用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.

回覆 hfnyd 的帖子

Hong Kong preschxxl? 學校管理層同行政極差,你查下佢哋早兩三年摺咗幾多分校,又亂點鴛鴦咁游說d在讀學生轉分校。成日賴業主無良,分明係管理不善。
利申:曾有offer,當年受影響人士之一。

Catnat 發表於 19-2-15 20:55

Hong Kong preschxxl? 學校管理層同行政極差,你查下佢哋早兩三年摺咗幾多分校,又亂點 ...

九龍塘果間,同沙田嘅好多年前已無關係。

Sc for sure

回覆樓主

SC la

hfnyd 發表於 19-2-15 15:33
實在好怕落錯決定.
對 HKPS的學術語境滿意, 亦看得出現任校長努力提升學校課程, 實而不華, 唯行政一般, 名 ...

樂基,實而不華真係好同意!你小朋友如果能力係中上的話,去到k2會發現英文同普通話都好好!至少我小朋友係!

唯一conccern係,有質數同學都好可能向外闖或者去LH... 至於SC我無小朋友讀過,俾唔到意見。但SC k2好似share net? 而且英粵班的話就會一直英粵,不似樂基咁k2會轉英普

你句不只是Sc for sure真係好正,完全無人理你

實在好怕落錯決定.
對 HKPS的學術語境滿意, 亦看得出現任校長努力提升學校課程, 實而不華, 唯行政一般, 名 ...

如果你諗住沙田升小,一定係樂基。要出去闖考直私就SC啦…小朋友去年pn讀hkps,真心覺得好,如果唔係考到龍,唔會走。老實比較下我鍾意hkps多過現在讀緊既龍,小朋友學到較多,老師亦兼顧小朋友較多。

SC未讀過比較唔到,但俾我揀一定hkps for sure

可否share 下幾間樂基到底邊間同邊間先有關係?舊年又見到有間樂基(碧濤)話要停辦?

https://www.hk01.com/社會新聞/188251/沙田碧濤樂基幼稚園不獲續租-將於2020年7月停辦

HKPS 以前好勁!沒落了

Catnat 發表於 19-2-18 22:44

可否share 下幾間樂基到底邊間同邊間先有關係?舊年又見到有間樂基(碧濤)話要停辦?

咁多新聞,我不會考慮HKPS

SC for sure

Hkps(kln tong) 2017年3月底出信比家長,話7月就要停辦,你想像下成300個在讀學生嘅家長幾咁徬徨?當時SC雖然並非任何姐妹學校,4月中就開咗個special interview 比班Hkps學生。SC呢d咪係有應變力、行動力,管理層能夠迅速制定決策,係一間有生命力嘅老牌學校。

回覆 Catnat 的帖子

所以HKPS吾可以稱得上名幼

回覆樓主:

HKPS 行政管理真係好差。

而家旗下 harts 同 pods 都唔好,又貴

HKPS, 你指 沙田 定 九龍塘?

回覆樓主

Hkps唔覺得係名幼
執下一間又一間,唔會揀

HKPS(Kowloon Tong)2017 年執笠時,樂基(Ascot & Pictorial碧濤)仲喺校網度公告,話「由於現時學額已滿,如有學位空缺將會優先處理原屬本校候補名單之學生。」㖭。割席割得好快㗎。

回覆樓主:

一間學校要搞到執笠
需要慎重考慮

.

我曾是HKPS Pictorial 用家,碧濤校舍要停辨是因為華懋決定把校舍賣盤,當學校收到華懋通知,很快便開家長會議告訴家長安排,學校對未來新業主的方向亦不能確定,為減低小朋友影響,基本上,學校很快決定在校未畢業學生2020年後全數由Ascot 校舍接收,所以Ascot 校舍會有限度收新生,一切以在讀生為先。

有時聽到學校停辦,外界都會猜測原因,但外在因素影響確實是學校不能控制,他們立刻採取適當行動减少對學生影響,這一點我們作為家長已經非常欣賞。

回覆 Anjen1226 的帖子

可否分享下Ascot 校舍是否自置物業,或者租約情況如何?

相較之下,LH呢幾年冒起得咁快,分校一間接一間咁開,又冇乜租務問題喎,唔知佢哋管理層有咩心得呢。

至於St Catherine 同九龍塘好幾間老牌名幼都係自置物業,自然較少受經濟外圍因素影響啦