用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才將來IB課程
樓主: marcowong96
go

優才將來IB課程 [複製鏈接]

poonseelai 發表於 19-2-17 11:57
蔡继有只有ib, 每年一半人留港,ib同出國真的無關

他們的家長, 相信大都兩手準備, 本地吾得就外地。

assado 發表於 19-2-17 12:01

他們的家長, 相信大都兩手準備, 本地吾得就外地。

係香港選非dse, 無論係ib定A level, 都要有兩手準備。

poonseelai 發表於 19-2-17 11:46
我纯講笑啫。學生多一個選擇當然係好事,問題是為那一批學生提供多一個選擇。最初加入ib可能因dse新,高中 ...

選自己明, 行得通又合自己的途徑就可以了。

poonseelai 發表於 19-2-17 12:05
係香港選非dse, 無論係ib定A level, 都要有兩手準備。

agree, 簡單講, 即預備1.5M港幣在手

lovebb2 發表於 19-2-17 13:25
agree, 簡單講, 即預備1.5M港幣在手

英國ok, 去美國唔夠錢喎

英國和美國費用一些般不是相差太遠

marcowong96 發表於 19-2-17 08:18
因為擔心如撰擇了, 變成似真道,IB强,DSE弱,因本身無.打算出國讀。
咁GT有呈分, 到高小時都唔放心咪試吓升中走去其它學校囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

marcowong96 發表於 19-2-17 08:18
因為擔心如撰擇了, 變成似真道,IB强,DSE弱,因本身無.打算出國讀。
咁要research 下是因為學校放資源在ib or 學生質素,if the latter, 咁本身能力高ib or dse 成績都會ok.

其實我奇怪既係如沒攪錯GT 應該是TKO 四直資中成績最好?
同其他外區直資龍校比又唔算太差
但我又唔覺得D人特別追棒
是我錯覺, 定係因為家長堂令好多家長選左其他?

poonseelai 發表於 19-2-17 09:13
剛看過提供ib科目,應適合數理和中文學生,中文只提供first language, 末必個個啱
...
點解會有這個睇法,願聞其詳。我一直以為數理強應該讀DSE純理

Sing13 發表於 19-2-17 00:20

就學生而言,多條出路總是好的,即使前20名讀IB,唔考DSE,對 ...
IB 並非較 DSE 容易應付係事實。但是否一定海外升學更合適則有似乎預設左個框框

iamderek 發表於 19-2-19 10:34
點解會有這個睇法,願聞其詳。我一直以為數理強應該讀DSE純理
GT IBDP subject offer:
http://www.gtcollege.edu.hk/subjects-offered.html

Cat 1: 中/英Lang A, 不過有HL/SL
Cat 2: 只有英Lang B (有HL/SL)
Cat 3: Econ/Geo
Cat 4: Phy/Chem/Bio
Cat 5: Maths
Cat 6: Music/VA (可用1科Cat 3/4 科目取代)

相信不少人唔考慮Cat 6個兩科, 變相多數選Cat 4既理科

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iamderek 發表於 19-2-19 10:34

dse and ib考試模式有規定,dse: core + electives, electives 可選全理,但中英通識係文科; ib: 必須兩種語文,最少一文一理科,另core 部分 theory of knowledge and extended essay 又係寫寫寫; 只有A level 可選3 or 4 科纯文或纯理
‹ 上一主題|下一主題