用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 課程淺奪A易 DSE日語(日文) 考大學成救星 ...
樓主: 小時了了
go

課程淺奪A易 DSE日語(日文) 考大學成救星  

我女係網搵咗考n3卷試做,佢話做完合格。我估有N3

happylogin 發表於 20-1-28 20:35
佢仲有中史+basf,呢2科佢有信心4以上,所以決定drop經濟用多D時間溫呢2科
...

請問你女邊度學日文?
有冇私人補?

amj 發表於 21-1-31 10:42
請問你女邊度學日文?
有冇私人補?

培正,沒私補㗎。

happylogin 發表於 21-1-31 17:09
培正,沒私補㗎。

中四オ開始??

amj 發表於 21-1-31 17:16
中四オ開始??

happylogin 發表於 21-2-1 15:25

thx

N3 N4 好似唔太難wo真係 鐘意日本野嘅人一定好易上手

happylogin 發表於 21-1-8 21:48
我女係網搵咗考n3卷試做,佢話做完合格。我估有N3

小朋友中四先開始,請問一星期上多少時數?
我囡升中二暑假開始出面上,因為疫情,今年改了私補,用 大家的x 日文書,正常上堂約年半一個N,我仲覺得好吾夠時間,我預計F.4完就完N3, F.5 就用半年操DSE paper。
所以F.4 先學,点樣可以趕得切去考?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-2-3 11:08
我囡升中二暑假開始出面上,因為疫情,今年改了私補,用 大家的 ...

中四開始經學校報讀,每星期上一次3小時,中四約50堂150小時。
中五就34堂102小時。
但咁啱我哋中五中六時有社會活動同疫情,最後總上堂時都應該有出入。中五後段有啲係上zoom添。

但都夠應付DSE日文考試。

chunheibaby 發表於 21-2-3 12:38
中四開始經學校報讀,每星期上一次3小時,中四約50堂150小時。
中五就34堂102小時。
但咁啱我哋中五中六時 ...

多謝資訊
如果除開兩年,都算好快
正常起出面,真係要三四年

zitaeric 發表於 21-2-3 11:08
我囡升中二暑假開始出面上,因為疫情,今年改了私補,用 大家的 ...

中四星期六3小時,中間15分鐘休息,中五下學期星期六及日各3小時,中六只係上一個月堂就完,準備考DSE。

培正讀必須要由學校幫你報讀,因為要由學校報考dse及由學校幫你報資助,基本上學費全免。

我女中三暑假前係培正攞曬資料,然後同學校講叫學校幫申請。一升上中四就可以開始讀

回覆樓主:

吾該 happylogin, 培正有冇叫同學去考檢定試

王國會長

Amychannn 發表於 21-1-7 11:39
其實DSE日文大概係N幾level ?有冇N3?

我囡話約 N2-3

zitaeric 發表於 21-2-5 21:57
吾該 happylogin, 培正有冇叫同學去考檢定試

冇呀

回覆樓主:

請問可否
F.5 以自收生身份先考DSE日文,大學会否接受埋這F.5 考成績?

zitaeric 發表於 21-2-8 21:47
請問可否
F.5 以自收生身份先考DSE日文,大學会否接受埋這F.5 考成績?

想S5 以自修生身份考DSE 科目,以我所知有以下方法:

方法一:學生直接向考評局申請
但學生必須要符合考評局呢個網站列出嘅要求https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/admin/exam_reg_fee/exam_registration/private_candidates/entry_qualifications/,考評局先至會批準學生考,否則,通常考評考唔會批

(1)但凡符合下列條件中其中一項者,均可以自修生身分報考2021年香港中學文憑考試:
(a)曾應考香港中學文憑考試,或相等考試,或
(b)以本考試年分之一月一日計算,已足十九歲,或
(c)非修讀香港中學文憑考試課程,但於考試前一年已修畢或正在修讀等同中六之課程。

(2)具備其他資格或情況特別之人士如擬報考,考評局將按個別情況予以考慮。曾應考其他公開考試之人士須證明其於擬報考的相同科目已達至適當的程度,或需由其就讀學校提供證明文件(如適用)。在一般情況下,考評局不會考慮現正修讀香港中學文憑考試課程人士的申請,特殊個案則會個別處理。在此規則下的申請,必須於截止報名日期前向秘書長書面提出申請。

方法二:學生經自己讀緊嘅日校S5時報名
呢個方法,你可以問吓你孩子學校俾唔俾咁樣報名。以我孩子學校為例,較早前我同學校商量俾我孩子F5時經學校報名考DSE M1(因為報考加拿大大學需要),學校唔批準,報考DSE 必須要S6才可報

方法三:學生經日文語言學校/中心
呢個方法,你要逐間日文語言學校/中心問,揾到間可以经佢報考DSE

小時了了 發表於 21-2-10 21:44
想S5 以自修生身份考DSE 科目,以我所知有以下方法:

方法一:學生直接向考評局申請

好清楚,吾該了了。方法一,二,一定行吾通,等我再去睇吓方法三先  

zitaeric 發表於 21-2-10 21:52
好清楚,吾該了了。方法一,二,一定行吾通,等我再去睇吓方法三先  
...

你有辦法解决到S5以自修生身份考DSE 日文後才諗大學嗰邊,最壞情况DSE 成績combine certificate (combine 2 年成績),但,有無咁樣需要呢?

你要去大學網站或打電話問,combine certificate 會唔會down grade DSE 分數

回覆樓主:

謝謝意見

回覆樓主:

看到这篇真是好有啓發

計劃每週在家教孩子們學習日文基礎了。

N1水平正好可以發揮一下, 來香港后不做翻譯很多年,都有點退步了。

如果有馬鞍山附近的小朋友可以一起 我家娃5歲和9歲