的學術程度,LH教得深d多d。如果想報讀的小學, ...

明白喇,謝謝分享。咁果陣時你有無擔心如果無得升上德小,會考唔到出面比較好啲嘅小學嗎?

回覆樓主

其實小朋友返到學校係另一個佢...
當初小朋友男仔頭又粗魯,唔專心我都好擔心
K1 專係比老師圈佢唔尊心,K2已經無喇,慢慢仲學識舉手(emoji)(emoji)答問題、返到屋企就係野馬
問佢一句點解在學校唔係咁,佢奸笑囉

zornia 發表於 19-2-18 20:09
K1 專係比老師圈佢唔尊心,K2 ...

Same here!
佩服學校老師有辦法教小朋友變乖守規矩

hkkh 發表於 19-2-18 18:49

明白喇,謝謝分享。咁果陣時你有無擔心如果無得升上德小,會考 ...

唔擔心,上唔到即係小朋友唔適合,何必勉強,為小朋友選一所合適的學校最重要。其實有不少有GHP offer既同學仔,最後都會選入其他學校。世界何其大,無需只執意一間學校。未來太多變數,千算萬算也算不準,看孩子這三年的需要去選吧!

zornia 發表於 19-2-18 20:09
K1 專係比老師圈佢唔尊心,K2 ...

哈哈,難怪得大家都話小朋友系學校同系屋企系兩個樣

hkkh 發表於 19-2-18 18:37
謝謝你,我本來以為LH 考直私會好啲

GH有大半升到小學,亦有唔少叻女考到更好,即係升GH小或更好的至少佔一大半。而LH係冇guarantee 考到任何直私,真係有數據顯示LH考直私成績好過GH嗎?

vjcarcar 發表於 19-2-18 21:10
GH有大半升到小學,亦有唔少叻女考到更好,即係升GH小或更好的至少佔一大半。而LH係冇guarantee 考到任何 ...

我都想知,暫時只系有LH 升小數據

hkkh 發表於 19-2-18 21:44
我都想知,暫時只系有LH 升小數據

Gh
起碼有個小學back up
同埋老師有愛心

Me_lala 發表於 19-2-18 23:59
Gh
起碼有個小學back up
同埋老師有愛心

不過見你女活潑同中意發問,性格似適合Lh?

Me_lala 發表於 19-2-19 00:02
不過見你女活潑同中意發問,性格似適合Lh?

本來我都系咁諗,但近依幾日系咁爬來同問下用家,似乎GH 系要啲該動時動,該靜時靜嘅學生。比起我之前以為GH 要靜嘅乖乖女嘅假設有啲出入。不過諗深一層,應該唔會有學校唔希望收到咁收放自如嘅學生。

以暫時嘅資料黎睇,選擇GH 嘅機會系大啲。

hkkh 發表於 19-2-18 18:40
其實唔系靚龍系咪因為升小同中學比例上唔及其他龍?

另外,比德小好嘅學校其實多唔多?

升小應有7-8, 不過唔係第1輪派晒7,8, 係包埋最後callwaiting 才有7,8, 而至於第1輪俾左幾多成offer,可能每年不同,

另外, 德中校長講明不保證收返德小的, 亦都無講過有什麼條件才以可直升中學部.

其實有時未必一定比德小好就一定好, 比德小差就一定差, 選擇一間適合小朋友及家庭更為重要

其實真的要看清楚自己喜不喜歡德小, LH是一間好好的幼稚園, 其實對小朋友各方面的發展都非常好, 小朋友有好的裝備考心儀的小學,考私校直資考成績亮麗, 如不喜歡德小但為了有back up 而放棄LH又有點不值.

natalie1111 發表於 19-2-19 10:14
升小應有7-8成, 不過唔係第1輪派晒7,8成, 係包埋最後callwaiting 才有7,8成, 而至於第1輪俾左幾多成offer, ...

其實本身對GH 認識只系道聽途說,面試過程中自己知多左。特別系面試安排,考慮全面而仔細,例如第二次面試有小學義工同小朋友友玩。所謂見微知著,相信GH 系一間好學校。

hkkh 發表於 19-2-17 00:42
爬文後得出以下想法:

1. 對學校評價:GH 較嚴肅 LH 較有愛

大致上認同你睇法。
老師方面: 兩邊都有愛心,方式不同,LH 老師較親切好玩好傾; GH 比較嚴肅好有經驗.
英文方面: LH 有NET 做class teacher, 所以小朋友英語好不只在閱讀方面,聆聽會話能力亦高,生活詞彙亦學識好多。GH NET 教英文,大約每日一節,家長可能要比額外資源去幫助。
普通話方面: LH讀英普班, 畢業生普通話好流利; GH 每星期一節。不過,粵語教學對學生各方面吸收有好處,LH 通常只得一班英粵。
寫字方面: LH K2 先正式寫字,但一寫啲字都幾深, 老師對字體要求不高,家長要協助跟進。GH 寫字 循序漸進,由淺至深, 對字體端正有要求,學校已有要求,相對家長跟進較少。

Monstereasy 發表於 19-2-19 18:57
大致上認同你睇法。
老師方面: 兩邊都有愛心,方式不同,LH 老師較親切好玩好傾; GH 比較嚴肅好有經驗.
...

知識方面: LH 課程設計好好,天文地理用深入淺出活動手法去教。GH 課程貼近生活所需,上課亦有好多分组活動,絕不死板。
自理方面: LH 呢方面相對GH 少。GH 對學生自理方面要求高,要自我管理處理分工先後次序,非常好學習獨立機會。
家校活動: LH 差不多月月有活動,重視家校合作,家長育兒講座非常有用,加上課堂相片網上不停更新,家長非常清楚校內活動。GH  家校活動相對較少,相片學期尾會有DVD.
學生表演: 兩間都有選學生入合唱團,LH 主要係畢業禮表演及校際比賽; GH 合唱團每年會同中小學一同表演,除校際比賽,大型演出亦較多,今年去左文化中心表演。

Monstereasy 發表於 19-2-19 18:58
知識方面: LH 課程設計好好,天文地理用深入淺出活動手法去教。GH 課程貼近生活所需,上課亦有好多分组活 ...

升小方面: LH 支援充足,啟迪班對面試好有幫助,但始終無小學變數較大; GH 第一輪七成上小學,之後再有第二輪面試比waiting list 學生,亦有學生考到神校,絕對進可攻退可守。

hkkh 發表於 19-2-17 08:54
老實講,五十五十。其實有時諗LH 考到DGS 嘅可能有部份系old girls 。所以雖然擔心GH 有可能過份要求學生  ...

GH 課程唔死板,唔會扼殺創意,老師經常鼓勵學生多思考同發問。課堂上有規矩,要安静時安靜。

Monstereasy 發表於 19-2-19 19:16
GH 課程唔死板,唔會扼殺創意,老師經常鼓勵學生多思考同發問。課堂上有規矩,要安静時安靜。
...

@Monstereasy, 謝謝你嘅高質回覆!

Monstereasy 發表於 19-2-19 18:57
大致上認同你睇法。
...

其實普通話對考小重要嗎?

英文實在有點擔心,似乎系要家長發功

GH for sure