用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 GCE 入本地大學
樓主: 東寶
go

GCE 入本地大學  

TKs comment

cyleungisgreat 發表於 19-8-10 04:18
倘若考生應考DSE,而且母語為中文,大學一般不會考慮GCE中文科代替DSE中文科成績。

你當大學「傻的嗎」? ...
糾正一下,本地學生非聯招學額係不受限制
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dicson30 發表於 19-8-9 17:47
唔建議咁做,好似只係到華語學生才可係報jupas用GCE / GCSE 代替DSE中文

你想入經NON JUPAS入U,就全部考 ...

不完全正確,係無係香港小學上足6年正規中文課程既NCS(可能本地學生都得)先可以唔考DSE中文
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Non jupas interview 是何時?

hkpapa852 發表於 19-10-5 13:04
不完全正確,係無係香港小學上足6年正規中文課程既NCS(可能本地學生都得)先可以唔考DSE中文
...

完全正確。

有個case : 攞住外國護照,香港出世,GCSE 中文A, 日文A, Chemistry 只有4,入讀HKU pharmacy.  

hkpapa852 發表於 19-10-5 13:04
...

所以 咪以為 HKU 收生高分,計埋呢d GCSE 中文A,有鬼用咩。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-10-11 09:40

完全正確。
咁佢GCE A Level考成點?
lmy

cherry媽咪 發表於 19-10-12 06:55
咁佢GCE A Level考成點?

呢位同學係考DSE.  
其實係一家四口子

咁即係佢用咗GCSE嘅中文再加DSE嘅其他科成績入是嗎?即係佢無報考DSE嘅中文?唔係質疑,只係想知
lmy

咁佢DSE又有沒有考到Chem呢?即係佢又考DSE,但唔報考中文,同時又報GCSE嘅中文、日文同chem,唔係好明點,請指教!
lmy

cherry媽咪 發表於 19-10-12 09:15
咁即係佢用咗GCSE嘅中文再加DSE嘅其他科成績入是嗎?即係佢無報考DSE嘅中文?唔係質疑,只係想知
...

有外國護照和 又或者小學時係學2ndlang 中文, 到考DSE 都可以用GCSE 中文成績報讀大學,而香港大學GCSE 中文A 係計7分。

cherry媽咪 發表於 19-10-12 09:20
咁佢DSE又有沒有考到Chem呢?即係佢又考DSE,但唔報考中文,同時又報GCSE嘅中文、日文同chem,唔係好明點, ...

呢位同學 當然有考DSE chemistry ,成績係 level 4. 再加 GCSE 中文 A,日文 A, 呢2科都 攞住 7x2 =14分,係咪 好好用呢。

如果HKU 計埋 DSE 中文 7分,咪可以拉高收生分數。
其實係一家四口子

cherry媽咪 發表於 19-10-12 09:20
咁佢DSE又有沒有考到Chem呢?即係佢又考DSE,但唔報考中文,同時又報GCSE嘅中文、日文同chem,唔係好明點, ...

應該係 :除了 中文係GCSE, 另外加一科日文,其他 英文,數學,通識和elective 都有考。

一家三口 發表於 19-10-11 09:40

完全正確。
Chem 4 讀 pharmacy, 讀落去辛唔辛苦呢? 唔明HKU收生咩準則。

October. 發表於 19-10-12 10:35
Chem 4 讀 pharmacy, 讀落去辛唔辛苦呢? 唔明HKU收生咩準則。

辛唔辛苦就唔知,只知 分數夠HKU 就考慮,唔理學生們邊科打邊科。

結論係:唔好以為HKU 收生分數好高(當然要case by case), 但事實係GCSE 中文 A 唔難攞,但計7分 就     

以我所知 中大 GCSE 中文計 5 分。

有錯請更正,大學討論吓。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-10-12 10:39
辛唔辛苦就唔知,只知 分數夠HKU 就考慮,唔理學生們邊科打邊科。

結論係:唔好以為HKU 收生分數好高(當 ...

GCSE中文A對香港人嚟講梗係唔難攞,但無乜幾多香港人合資格可以考DSE時,用GCSE中文代替DSE中文。

hkpapa852 發表於 19-10-12 10:43
GCSE中文A對香港人嚟講梗係唔難攞,但無乜幾多香港人合資格可以考DSE時,用GCSE中文代替DSE中文。
...

但都幾好係香港土生土長,只係攞住外國護照,就用GCSE 中文入HKU, 有時佢地d 中文仲叻過d 香港人架。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-10-12 10:39

結論係:唔好以為HKU 收生分數好高(當 ...
佢可能總分高。如果係DSE, 中文要取7分,真係好難攞。By common sense, 讀專科,理應睇重與嗰科有關聯既科目,呢個例子,Chem得4明顯偏低。

一家三口 發表於 19-10-12 10:45
但都幾好係香港土生土長,只係攞住外國護照,就用GCSE 中文入HKU, 有時佢地d 中文仲叻過d 香港人架。 :hap ...
好多人忽略咗或做唔到既條件:沒有係香港接受過6年正規中文教學

唔理你係真NCS定係攞住外國Passport既香港人,達唔到以上條件就無得用呢招

October. 發表於 19-10-12 10:50
佢可能總分高。如果係DSE, 中文要取7分,真係好難攞。By common sense, 讀專科,理應睇重與嗰科有關聯既科 ...

是呀!

所以大家咪以為HKU 收生好高分。

可能CU d 分數會堅d.  
其實係一家四口子