用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學概念差
樓主: me2013
go

數學概念差   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-2-25 11:10
我又咁講勒,用繁體字,筆劃多,默書成績差左,咁如果簡體字,筆劃少左,咁默書成績應該會普遍提高.

完全冇辦法 ...
唔係!
係因為教直式, 老師無教清楚借位進位既意義, 而且借位概念係有誤導!

如果明白份數係咩意義, 唔會1/3 - 1/6 變大左...

轉答1/3 更加係個細路唔經大腦!

ar_mak 發表於 19-2-25 11:10
我又咁講勒,用繁體字,筆劃多,默書成績差左,咁如果簡體字,筆劃少左,咁默書成績應該會普遍提高.

完全冇辦法 ...

你除左搵笑點外, 似乎無睇清人地寫既野去回應...

你既比喻, 亦唔係咁啦更...

retriever 發表於 19-2-25 10:43
在我看, 1/3-1/6 答出1/2 係CONCEPT 唔清, 亦有如版友覺得係題型唔熟...

我意思係既使初步明白到CONCEPT,都唔等于會識做題會高分(我知道有人係唔介意分數的,但現實係本地學制就要計分)。個個孩子CASE唔同,你講話1/3-1/6 答出1/2係CONCEPT唔清,呢類最初步、簡單既份數加減都做錯或唔識,即係孩子上堂都聽不明白老時講乜。

October. 發表於 19-2-25 11:24
我意思係既使初步明白到CONCEPT,都唔等于會識做題會高分(我知道有人係唔介意分數的,但現實係本地學制就 ...

可能係, 亦可能係"是是但但"

我講1/3-/16 呢個例子, 唔係講算術計錯, 係知道數量概念, 知道減數係物, 會眼見唔對路!

原因, 係教學上教操作, 做多會快會熟!

明白概念, 你會有另一個方法去計算, 因為有另一個方法, 可以CHECK 到, 有時甚至好顯眼!

retriever 發表於 19-2-25 09:55
有雒講法: 津小有聯繫/直屬, 但又唔係昇哂, 家長間競爭心強, 愈高年級愈收收埋埋...

除了聯繫,冇中學的小學都有,始終名次定banding,就算龍校相對少競爭,都會有些人會係咁。若言未遇到,只是時晨未到

老老實實, 我唔係咁鍾意"題型" 呢種講法, 不過我尊重你既選擇.
若果學生做得多察覺到個pattern, 我又唔覺係大問題,但若是被迫死記,就唔好la.
今年我都開始灌輸一些以common sense to chk 答案的理念,暫時,都是我有我講,佢有佢錯

老老實實, 我唔係咁鍾意"題型" 呢種講法, 不過我尊重你既選擇.

同意做得多題型唔會清concept, 反而對d唔想用腦o既學生會「慣性」靠分類題型、搵key words, 不加思索就去做。
做得多只係加快運算速度。

MrBeast 發表於 19-2-25 12:02
若果學生做得多察覺到個pattern, 我又唔覺係大問題,但若是被迫死記,就唔好la.
今年我都開始灌輸一些以com ...

咁要視乎係學生自己「悟」出個pattern, 定係家長/補習老師講個pattern俾佢自己去搵, 後者會慣性「配對」, 好多人學數或者英文學tense都係咁樣「配對」答案。

ar_mak 發表於 19-2-25 00:35
你個女第日會用數學同你講 ;

我上月交了家用0元,今個月再交家用0元,兩月合共交了0元. 因為"0"不是什麼都沒 ...

因為MNIF唔解釋,我膽粗粗解釋一下,0+0=0上,我會用"值"與"量"來理解,第一個零是"値",第二個零是量。零是有存在值,但沒有量,負一與正一之間存在兩個整數位,若零是不存在,那麼負一和正一之間是什麼一個整數?不可能是"1"吧,所以第一個"沒有東西"是"值";第二個"零"是量,有方向(所以與vector有關),是實在存在一些東西。
所以你知道我怎樣回答她:"你係有俾家用,不過是沒有錢到我手","家用"是名詞,然後用"幾多錢"來表達"家用"的重要。

retriever 發表於 19-2-25 08:41

其實,你不覺得正係叫“乘數”,“被乘數”,“除數”, ...

阿女學校未教除數,"乘"和"被乘"可能因為答案一樣而對兩者位置不執著,但除算必須小心。
日後,我當然會使用生活上一些具體例子,例如一起分公仔,分食物等,始終形象化能幫助小朋友理解無實體的概念。

Elenalan 發表於 19-2-25 12:52
咁要視乎係學生自己「悟」出個pattern, 定係家長/補習老師講個pattern俾佢自己去搵, 後者會慣性「配對」,  ...
我明你講乜,人類懂得將自己知識和經驗傳給下一代是成功因素之一,所以父母老師啟發下我又覺得ok.  我老豆就從來唔教我,全部都要我自己去discover,有好有唔好

Cheeselover 發表於 19-2-25 12:57
因為MNIF唔解釋,我膽粗粗解釋一下,0+0=0上,我會用"值"與"量"來理解,第一個零是"値",第二個零是 ...
咁復雜,我都是中意淺入淺出

係咪你隨口問,佢咪隨口答,我不會隨口問阿女學術上的東西,因為她要凖備,告訴她準備好腦子。概念正確與做多少題目是兩回事,前者是方向,後者是速度,前者可以提高應對題目速度,後者亦可強化前者的認知,我會重前者,"知其然而不知其所以然"是大問題,你不能斷言說看盡世間問題。

MrBeast 發表於 19-2-25 13:12
咁復雜,我都是中意淺入淺出

我都認為好複雜!

retriever 發表於 19-2-25 13:29
我都認為好複雜!
我又想問下大家,作為老師,能將複習問題用好簡單易明去解釋叻d,還是將一些簡單的理念講到好複習叻d?

‹ 上一主題|下一主題