用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 14歲才開始學拉小提琴,是否太遲?
go

[音樂] 14歲才開始學拉小提琴,是否太遲? [複製鏈接]

大女同我講話想學拉小提琴,
請問各位家長及專家,成14歲才開始學拉小題琴,是否太遲?
請多多指教
   0    0    0    0

回覆樓主

樓主擔心的太遲是否要在某年紀前達到某一水平?

女兒才14歲 (14歲!)她的人生裡沒有什麼叫太遲。

有心不怕遲,最重要是她真的有興趣,而這個興趣會一直陪伴她。

vanlam8 發表於 19-2-15 16:51
請多多指教

如果係小朋友自發性有興趣,可以比佢試下。有心唔怕遲既

請多多指教

想做professional就遲(有幾多個會),為興趣一般考級就絕對不遲

有冇學其他樂器/鋼琴? 有音樂底子?

同意,想做professional就遲,小提琴講求的小肌肉訓練,大個比較難訓練得好,但為興趣考級唔會遲
將軍澳有個小提琴老師標榜自己20歲先學琴,拉成點就見人見智啦

請多多指教

囡囡會否考慮聲樂、
14歲再大一點才開始是沒問題的、可能給她有更大的滿足感、或許將來可以上望更高更高.....
當然先找一位可以的老師看一看是最好的事!
明白學甚麽最終是選擇和要求、幫幫孩子是我們做父母最希望做到的事!

好多謝各位寶貴意見
佢見D同學仔個個都有學兩種樂器, 怕唔夠應付將來考試, 所以先至要求
佢自己本身仲意Art, 但Art係香港好似對將來考大學無咩用.

vanlam8 發表於 19-2-18 14:06
好多謝各位寶貴意見
佢見D同學仔個個都有學兩種樂器, 怕唔夠應付將來考試, 所以先至要求
佢自己 ...

為應付考試不如揀易D的,例如吹奏,小提琴難學的,又易走音

好多謝各位寶貴意見
佢自己 ...

14歲,應該中三了,還有半年升高中,高中不會考音樂吧

如果為中三的考試,半年內怎可以學到應付考試呢?

好多謝各位寶貴意見
佢自己 ...
八卦想問下, 為應付將來甚麼考試?

好多謝各位寶貴意見
佢自己 ...
如果想學小提琴去應付將來考試(會更有優勢?), 咁小提琴唔係一個好嘅選擇,因為小提琴係其中一種最難學嘅樂器,反而長笛或單簧管會比較容易。

好多謝各位寶貴意見
佢自己 ...
請問要應付什麼考試?
你又認為大學讀咩科要樣樣針對住呢樣去學?
其實小孩有恆心去發展自己興趣好重要,學畫畫也可以好傑出,
喺大學讀乜亦同以後長大做咩工作未必有直接關係,unless要有professional knowledge & qualifications嗰d.
學樂器方面,我中學時有同學中五才學小提琴,兩年內已應付得到Grade6考試 (佢本身有其他樂器音樂底),亦有同事做野之後才開始學鋼琴。所以唔會遲呀。

回覆樓主

絕對唔遲。我有一位同事,本身沒有玩開音樂,陪仔仔一齊學,進度超快

請多多指教

音樂冇分年齡和期限
佢有興趣俾佢一試又何妨?

jellomama 發表於 19-2-20 23:53
如果想學小提琴去應付將來考試(會更有優勢?), 咁小提琴唔係一個好嘅選擇,因為小提琴係其中一種最難學嘅 ...
單簧管係管樂之中最難吹之一, 首先要吹響已經唔易, 另外指法混亂多變, 學到8級都仲可以發現新指法
長笛比較容易係冇錯

對於樓主嘅問題, 我想講, 學音樂係因為自己鐘意, 如果要用音樂黎成就其他野真係大錯特錯, 不如俾心機溫書

好老實, 我覺得溫到有5**應該比考到個有用嘅器樂級別容易

阿仔有兩個演奏級, 考試係連續演奏半個鐘, 成百頁嘅譜係要背晒入腦, 我真心佩服
‹ 上一主題|下一主題