用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才將來IB課程
go

優才將來IB課程

唔知會否分薄DSE資源,令成績下降?

marcowong96 發表於 19-2-16 14:04

就學生而言,多條出路總是好的,即使前20名讀IB,唔考DSE,對其他學生DSE成績毫無影響,只是與學校統計數字有關.
但要注意,學校是想學生讀IB出國,而非本地大學.

在統計數字上,一定會,因為在優才選讀IB是有基本要求,成績比較差的學生無法符合要求,結果只能修讀DSE。假設最低的30%未能符合要求,在其餘70%的學生內,平均地有30%的選讀IB,最終在DSE成績統計,因為流失了Top 70%中的30%,全校平均成績一定會下降。

提外話,成績好壞主要取決於學生質素。按今年的觀察,未見Top 20%的學生一窩蜂選擇IB,選擇DSE或IB相當平均。

marcowong96 發表於 19-2-16 14:04

樓主的假設性問題言之過早, 才剛開始, 等幾屆成績出了先。

Sing13 發表於 19-2-17 00:20

就學生而言,多條出路總是好的,即使前20名讀IB,唔考DSE,對 ...

dse也可出國,有什麼分別?除非優才在第二語文提供法語西班牙語之類外語,否則ib都要考中文,可能必要chi as the first language, 所以唔明考ib為出國

assado 發表於 19-2-17 07:21

樓主的假設性問題言之過早, 才剛開始, 等幾屆成績出了先。

因為擔心如撰擇了, 變成似真道,IB强,DSE弱,因本身無.打算出國讀。

marcowong96 發表於 19-2-17 08:18
因為擔心如撰擇了, 變成似真道,IB强,DSE弱,因本身無.打算出國讀。

如果有擔心, 其實有好多其他考DSE 學校可以選擇, 吾一定 logos / gt。

poonseelai 發表於 19-2-17 08:03
dse也可出國,有什麼分別?除非優才在第二語文提供法語西班牙語之類外語,否則ib都要考中文,可能必要chi  ...

選 IB 為逃避考中文未必有好處。

Sing13 發表於 19-2-17 00:20

就學生而言,多條出路總是好的,即使前20名讀IB,唔考DSE,對 ...

事實上唔少學生讀IB,經non-jupas 入本地u

iamderek 發表於 19-2-17 00:55
在統計數字上,一定會,因為在優才選讀IB是有基本要求,成績比較差的學生無法符合要求,結果只能修讀DSE。 ...

剛看過提供ib科目,應適合數理和中文強學生,中文只提供first language, 末必個個啱

assado 發表於 19-2-17 08:44
如果有擔心, 其實有好多其他考DSE 學校可以選擇, 吾一定 logos / gt。

delete

marcowong96 發表於 19-2-17 09:28
只擔心優才將來變成真道2.0

將來優才會否额外投入資源for IB課程,達致DSE, IB, 共平,亦是選擇與否的關鍵

marcowong96 發表於 19-2-17 09:28

delete

都冇人逼你要讀 logos / gt
你自己又delete 埋 message 添。

assado 發表於 19-2-17 09:37

都冇人逼你要讀 logos / gt 。

當然,謝謝

poonseelai 發表於 19-2-17 08:03
dse也可出國,有什麼分別?除非優才在第二語文提供法語西班牙語之類外語,否則ib都要考中文,可能必要chi  ...
my interpretation: 學生唔應該為避開中文而選ib, not 想出國才選ib

MrBeast 發表於 19-2-17 09:39
my interpretation: 學生唔應該為避開中文而選ib, not 想出國才選ib

所以唔係好明,2年後如有ib學生報本地大學,學校会唔俾predicted grade, 唔比reference letter?

poonseelai 發表於 19-2-17 09:45
所以唔係好明,2年後如有ib學生報本地大學,學校会唔俾predicted grade, 唔比reference letter?
...
我諗唔會咁做,純估大多會在收唔收入ib 時決定。
ek 好幾年前已有會員對ib or not ib 有很深入的分析,雖然資料可能a bit out date ,應該還是不錯的參考material

MrBeast 發表於 19-2-17 09:51
我諗唔會咁做,純估大多會在收唔收入ib 時決定。
ek 好幾年前已有會員對ib or not ib 有很深入的分析,雖然 ...

我纯講笑啫。學生多一個選擇當然係好事,問題是為那一批學生提供多一個選擇。最初加入ib可能因dse新,高中流失學生去外國,但直資考非dse人數有上限,漸漸ib好似变了為成績較好學生提供多個選擇。亦有學校加入A level, 如中文科对學生係挑戰,或學生偏文科或偏理科,A level会係一個較好選擇。為出國而加入ib, 我真的唔明。

poonseelai 發表於 19-2-17 11:46
我纯講笑啫。學生多一個選擇當然係好事,問題是為那一批學生提供多一個選擇。最初加入ib可能因dse新,高中 ...
事實上,我有fd 在直g,target 出國也沒有選ib

MrBeast 發表於 19-2-17 11:51
事實上,我有fd 在直g,target 出國也沒有選ib

蔡继有只有ib, 每年一半人留港,ib同出國真的無關