用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學概念差
樓主: me2013
go

數學概念差   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-2-22 11:11
我對你既提問係感到好大既興趣,而我又發覺自己既回應唔夠充分,所以我都需要時間整理一下個思路先能夠詳細回 ...

"數學的學習,有三個場景係需要完全滿足,就係(1)理論(2)畫圖(3)實踐. 就買菜例子而言,你係有齊1,2,3既經驗,而你個女可能只有1,頂多有埋2. 首先,20-12,係一條減數,20+2再減12,對小朋友黎講就是將簡單的事弄成更複雜(數學是將具體走向抽象,將複雜的變成簡單,例如發明了10,去代替畫出10個1,就是將複雜變成簡單的慨念.)"

正正係當左係一條算式, 所以20+2-12 複雜呀...

以上正係所謂"合十" 發揮作用, 講白D 就又係唱錢啦...

其實簡單奧數題都有類似, 如: 999+99=1000+100-1-1

CHEESELOVER 個CASE, 我會直接問細路, 呀媽想要續十蚊紙, 唔想要散紙, 可以點做!

Elenalan 發表於 19-2-22 10:43
是否小一生? 我女都係小一, 我覺得第一學段教的數字組合、和現在教緊一下冊的100以內圈數(e.g. 2,5,10一組 ...

小女已是二年級,我都考慮是否讓她圈下數字來提升對數字敏感度。
去年有上過幾堂數學補習,但回家我又不想撒手不管,最後還是自己上場,因為學校,補習和家長,方法可能有出入,小朋友難適應。至於《合十法》,亦有叫《湊十法》,我放棄了(不知何解?),現在她加減數還可以,不敢再搞亂她,待她成熟點再跟她聊聊。

ar_mak 發表於 19-2-22 11:11
我對你既提問係感到好大既興趣,而我又發覺自己既回應唔夠充分,所以我都需要時間整理一下個思路先能夠詳細回 ...

謝謝,你也説得沒有錯,明明是20-12,為何要加2進去,由簡單變複雜,還是放棄這個念頭。
其實我帶她到街市不是教數學,是給她知道我們吃的餸原來是什麼樣?認識一下食材。
我也不解為何只有$1,$2,$5,$10硬幣,歐羅和美元也有,確有趣!

retriever 發表於 19-2-22 11:18
直式講既進位借位, 唔知你細個時有無好奇(我聽過唔少), 就係"點解借左唔駛還?"

其實所講"借位" 就係折張 ...

我猜在減算中借去的,在加數會還給它,嘻嘻。
我不敢講5x4=4x5,因為有乘數和被乘數,怕她以為5個4和4個5也是一樣,我記得中學純數有講過,4個5與把4加5次是不一樣。

retriever 發表於 19-2-22 11:27
"數學的學習,有三個場景係需要完全滿足,就係(1)理論(2)畫圖(3)實踐. 就買菜例子而言,你係有齊1,2,3既經驗, ...

"CHEESELOVER 個CASE, 我會直接問細路, 呀媽想要續十蚊紙, 唔想要散紙, 可以點做!",這個方法不錯啊!我會試試。不過,我怕她給我十元碎銀,叫我去換張十元紙幣回來。

ar_mak 發表於 19-2-23 00:16
就算是5+4和4+5,在意義上都會有所不同,例如我叫你由5樓上多4層,以及由4樓上多5層的分別.

如果乘數和被乘 ...

"就算是5+4和4+5,在意義上都會有所不同,例如我叫你由5樓上多4層,以及由4樓上多5層的分別."

你咁講, 就係數字符號化, 正正係我地教細路要避開既事, 因為年紀細係容易混亂!

在數量上, 係5+4=4+5; 4X5=5X4, 清清楚楚的!

但符號化則未必. CHESSLOVER 話佢預科學純數時, AXB <> BXA, 這個當然, 符號嘛, MATRIX 都唔一定啦, 但定義唔同. 根本個乘號, 只係一個符號, 隨你定義!

乘數, 被乘數, 又係多魚概念... 無謂地複雜左...

符號化教學, 細路強記, 會出現好多亂像:

好似:

3A - C = 5  ---> 3A - 5 = C; 教學時, 就好多時教 "掉來掉去",  點解係掉呢?

5/13 + 8/6; 細路仔時, 好多會當 5+8  / 13+6, 呢D 都係符號化既混亂

ar_mak 發表於 19-2-22 23:51
如果直接問細路想要十蚊紙而唔要大銀,則未必同數學概念有關,而係從實際經驗有關,就好似我日日比十個1蚊做零 ...

其實係我好多時希望細路多用腦解決問題, 而唔係等人餵!

MNIF 發表於 19-2-23 10:56
數學優異真係要好㗕天份,其次就是小朋友聰明與否。
數字係抽象的,小朋友很難理解,更加不要說甚麼慨念。
...

都唔知點解要講到咁復習。4乘5, 5 乘4 ,文字題是不能調轉的(要知點解),但要個細路知答案係一樣就得喇。

816 寫成 861 呢些事,成人都經常發生,包括我自己,電話號碼抄下來,最尾兩個數我成日會調轉。以前好多同事都係咁,好唔小心。咁天生唔夠人小心都無辦法。個人精神一點,唔洗一時間處理大量要諗的野,出錯就會小一點。

回覆樓主

數學概念抽象,與其花時間背合十、做補充練習,不如從日常生活入手,輕鬆地動動腦筋:
1)指着家中的座枱月曆:假設現在是一月,爸爸十月生日,但爸爸好心急想十月到來,因為可以吃生日蛋糕。唔知爸爸等仲要等幾多個月呢?(順便教埋一月大、二月小....,二月只有廿八日)
2)大型商場:在餐廳食嘢時,如果餐廳在地下,唔知仲要幾多層先至到「XX反X城」呢?逛完玩具店,「媽媽想去SS買化妝品呀,你幫我睇吓响邊層,我地要上(或落)幾多層呀?

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主

續...

3)一包薯條,你倒晒出來,隨意分成兩份,大家數一數,比較一下邊個比邊個多啲(少啲)
4)搭港鐵時,叫小朋友數下睇緊電話和瞓緊覺的,共有幾人?睇手機嘅人還是瞓覺嘅人多啲?多幾多?少幾多?
小一的應用題,不外乎就是這些。

Olympian 發表於 19-2-23 12:08

都唔知點解要講到咁復習。4乘5, 5 乘4 ,文字題是不能調 ...

「都唔知點解要講到咁復習。4乘5, 5 乘4 ,文字題是不能調轉的(要知點解),但要個細路知答案係一樣就得喇。」
你呢幾句,令我回憶起我老公教呀仔背乘數表,佢常提示呀仔,6X7即係7X6、2X4即係4X2。初時我不以為然,後來見到課本那些什麼2個5呀、4個5呀,我覺得要儘快解釋雖然計算結果一樣,但背後的意義不同。
呀仔小二,我成日同佢講:「你依家做嘅數學唔難,其實就係日常生活中的事物用加減乘除的符號表達出來。」我咁講,只希望佢不要怕咗數學。

Cheeselover 發表於 19-2-22 17:55
我猜在減算中借去的,在加數會還給它,嘻嘻。
我不敢講5x4=4x5,因為有乘數和被乘數,怕她以為5個4和4個5 ...

是, 4的5倍 和 5的4倍, 答案是ㄧ樣 但背後意思是不ㄧ樣。

‹ 上一主題|下一主題