用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學概念差
樓主: me2013
go

數學概念差   [複製鏈接]

Cheeselover 發表於 19-2-25 00:05
我猜我個女不會問0+0=0,她頭腦簡單,心中咕嚕咕嚕想:沒有東西加上沒有東西,好自然是0,雖然箇中意義就 ...

你呢個問題,某部份係符號化既例子。

你可以試咁講,一盒子再加一個盒子,但兩個盒子,都是空的,沒有糖!

Cheeselover 發表於 19-2-24 22:18
你猜抄電話薄有無用?我真係想試吓這一招。有些人建議過很多方法,但好似我女兒,她肯定不是專注力不足, ...

我仔記年份都好勁架,仲有細時記國旗都記到七成...無關係喎

Cheeselover 發表於 19-2-23 22:41
若純從結果考慮,兩者是沒有分別,但乘數另一孿生兄弟-除數,問題便出現,乘和除是不能分割,除數和被除數 ...

其實,你不覺得正係叫“乘數”,“被乘數”,“除數”,“被除數”細路才易亂嗎?

明白除數係被分,或分幾份,有生活化意義,細路才不會亂。

明白A+B=B+A;AXB=BXA 亦重要。

譬如: 2+77+88+3=;或8X4X35X5X6X25,這最簡單的奧數題,或較TRICKY 的數學題,明白COMMUTATIVE 特性,才會明白為何可互掉速算。。。

MrBeast    發表於 19-2-25 08:43

ar_mak 發表於 19-2-24 18:58
其實能夠提出問題,就係學習既最高層次,唔係話去追求標準答案,睇下你岩定我錯,而係產生討論.

(1)小朋友問, ...

有個乘數表處境題,我在壇內提過幾次,無人睬我,可能因為幫唔到細路攞分。

兩位細路考小面試背乘數表,第一位背得好爽快,但背到7,7,49 之後唔記,企左係度;第二位根本無背過7位乘法,佢肋肋卡卡,7,1如7,7,2。。。慢慢加上去。。。

你認為邊個叻D,又認為小學會收邊位?

Elenalan 發表於 19-2-24 20:44
我贊成小組學習,唔好用自私或蝕底嘅方向去諗,教到人果可能先係最大得益者,因為每一次教人都可重溫一次 ...

小一已有STUDY GROUP? 嘩,先進單位!

你哋小學係咪有聯繫或直屬小學?

小學家長間會有競爭感,幼稚園槍口向外,應會純粹D。

我哋熟既係小一及K1 家長,其他人都係大同小異情況。

retriever 發表於 19-2-25 09:02

其實所謂study group只係求其一個名用來解釋俾人聽,你當係同齡朋友仔來屋企一齊做功課睇書睇電視玩,幫人託管下細路,我細個住屋村都係咁架啦。我個係獨女,我經常都製造機會俾多d social life佢。

可能唔少家長好似你嘅反應,咁細個就一齊做功課/溫書 /上你屋企玩 (搏乜)?所以我只搵熟嘅家長朋友,廢事人地覺得自己蝕左或以為有乜陰謀。

retriever 發表於 19-2-25 09:02

唔係直屬,普通幼兒園和普通津小

Elenalan 發表於 19-2-25 09:14

唔係直屬,普通幼兒園和普通津小

Sorrie, 我意思係咪有聯繫直屬中學?

retriever 發表於 19-2-25 08:26
你呢個問題,某部份係符號化既例子。

你可以試咁講,一盒子再加一個盒子,但兩個盒子,都是空的,沒有糖 ...

其實數感差嘅小朋友多數都係當左數字係文字符號,冇量化感。幼稚園階段真係唔好盲目出去補習操數式,冇意思。俾多d實戰經驗小朋友好過。我有俾零用錢阿女,10個積點換$5,各種換積點和扣分制佢瞭如指掌,怕蝕左俾我 。 出街食飯買嘢佢自己計幾$。

retriever 發表於 19-2-25 09:28
Sorrie, 我意思係咪有聯繫直屬中學?

冇啦,點解咁問?

MNIF 發表於 19-2-25 09:36
我仔去補習社不是補數,係去超前學習高階數學,因為小學所授課程已經無法滿足佢。經典能引出數學,數學不能 ...

高人! 有無學紫微斗數?

Elenalan 發表於 19-2-25 09:31
冇啦,點解咁問?

有雒講法: 津小有聯繫/直屬, 但又唔係昇哂, 家長間競爭心強, 愈高年級愈收收埋埋...

Elenalan 發表於 19-2-25 09:30
其實數感差嘅小朋友多數都係當左數字係文字符號,冇量化感。幼稚園階段真係唔好盲目出去補習操數式,冇意 ...

呢方面跟你係同志!
幼稚園階段時, 跟細路出去, 茶記俾錢找錢, 好快會好知定!!

反而上左小學, 老師教直式橫式, 借位進位... 數學差左!
好多時常計錯數 (例如: 對錯位), 最激氣係, 四舊數加埋, 計出來會少過其中一舊, 呢D 如果數量概念堅強, 一眼就知唔對路, 自己計錯左. 而且叫佢CHECK, 佢都會CHECK 唔到, 因為直式洗腦, 又唔好意思叫佢唔跟老師!

擒日隨口問, 1/3-1/6=? 佢答1/2, 呢D 離哂譜答案, 係隨口問, 隨口答... 你如果話唔岩, 佢可能隨口撞多個, 例如轉口答1/3! 暈!

retriever 發表於 19-2-25 10:02
擒日隨口問, 1/3-1/6=? 佢答1/2, 呢D 離哂譜答案, 係隨口問, 隨口答... 你如果話唔岩, 佢可能隨口撞多個, 例如轉口答1/3! 暈!
你個4年班?睇來都係唔夠熟,我本身數學普通,但小學數學冇話唔識,呢類簡單份數加減、1/4=0.25、1/8=0.125, 我當年係根本唔駛計,都隨口up到正确答案出來。
見到成日話清concept就識做, 其實問返學生,佢地會答你邊有咁簡單呀?唔少學生上堂專心聽書,老師講解時就明晒,自己做就呆晒,咩原因呢?一般學生係唔夠熟,要操多啲見多啲唔同類既題型,去鞏固所學既野。

October. 發表於 19-2-25 10:37
你個4年班?睇來都係唔夠熟,我本身數學普通,但小學數學冇話唔識,呢類簡單份數加減、1/4=0.25、1/8=0.125 ...

老老實實, 我唔係咁鍾意"題型" 呢種講法, 不過我尊重你既選擇.

在我看, 1/3-1/6 答出1/2 係CONCEPT 唔清, 亦有如版友覺得係題型唔熟...

之但係, 我認為係兩件事, 即做得多題型, 唔會CONCEPT 清左..., 只會熟左快左...

‹ 上一主題|下一主題