用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH AM vs GHK AM
go

LH AM vs GHK AM [複製鏈接]

爬文後得出以下想法:

1. 對學校評價:GH 較嚴肅 LH 較有愛
2. 對畢業生評價:GH 乖巧英文好 LH 考直私亮麗
3. 與NET學習時間:GH 相對 LH 少
4. 教學:GH 較早寫字較少show and tell LH 用自己課本較多機會 show and tell
5. 學費:GH 比 LH 平
6. 外補情況:兩間都一定有但系GH 秘密練兵好似多啲
7. 考小學成績:GH 60% 上 GHP LH 有不少去左一綫學校如DGS

小女較為活潑,愛說話,常發問,喜歡音樂。若距離唔係考慮,大家會點揀?  
   4    0    0    0

以上年數字你有冇信比做351個學生裏面個11個入DGS!入吾到有冇信心考比GH更好小學?不過女女性格似乎適合LH!利申我仔當年亦係因性格棄龍!

Andrewchan918 發表於 19-2-17 03:29
以上年數字你有冇信比做351個學生裏面個11個入DGS!入吾到有冇信心考比GH更好小學?不過女女性格似乎適合LH! ...

老實講,五十五十。其實有時諗LH 考到DGS 嘅可能有部份系old girls 。所以雖然擔心GH 有可能過份要求學生 follow 而令學生變得缺乏學習動機,都會揀GH  

hkkh 發表於 19-2-17 08:54
老實講,五十五十。其實有時諗LH 考到DGS 嘅可能有部份系old girls 。所以雖然擔心GH 有可能過份要求學生  ...

正如呢度好多人話KV係軍訓一樣, 話GH過份嚴格嘅一般都唔係用家

iba 發表於 19-2-17 09:18
正如呢度好多人話KV係軍訓一樣, 話GH過份嚴格嘅一般都唔係用家

我都有問下用家,有個別途中轉校家長評價頗差(當然會有點偏頗),大約意思系老師無咩愛心同家長要教識學生先返學。無離開嘅用家都有明說 follow instructions 系好重要。如果有用家可以指點迷津就好喇   其實如果德幼好似LH 有開放日就可以自己了解更多

hkkh 發表於 19-2-17 09:30
我都有問下用家,有個別途中轉校家長評價頗差(當然會有點偏頗),大約意思系老師無咩愛心同家長要教識學生 ...

其實相反學校係要求家長唔好喺屋企預先教小朋友, 因為到上堂教嘅時候 會失去興趣

iba 發表於 19-2-17 10:15
其實相反學校係要求家長唔好喺屋企預先教小朋友, 因為到上堂教嘅時候 會失去興趣
...

你意思系GH 定 LH? 定系你意思系一般情況下?

hkkh 發表於 19-2-17 10:42
你意思系GH 定 LH? 定系你意思系一般情況下?

GH

iba 發表於 19-2-17 10:43
GH

謝謝,似乎系用家喎   我想請教下你覺得系引起學習動機上GH 大約系點做到

GH幼稚園收幾多人?

Andrewchan918 發表於 19-2-17 10:48
GH幼稚園收幾多人?

好似系180人

Andrewchan918 發表於 19-2-17 03:29
以上年數字你有冇信比做351個學生裏面個11個入DGS!入吾到有冇信心考比GH更好小學?不過女女性格似乎適合LH! ...

仔仔考左小未? 有得揀會唔會改變主意

hkkh 發表於 19-2-17 09:30
我都有問下用家,有個別途中轉校家長評價頗差(當然會有點偏頗),大約意思系老師無咩愛心同家長要教識學生 ...

知有朋友小朋友讀gh.好似學好多野,而小朋友又開心中意番學

想問下咩性格呀?咩性格適合gh,咩性感適合Lh

Me_lala 發表於 19-2-17 11:20
知有朋友小朋友讀gh.好似學好多野,而小朋友又開心中意番學

想問下咩性格呀?咩性格適合gh,咩性感適合Lh  ...

爬文所得
GH:守規矩,能安靜,自學能力高
LH:表達能力強,求知欲高,較外向

回覆樓主:

小朋友兩間都讀過,認同3、4、5。
小囡係GH遇到的老師有愛心及耐性多d

kbi 發表於 19-2-17 19:17
小朋友兩間都讀過,認同3、4、5。
小囡係GH遇到的老師有愛心及耐性多d

太好喇,我想問你其他點有咩唔同睇法? 同埋你最後讀左邊間?

hkkh 發表於 19-2-17 00:42
爬文後得出以下想法:

1. 對學校評價:GH 較嚴肅 LH 較有愛

若你以直私為目標,我會好現實咁揀GH有升小backup vs LH冇。

如果你以津小為目標,GH如果有小學offer冇得大抽獎,但可以叩門。

其實好睇你鐘唔鐘意德小, 如果德小係你杯茶, 當然就揀德幼,
另外如果無back up, 你有無信心可以考到比德小好的小學?
當然D人會話GH都唔係靚龍,
但當你只有15分, 校網又一般, GH可能係一個好選擇,
今年德幼已經比往年深, 當然可唔可以更上一層樓就要睇下家長背後發功,
GH就可能會有個框俾小朋友, 因為學校真係某程度要小朋友守紀律同埋服從的.
不過如果你女女係非常非常之好動, 活躍, 不停發問,
如小朋友本不屬乖巧型, 家長會有壓力常圈手冊.

hkkh 發表於 19-2-17 22:13
太好喇,我想問你其他點有咩唔同睇法? 同埋你最後讀左邊間?

如果重視幼稚園的學術程度,LH教得深d多d。如果想報讀的小學,入學考試以學術為主,LH會適合。
GHK淺好多,重點不在學術,重基本能力、自理、態度、待人接物。教得淺d慢d,但穩固。

我同囡兒都比較喜歡GHK,學校對小朋友有要求,但不嚴屬。學習偱序漸進,小朋友返學很開心。

vjcarcar 發表於 19-2-18 08:28
若你以直私為目標,我會好現實咁揀GH有升小backup vs LH冇。

如果你以津小為目標,GH如果有小學offer冇得 ...

謝謝你,我本來以為LH 考直私會好啲
‹ 上一主題|下一主題