用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 會否放棄傳統名校而揀陳守仁呢?
go

會否放棄傳統名校而揀陳守仁呢? [複製鏈接]

陳守仁應該很好,我一向對她印象很好, 但女兒有傳統名校/神校的offer,放棄它選陳守仁是否一個好選擇? 有沒有過來人可以分享呢?
   12    0    0    0

KingKing238 發表於 19-2-15 22:58
陳守仁應該很好,我一向對她印象很好, 但女兒有傳統名校/神校的offer,放棄它選陳守仁是否一個好選擇? 有 ...

可以講有邊間神校Offer嗎?

AV1S 發表於 19-2-18 20:44
可以講有邊間神校Offer嗎?

協恩同女拔。  女兒好似不喜女拔(面試後問佢)

KingKing238 發表於 19-2-20 13:20

恭喜,囡囡好勁,有神校Offer

KingKing238 發表於 19-2-20 13:20

相信絕大部份人會選擇女拔

AV1S 發表於 19-2-20 17:36
相信絕大部份人會選擇女拔

為什麼呢? 我真係諗緊入陳守仁,一來平,都係英小,唔谷但派位成績好。  唔知其英文水準可否無縫接軌到國際學校呢?

KingKing238 發表於 19-2-25 22:40
為什麼呢? 我真係諗緊入陳守仁,一來平,都係英小,唔谷但派位成績好。  唔知其英文水準可否無縫接軌到國 ...

女拔是100%直升的,你願意放棄?真的要很大勇氣

為什麼呢? 我真係諗緊入陳守仁,一來平,都係英小,唔谷但派位成績好。  唔知其英文水準可否無縫接軌到國 ...

協恩小學是津校,勁谷,中小,不能一起比較,因學生來源已經有分別了

button822 發表於 19-2-26 12:31
女拔是100%直升的,你願意放棄?真的要很大勇氣

就係個女有小小保留,老婆又怕佢入女拔將來太囂張,因佢本身己有小小囂。

但我就心大心細,先至問問大家意見,多謝閣位

KingKing238 發表於 19-2-28 12:17
就係個女有小小保留,老婆又怕佢入女拔將來太囂張,因佢本身己有小小囂。

但我就心大心細,先至問問大家 ...

你有offer嗎?
我都好肯定如果你追嚴格紀律,絕對服從,協恩或Dgjs 會較適合。但如果追求創意,學生獨立個性,多姿多彩學習元素,TSL 就會比到你。它們是完全不同的類型,視乎你個小朋友適合哪種學校。

不過,TSL 冇中學直升,如果你緊張升中成績,你好自動會谷小朋友,唔係學校谷你小朋友,情況似你揀協恩小學一樣。坦白,所有直資學生入學已有水平,要名列前矛是真的不容易,如果只覺得維持band 1水平已足夠,咁TSL 肯定不會太大壓力了。

回覆樓主

剛check, 有offer了。  多謝你的意見,會再細想,感謝 (emoji)

小女讀了一年,TSL的英文是很好,相信要接軌國際學校不難,DGJS也是一間很好的小學,我感覺也是很自由的一間學校,我也很喜歡!其實我覺得tsl和dgjs有點相似,只是是男女校和女校、有龍和沒龍的分別,不過tsl感覺和諧些,平易近人些,兩間的小朋友都好叻!你再想清楚呢^_^

KingKing238 發表於 19-2-28 15:19
剛check, 有offer了。  多謝你的意見,會再細想,感謝 (emoji)

小女都有呢兩間offer。經過考慮後,會放tsl, 揀dg

回覆 KingKing238 的帖子

你女好叻呀, 請問邊間幼稚園?
有上面試班嗎, 學緊咩? 可否分享一下
真心求教, 謝謝

Nomos 發表於 19-3-18 11:47
回覆 KingKing238 的帖子

你女好叻呀, 請問邊間幼稚園?

上個幾堂,但覺得無乜用,中途停左。 自己訓練去presentation. 個人經驗係最緊要令佢唔好緊張,抱着愉快心情去in. 令佢覺得係去玩同表演。

KingKing238 發表於 19-3-20 06:29
上個幾堂,但覺得無乜用,中途停左。 自己訓練去presentation. 個人經驗係最緊要令佢唔好緊張,抱着愉快心 ...

谢謝,你小朋友真的好叻
請問你小孩有什麼特質,in陳守仁及女拔有咩要留意,求分享,萬分感謝

Nomos 發表於 19-3-20 11:10
谢謝,你小朋友真的好叻
請問你小孩有什麼特質,in陳守仁及女拔有咩要留意,求分享,萬分感謝
...

佢自信心好強,鐘意贏,所以可以自我推動求進步,語言能力都算強(老師話)。 陳守仁面試:學校會令小朋友好開心好投入,如果你小朋友語文能力強加外向應該頗有機會。 女拔呢,我想她要語言能力強,能合群,外向及主動的女仔。 個人覺得佢想培養一d有領袖特質的學生。

KingKing238 發表於 19-3-21 14:08
佢自信心好強,鐘意贏,所以可以自我推動求進步,語言能力都算強(老師話)。 陳守仁面試:學校會令小朋友 ...

謝謝你

可放心,5、6年級已有一些學生考到國際學校year 7.

smellycat 發表於 19-3-23 23:14
可放心,5、6年級已有一些學生考到國際學校year 7.

五年級己考到year 7? 跳級?
‹ 上一主題|下一主題