用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 數學比賽一問
go

數學比賽一問

請問各位有冇一些數學比賽值得推介,因為市面上實在太多。感謝各位

CeciliaYSY 發表於 19-2-16 18:41
請問各位有冇一些數學比賽值得推介,因為市面上實在太多。感謝各位
其實好睇你參加數學比賽既目的係嘜,如果純粹玩玩,咁任何一個初賽都得,反正唔駛錢。

王家爸爸 發表於 19-2-17 11:30
其實好睇你參加數學比賽既目的係嘜,如果純粹玩玩,咁任何一個初賽都得,反正唔駛錢。

...

比小朋友感受一,如果可以對升學有幫助更加好啦

CeciliaYSY 發表於 19-2-17 12:42
比小朋友感受一,如果可以對升學有幫助更加好啦
如果目的係俾小朋友感受一下,咁就是但一個初賽都得。
如果目的係希望對升學有幫助,咁就唔好花時間係比賽度,認真溫好本教科書更實際。

學校派了三個數學比賽的報名表,我女都有參加,亞太杯,大灣杯和華夏杯,免費報名,可以去玩下~

0030 發表於 19-2-18 10:37
學校派了三個數學比賽的報名表,我女都有參加,亞太杯,大灣杯和華夏杯,免費報名,可以去玩下~ ...

謝謝你

請問有時自行升中,有獎項會加分,是否任何既數學比賽都可加分呢?

babycute2009 發表於 19-2-21 09:04
請問有時自行升中,有獎項會加分,是否任何既數學比賽都可加分呢?

我今日同佢他媽咪傾計先知原來每間學校都特定有些佢地心儀既獎項,所以每間都各有不同。

CeciliaYSY 發表於 19-2-22 00:40
我今日同佢他媽咪傾計先知原來每間學校都特定有些佢地心儀既獎項,所以每間都各有不同。
...

正常黎講,有一定好過冇既,但都要睇返小朋友本身既興趣。我就好著重佢既品格成長多過學業,所以我都唔會玩晒。

babycute2009 發表於 19-2-21 09:04
唔好期望自行升中,有數學獎項會直接有分加,反而面試時,如果小朋友可以表現出好享受參與數學比賽,更加可以令老師有好啲既印象。

回覆樓主:

免費既,華夏盃、港澳盃,但呢兩個比賽,初賽免費,之後全部要收錢,而初賽D獎分豬肉(學校老講過,有學生15分鐘後唔舒服,都有三等獎),所以有學校已經話唔使交成績上去

另一個免費既比賽係奧校搞的,認受性相對較高

至於收費比賽,多元智能盃算係較有認受性,我見拔萃、喇沙、聖方濟各果D都有派人去比賽
(我見今年有比賽機構用一個同佢地相似既名搞)

奧校上年開始已經變成收費比賽了, 雖則收費, 但都唔會好似華夏港澳玩過三關, 感覺冇咁差. 我亦認同多元智能盃在收費比賽來說都算ok.

我覺得下列的小學比賽較有認受性, 注意多數都係免費或很低收費的:
香港小學數學精英選拔賽 (保良局)
全港小學數學比賽 (教協)
全港小學數學比賽 (理大)
全港小學數學挑戰賽 (香港天主教教區學校聯會)
華羅庚金盃
香港數學創意解難比賽 (教育局)

王家爸爸    發表於 19-5-9 10:00

jumphigh 發表於 19-3-21 13:09
你講嗰啲好似全部都係由學校揀人去
冇計, 有認受性嘅嘢都多數只受學校報名, 私辦的比賽多d人來賺多d, 又要驚比學校filter走, 所以一定有齊學校/個人報名.
華羅庚今年小學高年組開始試行接受個人報名, 看情況可能會逐步全面開放. 另外保良局那比賽也接受個人報名, 算是異數.

You can try this one

http://www.worldclassarena.hk/

Australia Mathematics Competition (AMC) 不過就黎截止報名

www.hkymc.com 全港青少年數學挑戰賽

搞得幾成功!我今年都會比囝囝囡囡參加!

5 月 16 日截止